ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Ο απολογισμός του Πρίφτη: “Οι ομάδες χτίζονται στα αποδυτήρια!”

Λίγες μέρες μετά το τέλος μιας πετυχημένης χρονιάς και λίγο πριν οριστικοποιηθεί το μέλλον του στον Άρη ο Δημήτρης Πρίφτης ανέλυσε όλα όσα έγιναν φέτος στους κίτρινους και την σχέση του με την οικογένεια Λάσκαρη.

Η συνέντευξη του Έλληνα τεχνικού στην εφημερίδα Goal:

Θεωρείται από πολλούς -όχι άδικα- ο προπονητής της χρονιάς. Η απώλεια της 3ης θέσης στη σειρά των μικρών τελικών με την ΑΕΚ δεν μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τη φετινή παρουσία του Αρη, που διέγραψε μια εξαιρετική πορεία (με 20 νίκες στην κανονική περίοδο που αποτελεί ρεκόρ για τους «κίτρινους» αλλά και 10 νίκες σε σύνολο 16 αγώνων στο Eurocup) και έφτασε στο σημείο με αυτό το μικρομεσαίο μπάτζετ να διεκδικεί στο 5ο παιχνίδι της σειράς των ημιτελικών ακόμη και πρόκριση στον τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μετά από δυο πετυχημένες χρονιές στον πάγκο του Αρη, ο Πρίφτης διαπραγματεύεται την παραμονή του στην ομάδα για δυο ακόμη χρόνια που θα τον καταστήσουν έτσι τον μακροβιότερο μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη τεχνικό στον πάγκο του Αρη την τελευταία 30ετία.

Ο Ελληνας τεχνικός μιλάει σήμερα στο «Goal» για τη χρονιά που έφυγε, για όσα τον στιγμάτισαν, αλλά και το επίπεδο συνεργασίας του με τη διοίκηση Λάσκαρη:

– Τι συναισθήματα σου άφησε η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε;

«Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα κι ανάμικτα. Η σεζόν ήταν πραγματικά μεγάλη και γεμάτη έντονες στιγμές. Από τη μια σκέφτηκα πως ήταν κρίμα που χάσαμε, απ’ την άλλη σκέφτηκα πόσο άτυχοι ήμασταν συνολικά στα play offs, καθώς ταλαιπωρηθήκαμε από πολλούς τραυματισμούς. Ακόμα και σε αυτό το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ χάσαμε τον Μούρτο στην πρώτη φάση του αγώνα και τον Γουότερς σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Από εκεί και πέρα θεωρώ σημαντικό ότι η ομάδα, βάσει συνθηκών και αντιπάλων, έκανε μια καλή χρόνια, όλοι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και το σπουδαιότερο είναι πως το έκαναν όλοι μαζί σαν ομάδα».

– Ποιες ήταν οι βασικές διαφορές μεταξύ Αρη και ΑΕΚ;

«Μιλάμε για δυο διαφορετικές ομάδες σε πολλούς τομείς. Τόσο στα οικονομικά όσο και στη συνολικότερη προσέγγιση. Η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που είχε ένα μεγάλο μπάτζετ, έχοντας προσελκύσει παίκτες έμπειρους επιπέδου Ευρωλίγκας.

Εμείς ήμασταν μια ομάδα με τελείως διαφορετική προσέγγιση και σαφώς άλλα οικονομικά. Κάναμε μια χρόνια σε Ελλάδα κι Ευρώπη παίζοντας και κερδίζοντας αρκετές φορές πολύ μεγάλα κλαμπ, έχοντας ένα μικρομεσαίο μπάτζετ. Είχαμε όμως συνοχή και μια ήρεμη ομάδα καθώς δεν κάναμε καμία τροποποίηση στο ρόστερ, ακόμα κι όταν πιεστήκαμε από άποψη αποτελεσμάτων.

Στα πλέι οφ είναι σαφές ότι είχαμε πολλές απώλειες από τραυματισμούς κι ασθένειες. Παίξαμε σχεδόν όλα τα ματς χωρίς τον βασικό μας σέντερ, ενώ ταλαιπωρηθήκαμε από τον τραυματισμό του Ζάρα και την ασθένεια του Ξανθόπουλου.

Η σειρά με τον Παναθηναϊκό πραγματικά μας εξάντλησε δεδομένων των προβλημάτων μας και αυτό αναμφίβολα μας κόστισε σε επίπεδο ενέργειας.

Πιστεύω η ΑΕΚ στη σειρά αυτή έπαιξε πολύ δυνατά, είχε πιο βαθύ ρόστερ και ήταν πιο φρέσκια με λιγότερα παιχνίδια, ώστε να διαχειριστεί τις απουσίες που είχε κι εκείνη. Αναμφίβολα αισθάνομαι πως οι παίκτες μας πραγματικά τα έδωσαν όλα και… ξεχείλισαν τους εαυτούς τους, παίζοντας στα όριά τους».

«Εξαιρετική η συνεργασία με τη διοίκηση, νιώθω πως ταιριάζουμε»

-Πώς ήταν η συνεργασία σου με τη διοίκηση Λάσκαρη;

«Η συνεργασία μου με τη διοίκηση ήταν εξαιρετική, με όλα εκείνα τα συστατικά που απαιτούνται για να μπουν σωστές βάσεις σε μια συνεργασία, υπομονή, ηρεμία, εμπιστοσύνη, σύνεση. Η οικογένεια Λάσκαρη είναι πολύ ιδιαίτερη. Αγαπάει πολύ τον αθλητισμό και το μπάσκετ κι έχει τεράστια τεχνογνωσία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ενός οργανισμού. Νιώθω πως πραγματικά ταιριάζουμε κι αυτό είναι σημαντικό.

Νομίζω πως σε γενικές γραμμές και με βάση τα οικονομικά μας δεδομένα στήσαμε μια αξιόλογη ομάδα, που είχε ταλέντο, ισορροπία και κίνητρο για διάκριση».

«Ακουσα και υπερβολικές κριτικές, ένιωσα και πληγωμένος»

– Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση κρίσεων σε μια ομάδα όπως ο Αρης;

«Δεν υπάρχει ομάδα που να μην περνάει μια περίοδο κρίσης μέσα στη χρόνια, με διαδοχικές κι άσχημες ήττες. Συνέβη και σε μας. Το διαχειριστήκαμε με πολλή ψυχραιμία και συλλογικά με τον κύριο Λάσκαρη, διατηρώντας την εμπιστοσύνη που όλη τη χρόνια χαρακτήριζε τη συνεργασία μας. Ο Αρης είναι μια απαιτητική ομάδα, ο κόσμος έχει την ανυπομονησία του, συχνά άκουσα υπερβολικές κριτικές, πολλές φορές ένιωσα πληγωμένος, αλλά η ομάδα στο εσωτερικό της ήταν πολύ δυνατή και με συνεργασία τα διαχειριστήκαμε όλα αυτά. Σε αυτές τις κρίσιμες καμπές όπως αυτή με τις διαδοχικές και μεγάλης έκτασης ήττες όπως αυτές μετά από Κολοσσό, Παναθηναϊκό, Αρμάνι, κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι ίδιοι οι παίκτες οι οποίοι αντέδρασαν και υποστήριξαν αυτά που κάναμε μέσα στο γήπεδο χωρίς δεύτερες σκέψεις, διατηρώντας τη συλλογική προσπάθεια και τη δυνατή σχέση που είχαν μεταξύ τους.

Οι ομάδες χτίζονται απ’ τα αποδυτήρια κι εμείς είχαμε πολύ καλούς και ανιδιοτελείς χαρακτήρες που εξασφάλισαν αυτήν την ατμόσφαιρα».

– Ποια νίκη και ποια ήττα θυμάσαι πιο έντονα από τη χρονιά που ολοκληρώθηκε;

«Νομίζω η εκτός έδρας νίκη στο Καζάν στιγμάτισε τη φετινή μας προσπάθεια. Ηταν μια ομάδα με μπάτζετ κοντά στα 10 εκατ. ευρώ και την κερδίσαμε έχοντας  πολύ λιγότερο από το 1/10 του μπάτζετ τους. Εκείνο το βράδυ άνοιξε ένας δρόμος για μας κι ακολούθησαν κι άλλες μεγάλες νίκες, κυρίως στην Ευρώπη.

Η ήττα που μας πόνεσε πολύ και ακολούθησε μετά από αυτήν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μας ήταν αυτή του Κολοσσού. Στην πορεία όμως φάνηκε ότι αυτή η κακή περίοδος μας τέσταρε όλους μας, παίκτες, προπονητές αλλά και διοίκηση, και μας δυνάμωσε πραγματικά».

– Τι πρέπει κατά τη γνώμη σου να κάνει ο Αρης την επόμενη σεζόν;

«Ο Αρης καλό θα ήταν να μπορέσει να διατηρήσει έναν κορμό παικτών, ίσως και από τους ξένους αν αυτό θα ήταν δυνατόν, να μελετήσει την αγορά και να κάνει κάποιες διορθώσεις. Ολα βέβαια είναι συνάρτηση των οικονομικών δεδομένων της ομάδας μας αλλά και της αγοράς γενικότερα».

To Top