ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο Γκιστ μπορεί να απουσιάσει ακόμη και 3 μήνες»

O Αντώνης Λεμονής, ειδικός-γενικός εξειδικευμένος γιατρός στην Αθλητιατρική μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 για τον τραυματισμό του Τζέιμς Γκιστ του Παναθηναϊκού, έκανε λόγω για διάστημα απουσίας ακόμη και τριών μηνών εφόσον υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ο συγκεκριμένος τραυματισμός δεν είναι απλός. Ένας τέτοιου τύπου τραυματισμός, όπως περιγράφεται από την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για έναν επαγγελματία μπασκετμπολίστα αυτού του επιπέδου, θεωρείται σημαντικός. Θα πρέπει να γίνει πρώτα ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος, που πιστεύω πως έχει γίνει ήδη, για να κριθεί τι θεραπεία θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Πρέπει να δούμε εάν έχει αποκολλήσει ο μυς ή αν έχει κοπεί και πόσο. Εάν έχει κοπεί εντελώς τότε πρέπει να γίνει χειρουργείο, εάν
έχει υποστεί μερική ρήξη ή οτιδήποτε άλλο θα υπάρξει σίγουρα μια κινητοποίηση. Εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, μπορεί να γίνει με ενέσιμη θεραπεία, όπως είναι το PRP, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία μη χειρουργικής αποκατάστασης»
, είπε αρχικά.

Για το αν πρέπει να γίνει χειρουργείο και πόσο είναι το διάστημα απουσίας σε έναν τέτοιο τραυματισμό: «Ο εργαστηριακός έλεγχος θα μας διαφωτίσει ώστε να αποφασίσουν την θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν. Η χειρότερη περίπτωση είναι το χειρουργείο, εκεί θεωρητικά μιλάμε για 2-3 μήνες και το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Οι γιατροί της ομάδας θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Υπάρχουν πολλά όπλα για συντηρητική αγωγή και πλέον έχουν αποφευχθεί πολλά χειρουργεία. Η ιατρική έχει προχωρήσει, υπάρχουν χίλια δύο πράγματα για να αποφεύγουμε τα χειρουργεία. Ένας τραυματισμός δεν σημαίνεται ότι χρίζει αμέσως χειρουργικής επέμβασης».

«Στα 19-20 χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητιατρική, οι προπονητές, παράγοντες και οι αθλητές ρωτάνε τον γιατρό πότε θα παίξει. Δεν ρωτάνε τι έχει, τι θα κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη βιασύνη, κανένας γιατρός δεν είναι μάγος και πάντα χρειάζεται ο απαιτούμενος χρόνος.

Για παράδειγμα, εμείς βιβλιογραφικά λέμε για έναν χιαστό ή μηνίσκο πως θα πάρει 6 μήνες. Ωστόσο, ένας αθλητής είναι πολύ πιθανό ορισμένες φορές να επανέλθει ακόμη και στους τρεις μήνες. Σημασία έχει και η εμπειρία του γιατρού αλλά και η αποκατάσταση που θα κάνει ο αθλητής.

Ένας τέτοιος τραυματισμός έχει να κάνει με την παθολογία του αθλητή. Δεν έχω εικόνα του πως έγινε αλλά αυτός ο τραυματισμός συνήθως γίνεται με κάποιο γλίστρημα του αθλητή. Έχει να κάνει και με την ελαστικότητα του κάθε αθλητή. Οι ψηλοί στο μπάσκετ, επειδή οι μύες είναι τεντωμένοι λόγω ύψους δεν έχουν μεγάλη ελαστικότητα. Εάν παρατεντωθεί σε μια κίνηση ο μυς, μπορούν να σπάσουν κάποιες μυϊκές ίνες. Είναι η κακιά στιγμή που λέμε», κατέληξε ο Αντώνης Λεμονής.

To Top