Ο Άρης και οι ευρωπαϊκές του πορείες…

Ο Γιάννης Βένος γύρισε το χρόνο πίσω και θυμήθηκε ότι σαν σήμερα 12/12/1979, βρέθηκε στον δρόμο του Άρη η Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί σε ευρωπαϊκή  πορεία που είχε τον εντυπωσιακό αποκλεισμό της Μπενφίκα του Νενέ και εκείνον της Περούτζια του Πάολο Ρόσι.

Η κιτρινόμαυρη ομάδα μετράει 21 συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μεγάλη διάκριση του Άρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις  αποτέλεσε η πορεία του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ  την αγωνιστική περίοδο 1979-80 , όταν έφτασε μέχρι τη φάση των “16”, ξεπερνώντας τα εμπόδια της Μπενφίκα  και της Περούτζια του Πάολο Ρόσι για να αποκλειστεί από τη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί

Η πρώτη μεγάλη σύγχρονη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου είναι η πρόκριση στους ομίλους ΟΥΕΦΑ το 2007 απέναντι στην Σαραγόσα του Ντιέγκο Μιλίτο. Εκείνη την νύχτα ο Άρης με το γκολ του Φραντθίσκο Χαβίτο πήρε την  πρόκριση μέσα Λα Ρομαρέδα παρά την ήττα με 2-1, το εκτός έδρας γκολ έδωσε φτερά στα όνειρα των παικτών.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή παρουσία του συλλόγου αποτέλεσε και η πορεία του στο Europa League την περίοδο 2010-11, όταν έφτασε μέχρι τη φάση των “32”. Στους προκριματικούς γύρους απέκλεισε τις Γιαγκελόνια και Αούστρια Βιέννης ενώ πήρε την πρόκριση ως δεύτερος και από τη φάση των ομίλων, όπου αντιμετώπισε την κυπελλούχο Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης, την Ρόζενμποργκ και την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση. Η πορεία του τη χρονιά εκείνη ολοκληρώθηκε αντιμετωπίζοντας τη Μάντσεστερ Σίτι σε διπλούς αγώνες στη φάση των 32, όπου αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα στον πρώτο εντός έδρας αγώνα, για να ηττηθεί στον επαναληπτικό με 3–0.

Η ευρύτερη σε έκταση νίκη του σημειώθηκε στο Κύπελλο Εκθέσεων της περιόδου 1968–69 επί της μαλτέζικης Χιμπέριανς με 6–0 εκτός έδρας.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο Ντίνος Κούης  με 7 τέρματα και ακολουθούν οι Αλέκος Αλεξιάδης  και Γιώργος Σεμερτζίδης με 6 και 5 αντίστοιχα.

To Top