ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βεζένκοφ ταξιδεύει στην Αμερική για να… μάθει τον εαυτό του!

Σάσα Βεζένκοφ απέσυρε προσφάτως την υποψηφιότητα από το ντραφτ του ΝΒΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προτίθεται να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του SDNA, ο Βεζένκοφ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, προκειμένου να βιώσει την εμπειρία του ξακουστού επιστημονικού προγράμματος με τον κωδικό «P3».

«P3: Where Science meets Athletic Performance», ήτοι «P3: Εκεί όπου η Επιστήμη συναντά την αθλητική απόδοση», είναι το μότο του εργαστηρίου, το οποίο εδρεύει 200 μέτρα από τη φημισμένη παραλία Σάντα Μπάρμπαρα, γνωστή και ως αμερικανική Ριβιέρα, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εργαστήριο, όπου οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως εκκολαπτόμενοι άσοι στα λαοφιλή σπορ, υποβάλλονται σε επιστημονικές μετρήσεις, από τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους, μέχρι τις κινήσεις του σώματός τους και καταγράφονται τα αποτελέσματα.
 
Με απλά λόγια, το εργαστήριο «P3» παρέχει στον αθλητή εμπεριστατωμένη μελέτη και ανάλυση των δυνατοτήτων του, ούτως ώστε εκείνος να γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται και κυρίως μέχρι πού μπορεί να φτάσει στο πικ της καριέρας του. Δεν είναι τυχαίο ότι τις πόρτες του εργαστηρίου έχουν περάσει σημαντικοί παίκτες του ΝΒΑ, όπως οι Ντουάιτ Χάουαρντ, Ντερόν Ουίλιαμς, Τζεφ Τινγκ, Κρις Μίντλετον, Ρούντι Γκομπέρ, Ρόνι Τουριάφ, Μπρουκ Λόπεζ, Ελτον Μπραντ, Αντρέι Κιριλένκο, Ζακ ΛαΒίν και πολλοί άλλοι. Μεταξύ των δεκάδων ονομάτων συναντήσαμε στη σχετική λίστα και εκείνο του διεθνούς σέντερ Κώστα Κουφού.
 
Ο Βεζένκοφ, λοιπόν, έχει δηλώσει συμμετοχή και ήδη έχει προγραμματίσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Εδώ, όμως, αρχίζουν τα μεταγραφικά σενάρια. Διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαρκεί σχεδόν έναν μήνα (τον Ιούλιο), ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό ο 20χρονος φόργουορντ να έχει υπογράψει το επόμενο συμβόλαιό του έως τα τέλη Ιουνίου ή έστω στις αρχές Ιουλίου. Το βέβαιον είναι ότι θέλει να κάνει το ταξίδι στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να μάθει από τους ειδικότερους των ειδικών σε τι κατάσταση βάσει των μετρήσεων είναι το κορμί του και ποιες βελτιώσεις χρειάζεται για να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται.   
 
Αυτή τη στιγμή, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες για τον διεθνή άσο, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει. Το συμβόλαιό του με τον Αρη εκπνέει το καλοκαίρι του 2016, αλλά με ένα buy out ύψους 312.000 ευρώ μπορεί να αποδεσμευτεί. Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα φύγει από τον Αρη, ωστόσο το σενάριο να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Αλεξάνδρειο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Το δίλημμα του Βεζένκοφ αυτή τη στιγμή είναι το εξής:
 
Να περιμένει ακόμη έναν χρόνο στην Ευρώπη (γιατί όχι και στον Αρη, αν και θεωρείται δύσκολο) για να δοκιμάσει να μπει στο ντραφτ το 2016 και να κάνει το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ ή να υπογράψει μια αρκετά σημαντική τριετή συμφωνία με έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, που δεν θα του απαγορεύσει να μεταπηδήσει στον μαγικό κόσμο (βάζοντας απαγορευτικό buy out), όπως συνέβη στην περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου, που πρώτα έγραψε χιλιόμετρα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα και μετά πήγε στους Ρόκετς. Η λογική λέει ότι ο Βουλγαροκύπριος θα ακολουθήσει τον δρόμο του προκατόχου του στον Αρη επιλέγοντας μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα.
 
Και επειδή πολύς κόσμος αναρωτιέται αν για την απόκτηση του Βεζένκοφ θα «παίξουν» ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι πληροφορίες και η εικόνα που έχει το SDNA είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί κανείς από τους δύο αιώνιους, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παίξει στο εξωτερικό. Οσο για το ταξίδι στις ΗΠΑ; Υπάρχει πιθανότητα να ματαιωθεί μόνο σε περίπτωση, κατά την οποία ο σύλλογος που θα τον αποκτήσει, κρίνει ότι πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, ώστε να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα για να βελτιωθεί και να δυναμώσει, προκειμένου να είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν.

To Top