Ο αετός πεθαίvει στov αέρα… (video)

Ένα ολόκληρο άθλημα ψάχνει μια γωνιά να «τρυπώσει» στις αθλητικές εφημερίδες, ελπίζει να ακουστεί σε κάποιο ραδιόφωνο, παρακαλά να εμφανιστεί στην τηλεόραση και χαίρεται όταν τα σάιτ του δίνουν χώρο.

Από εχθές πάντως, που το βόλεϊ έγινε πρώτο θέμα παντού, κανείς δεν το ευχαριστήθηκε. Η είδηση του θανάτου του Νίκου Σαμαρά σόκαρε τους πάντες και σκόρπισε απέραντη θλίψη.

Ο αθλητής σύμβολο του ελληνικού βόλεϊ, με τον οποίο μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά αθλητών, δημοσιογράφων και οπαδών, θα σερβίρει από σήμερα, με το απαράμιλλο στιλ του, στον… παράδεισο. Αν υπάρχει τέτοιος, ο Νίκος Σαμαράς θα είναι σίγουρα εκεί, αλλά παράλληλα θα τριγυρνά στο μυαλό και την καρδιά χιλιάδων ανθρώπων.

 Σε ηλικία 42 ετών έφυγε από τη ζωή τόσο απροσδόκητα, καθώς το ανεύρυσμα εγκεφάλου τον έβγαλε νοκ άουτ μέσα σε λίγα λεπτά. Και μετά άρχισαν τα τηλεφωνήματα… «Πέθανε ο Νίκος Σαμαράς» ακουγόταν από τη μία γραμμή, «Πλάκα μου κάνεις» απαντούσαν από την άλλη.

Δεν ήταν πλάκα όμως. Ο αθλητής και προπονητής της Λήμνου, που μέχρι χθες έπαιζε και μπιτς βόλεϊ, άφησε ορφανό το ελληνικό βόλεϊ και τον 5χρονο γιο του (σ.σ. ήταν στο νησί με την μητέρα του).

Ο Νίκος Σαμαράς ταύτισε την καριέρα του με την μεγάλη Ορεστιάδα. Μαζί της έφτασε ως την δεύτερη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995 και είχε γίνει και τότε πρωτοσέλιδο στον αθλητικό Τύπο. Δεν κατάφερε ωστόσο να πανηγυρίσει πρωτάθλημα (δύο φορές φιναλίστ με τους «πράσινους»). Ποτέ λοιπόν δεν έγινε… τυπικά Βασιλιάς, αλλά ήταν «Αυτοκράτορας» για όλους!

Χόρτασε επίσης διακρίσεις παίζοντας σε Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία και Ελβετία, ενώ το 2000, έχοντας επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα, οδηγεί τον Ηρακλή στον πρώτο του τίτλο, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας!

Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, πέρυσι ο Μίλωνας, τον οποίο «ανέβασε» στην Α1 ανδρών και φέτος η Λήμνος, όπου έπαιζε μέχρι… χθες! Μόλις πριν από 20 ημέρες άλλωστε είχε αγωνιστεί με την ομάδα του στο Κύπελλο Ελλάδας, κόντρα στον Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη και είχε τιμηθεί για την προσφορά του στο άθλημα.

Στη Λήμνο λοιπόν ίδρυσε σχεδόν μόνος του την ομάδα ΑΕ Λήμνου Sports Club, στην οποία ήταν παίκτης-προπονητής, ενώ παράλληλα ασχολιόταν και με το μπιτς βόλεϊ και για αυτό άλλωστε ήταν σήμερα στην Αθήνα.

Ελλάς, Ελλάς, Νίκος Σαμαράς

Στους νεότερους ή μη γνώστες του βόλεϊ ίσως ακούγεται περίεργο πως υπήρχαν εποχές που το ΣΕΦ γέμιζε για αγώνα της εθνικής ομάδας και 15.000 και πλέον οπαδοί φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς, Νίκος Σαμαράς», αλλά και «Νικόλα, Νικόλα γ… τα όλα» όταν ο «αετός», όπως τον αποκαλούσαν, πήγαινε στη θέση του σερβίς και έπαιρνε άσους.

Το 1994 «πέταξε» με την εθνική ως την 6η θέση του κόσμου (με δικό του άσο έγινε το 3-2 επί της Ρωσίας), ενώ την ίδια διάκριση είχε και με την εθνική εφήβων (1989). Το σερβίς με άλμα ήταν σαν να εφευρέθηκε για αυτόν, ενώ όσοι μπασκετόφιλοι έγιναν Άρης λόγω του Νίκου Γκάλη, άλλοι τόσοι έγιναν Ορεστιάδα λόγω του Νίκου Σαμαρά!

Είπαν για αυτόν…

«Όλοι μιλούσαν για ένα ψηλό παληκάρι και άρχισα να τον ψάχνω, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά τον είδα συμπτωματικά μπροστά μου στο περίπτερο έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Ήταν Νοέμβριος του 1985 κι εκεί του είπα χωρίς περιστροφές `Εσύ θα έρθεις να παίξεις βόλεϊ’ και τον πήρα και πήγαμε στο γήπεδο. Στην αρχή μου ξέφυγε και δεν ήθελε να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να πάω σπίτι του. Εκεί τον παρότρυνε η γιαγιά του κι έτσι ξεκίνησε» είπε στο volleyball.gr ο πρώτος του προπονητής στην Ορεστιάδα, Γιώργος Καμπερίδης.

«Τι ήταν ο Νίκος Σαμαράς για την Ορεστιάδα; Σαμαράς=Ορεστιάδα και Ορεστιάδα=Σαμαράς», συμπλήρωσε ο επί χρόνια πρόεδρος της ομάδας, Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου. «Ο Νίκος ήταν ένα παιδί μάλαμα, ένας πραγματικός αετός. Ήταν ο Γκάλης του ελληνικού βόλεϊ», σχολίασε ο αρχηγός της Ορεστιάδας Στέλιος Κεμανετζής, ο οποίος μεγάλωσε στον ΑΟ μαζί με τον “Sam”.

Μηνύματα αθλητών για τον «αετό» τους

«Καλό σου ταξιδι αδερφέ Νικόλα…» έγραψε στο facebook ο Νίκος Ρουμελιώτης. «Καλό ταξίδι Νικόλα. Σαν ΑΕΤΟΣ έζησες… Σαν ΑΕΤΟΣ θα γυρνάς στις καρδιές και στην σκέψη μας» σημείωσε ο Γιώργος Πετρέας.

«Έχει άραγε κέφι κανείς να παίξει αύριο αγώνα;» αναρωτιέται ο Θανάσης Πανούσος, ο οποίος ήταν μαζί του σήμερα το πρωί! «Θα είσαι πάντα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ» το σχόλιο του τελευταίου σταρ που «γέννησε» το βόλεϊ, Μίταρ Τζούριτς.

Το να πει κανείς πως ο Νίκος Σαμαράς «γέμισε» τα γήπεδα του βόλεϊ με αθλητές δεν είναι υπερβολή, με την Αρετή Τέζα να επιβεβαιώνει: «Ήταν 1994 όταν τον πρωτοείδα από κοντά στο ΣΕΦ να παίζει βόλεϊ… Τον θαύμαζα για το ήθος του και το τεράστιο ταλέντο του. Ήταν 2012 όταν τον ξανασυνάντησα στο ΣΕΦ να με προπονεί…Η συνεχεια;;; Μου ειναι δύσκολο να το πιστέψω…»!

«Καλό ταξίδι ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΝΙΚΟ ΣΑΜΑΡΑ…» έγραψε η Ξανθή Μυλωνά, ενώ ο Ντίμα Φιλίποφ σχολίασε: «Ό,τι και να πεις είναι λίγα… ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ… Μεγάλωσε βλέποντάς τον να αγωνίζεται στο παρκέ και ήμουν τυχερός που έπαιξα και αντίπαλος».

«Απίστευτο…. Μόλις εχθές μας έδινε συμβουλές και προσπαθούσε να μας μάθει κάτι από αυτά που τόσο καλά έκανε… Αξιοσέβαστος, πειθαρχημένος και πολλά πολλά άλλα… Τυχερή που έστω και για λίγο ήταν προπονητής μου!» ήταν η ανάρτηση της Φραντσέσκα Φυλακτού, αθλήτριας από τη Λήμνο.

Είδηση και στο εξωτερικό

Ο Νικόλας του ελληνικού βόλεϊ ήταν από τους αθλητές που όχι μόνο τον ήξερε η… μάνα του, αλλά και όλος ο κόσμος. Ακόμα και μπασκετικά σάιτ, ελληνικά και ξένα, έγραψαν για τον χαμό του, ενώ η είδηση κυκλοφορεί σε πολλά πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού και ειδικότερα της Ιταλίας όπου ο Σαμαράς άφησε το στίγμα του.

«R.I.P. Nikos Samaras, legend of Greek volleyball tragically taken from us far too soon. You will be missed sorely», είναι ένα ακόμα σχόλιο που έρχεται από την Ευρώπη για τον άτυχο αθλητή-σταρ.

 

Σοκαρισμένοι επώνυμοι και ανώνυμοι

Ο Νίκος Σαμαράς ήταν αγαπητός σε όλους και η είδηση του χαμού του ένωσε τους πάντες. Οι διεθνείς της εθνικής Κορασίδων αφιέρωσαν τη νίκη επί του Αζερμπαϊτζάν στα προκριματικά για το Euro, στη μνήμη του, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, οι παίκτες του Εθνικού μόλις έμαθαν τα νέα ξέσπασαν σε κλάματα διακόπτοντας την προπόνηση!

«Καλό ταξίδι φίλε Νίκο! Ο χαμός σου ήταν όπως και τα καρφιά σου! Κεραυνός!!!» έγραψε κάποιος. «Μόλις το άκουσα στην τηλεόραση απλά πάγωσα. Μου ήρθαν στο μυαλό κατευθείαν περιγραφές του Αλευρόπουλου όταν ο Σαμαράς έκανε τρομερά πράγματα τη δεκατεία του 90 με την Ορεστιάδα», θυμήθηκε κάποιος άλλος.

«Στο άκουσμα της είδησης παγώνεις και νομίζεις ότι σου κάνουν πλάκα. Κοιτάς αυθόρμητα την ημερομηνία ελπίζοντας να είναι πρωταπριλιά. Όμως είναι 4 Ιανουαρίου 2013, η μέρα που δάκρυσε όλο το ελληνικό βόλεϊ» συγκλονίζει ένα ακόμα σχόλιο.

«Επειδή το όνομα Σαμαράς μπορεί να μας κάνει και υπερήφανους. Καλό ταξίδι σε έναν ΠΑΙΚΤΑΡΑ που έφυγε δυστυχώς νωρίς», ξεχωρίζει ένα ακόμη.

Για επίλογο, το σχόλιο του «μεγάλου» Θανάση Μαργαρίτη… «Το ελληνικό βόλεϊ σιωπά!»

Πηγή: sentragoal.gr

To Top