ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ του… Άρη! Οι “Αυτοκρατορικές” μέρες στο Παλέ για τον Φινλανδό κόουτς από τον… Καναδά

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ είναι από χθες ο προπονητής με τον οποίο ασχολείται όλη η μπασκετική Ευρώπη, όντας προπονητής της Εθνικής Γερμανίας στην επιβλητική νίκη επί της Ελλάδας.

Ο Χέρμπερτ έχει φυσικά σημαντικό… κιτρινόμαυρο παρελθόν.

Σεζόν 2007-2008 και οι κιτρινόμαυροι καλούνται να αντικαταστήσουν τον επιτυχημένο Ιταλό τεχνικό, Αντρέα Ματσόν, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την επιστροφή της ομάδας στην Euroleague. Έπειτα λοιπόν από δύο επιτυχημένες χρονιές, είχε έρθει η ώρα να αναλάβει ο Καναδός (πολιτογραφημένος Φινλανδός) Γκόρντον Χέρμπερτ. Έχοντας στο ρόστερ του Αμερικάνους υψηλής χρηματιστηριακής αξίας όπως ο Τζερεμάια Μάσεϊ, που μετέπειτα μετεγγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, κλήθηκε να κρατήσει την ομάδα στις υψηλές – εγχώριες πτήσεις. Όπως και τον Γιώργο Σιγάλα, νυν μέλος του τεχνικού τιμ του Άρη


Είχε επιλεγεί μετά από μια πετυχημένη χρονιά με την Ορτέζ στην Ευρωλίγκα. Ο Χέρμπερτ έφυγε αποτυχημένος από τον Άρη, διότι έχασε την τρίτη θέση από το Μαρούσι. Οι κίτρινοι είχαν ρεκόρ 18-8 στην κανονική διάρκεια, είχαν πάρει την τρίτη θέση, αλλά το έκτο Μαρούσι τους απέκλεισε με 2-1 νίκες, οι οποίες έγιναν μέσα στο Αλεξάνδρειο!

ΣΠΟΥΔΑΙΑ “ΔΙΠΛΑ” ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Στην Ευρώπη ο Χέρμπερτ οδήγησε τους κίτρινους στο Top16 της Ευρωλίγκας, με ρεκόρ 7-7, και είχε σπουδαίες νίκες όπως τα διπλά επί Εφές Πίλσεν, Φενερμπαχτσέ και Τσιμπόνα, ενώ είναι ο τελευταίος που κέρδισε τον Παναθηναϊκό σε αγώνα κανονικής διάρκειας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο Top16 οι κίτρινοι είχαν ρεκόρ 2-4 και αποκλείστησαν.

Μετά τον Άρη, ο Χέρμπερτ έφυγε για το ΝΒΑ και ήταν μέλος του τεχνικού τιμ των Τορόντο Ράπτορς. Επέστρεψε στην Ευρώπη, κοουτσάρισε μία χρονιά την Άλμπα και από το 2013 γύρισε στους Σκαϊλάινερς, με τους οποίους συνολικά συνεργάζεται για ένατη σεζόν.

Στη συνέχεια οδήγησε τους Σκαϊλάινερς στην κατάκτηση του FIBA Europe Cup και την 3η θέση στην Μπουντεσλίγκα, αλλά το καλοκαίρι αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στην μέση του, προκειμένου να αποκαταστήσει ένα σοβορό πρόβλημα που είχε. Έμεινε έξω όλο αυτό το διάστημα και επέστρεψε στην δράση, απέναντι στην πρώην ομάδα του, τον Άρη το 2017.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Ο πρώην τεχνικός των κίτρινων και τότε των Σκαϊλάινερς έλεγε πριν τα ματς με τον Άρη στο Αλεξάνδρειο πως “θυμάμαι το πάθος των φιλάθλων για το μπάσκετ, για την ομάδα, αυτό το πάθος που υπάρχει σε αυτή την πόλη. Σου ξυπνούν όμορφα συναισθήματα αυτές οι αναμνήσεις… Σαν κόουτς θα έχεις και καλές και κακές αναμνήσεις, είναι η φύση της δουλειάς. Δεν τελειώσαμε καλά την χρονιά, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Έτσι και εδώ έχω πολλές καλές αναμνήσεις, αλλά και κάποιες κακές”.

To Top