ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Άρης των επιλογών, της δύναμης, της πίεσης της κατοχής

Το «πλάνο του Μπούργος» αρχίζει να γίνεται κατανοητό και βρίσκει εφαρμογή στον αγωνιστικό χώρο. Μία ομάδα που πιέζει, τρέχει, είναι γρήγορη, έχει κατοχή μπάλας , ψάχνει κενούς χώρους, έχει αμυντική συνοχή. Το πιο βασικό όμως είναι ότι έχει γεμάτο ρόστερ. Ο προπονητής κοιτάει στον πάγκο και έχει αλλαγές. Ποιοτικές αλλαγές. Το κέρδος της μεταγραφικής περιόδου είναι το γέμισμα των θέσεων που , από παίκτες που μπορούν να προσφέρουν. Κάθε ποδοσφαιριστής ξέρει ότι κρίνεται και με βάση την απόδοση του θα παίζει ή θα αποτελεί αλλαγή για να εξυπηρετήσει το σχέδιο του προπονητή. Θα ξέρει τη θέση που θα παίξει, πως θα λειτουργήσει, πως θα κινηθεί για να πάρει η ομάδα το 100% των δυνάμεων.

–        Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή των νέων παικτών. Η προετοιμασία γι’ αυτούς δεν ήταν χαμένη υπόθεση. Δοκιμάζονται στους αγώνες, διεκδικούν τη θέση τους στην αποστολή, εφαρμόζουν τις εντολές, αποκτούν εμπειρίες. Η ποδοσφαιρική λογική στο μεγαλείο της. Κανένας δεν νιώθει υποδεέστερος και όλοι μαζί δημιουργούν σύνολο. Η καθιέρωση κάποιων ή κάποιου από τους μικρούς είναι στοίχημα. Το γεγονός όμως ότι αποκτούν εμπειρίες μέσα στην ομάδα, που φέτος βλέπει ψηλά, είναι ανεκτίμητο μάθημα. Ναι ο ΑΡΗΣ που τόσο μας έχουν ζαλίσει για τους ξένους παίκτες του, θα έχει φέτος υποψήφιους έλληνες για ενδεκάδα , μικρής ηλικίας. Είναι το παράσημο όσων κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους «πεινασμένους» νεαρούς , για διάκριση. Η ομάδα θα βγει κερδισμένη μόνο με την παρουσία τους στα αποδυτήρια, στις προπονήσεις γιατί θα εκπροσωπούν την «αριανή οικογένεια» στα μάτια των φιλάθλων.

Ο προπονητής έπαιξε τα φιλικά δοκιμάζοντας παίκτες. Δεν ασχολήθηκε με λεπτομέρειες. Κράτησε την κεντρική ιδέα του , το 4-4-2, επέλεξε δίδυμα σε άμυνα, κέντρο, επίθεση, έδωσε ευκαιρίες και έβγαλε συμπεράσματα. Το ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι προ των πυλών , οπότε κάθε επόμενη προπόνηση θα αποτελεί φίλτρο για την τελική ενδεκάδα , των παικτών που θα την απαρτίζουν, και την διάταξη της. Η ομάδα έχει την αμυντική συνοχή που δίνει τη βάση για να ασχοληθεί περισσότερο με το κέντρο και την επίθεση.   Το σύστημα ταιριάζει στους παίκτες και μένει να βρεθούν οι κινήσεις, οι αυτοματισμοί, για να «σπάνε» οι άμυνες των αντιπάλων. Σ’ αυτό θέλει δουλειά ακόμα και είναι λογικό. Με Γκρέι , που μπορεί να κατεβάζει μπάλα, να μοιράζει με σχετική ευκολία και να απειλεί όταν είναι στην περιοχή, λύνεται ο ένας γρίφος , αν θα υπάρχει στόχος μπροστά. Με τον Πάλμας σε κέφια, που τρέχει, πιέζει, διεκδικεί κάθε φάση μοιάζουν για την ώρα να καλύπτουν τις δύο θέσεις των φορ. Δεν είδαμε γκολ απ’ αυτούς , στους δύο αγώνες, αλλά είναι φανερό ότι θα τα πετύχουν στους επόμενους. Ένα περσινό πρόβλημα δείχνει να βρίσκει τη λύση του. Με τυχόν προσθήκες κι άλλων παικτών , σ’ αυτές τις θέσεις, θα υπάρχει πληθώρα επιλογών.

–        Στο κέντρο ο Ντουκουρέ με τον Νταμπό, φαίνονται να είναι οι προφανείς λύσεις για να καλύψουν τις θέσεις των χαφ. «Πατάνε» καλά στο γήπεδο, διαβάζουν τις κινήσεις των αντιπάλων, καλύπτουν την άμυνα. Στην δημιουργία έχουμε θέμα , το οποίο ελπίζω να λυθεί στην πορεία των αγώνων. Σημαντικό ότι «παίρνουν» μέτρα στην επίθεση και αποτελούν πρόβλημα για τις άμυνες. Στα πλάγια ο Μαντσίνι έχει «κλειδώσει» την θέση του και μένει να δούμε έναν «ευρωπαίο» Ιτούρμπε. Τον περιμένει ο κόσμος για να δει ένα μεγάλο παιχνίδι δικό του. Φαίνεται πιο συγκεντρωμένος , με κίνητρο, γιατί η δική του επιτυχία θα ανεβάσει και την μετοχή του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

–        Η ευτυχία του Μπούργος να μπορεί να αλλάζει πλάγια μπακ και να κάνει την ομάδα πιο επιθετική, δεν την έχουν άλλοι προπονητές. Η ταχύτητα, η ποιότητα, η δύναμη, η τεχνική των τεσσάρων δίνει «όπλα» στον κόουτς για να τους κάνει game changers. Καμία ομάδα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Μόνο ο ΑΡΗΣ θα μπορεί να το κάνει. Είναι αναμφισβήτητα επιτυχία , η επιλογή αυτής της τετράδας, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο Μπράμπετς εξελίσσεται σε ογκόλιθο στο κέντρο της άμυνας, κάτι που ήταν διακριτό και την προηγούμενη σεζόν. Φέτος με λιγότερο άγχος, περισσότερη προσαρμογή και φυσικά εμπειρία , δίνει μαθήματα. Ο Φαμπιάνο θα είναι καλύτερος από πέρσι. Αυτό αρκεί για να είναι και πάλι στους διακριθέντες του πρωταθλήματος.

-Ο ΑΡΗΣ έβαλε κάτω την λογική για να φτιάξει τη φετινή ομάδα, αποτελέσματα της οποίας θα δούμε τους προσεχείς αγώνες. Στο αίμα του ΑΡΗ κυκλοφορεί «ποδοσφαιρική απαίτηση» για το καλύτερο δυνατό. Αποκτήθηκαν παίκτες που μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο. Μένει η πρώτη επιβεβαίωση για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους , να «λυθούν» λίγο περισσότερο τα πόδια ώστε στα μάτια μας να ξεδιπλωθεί η φετινή ιστορία της ομάδας.

To Top