Ο Κυπαρίσσης στο φιλόδοξο σχέδιο του Σάντος για την Εθνική

Η πρόκριση στο EURO 2012 θέτει σε εφαρμογή και το σχέδιο Σάντος για αναδιάρθρωση των Εθνικών Ομάδων και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήδη έγινε το πρώτο βήμα από την ΕΠΟ… Όπως όλα δείχνουν ο Φερνάντο Σάντος θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας και μετά το EURO 2012.

 Η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην προκριματική φάση, η φιλοδοξία του Πορτογάλου για αναδιάρθρωση των Εθνικών ομάδων και του ελληνικού ποδοσφαίρου και η εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος είναι τρεις σημαντικές συνιστώσες που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο ο Σάντος δεν θέλει να συνεχίσει στην Ελλάδα, απλά και μόνο για να έχει δουλειά. Θέλει να αφήσει πίσω του έργο προσφέροντας στο ταλαιπωρημένο ποδόσφαιρό μας. Έτσι από τον Αύγουστο του 2010 όταν ανέλαβε την Ελλάδα, είχε καταστήσει σαφές, ότι θέλει να αναδιοργανώσει τον τρόπο λειτουργίας όλων των κλιμακίων των Εθνικών ομάδων αλλά και να βοηθήσει στη βελτίωση των δομών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γνωρίζοντας ότι η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα, δε θέλησε να δώσει υποσχέσεις από την αρχή αυτής της συνεργασίας, καθώς οι χαλεποί καιροί που διανύουμε δεν του το επέτρεπαν. Αναμφίβολα όμως ο Σοφοκλής Πιλάβιος κατάλαβε άμεσα ότι έκανε διάνα με την επιλογή του Σάντος ως αντικαταστάτη του Ρεχάγκελ και ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει με τον Πορτογάλο.

Με την πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, στα ταμεία της ΕΠΟ θα εισρεύσει ένα σεβαστό ποσό το οποίο προήλθε επί της ουσίας από την προσπάθεια που κατέβαλαν ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του. Έτσι ποσοστό από τα λεφτά της ΟΥΕΦΑ και των χορηγών θα μοιραστούν ως πριμ στους πρωταγωνιστές της επιτυχίας, αλλά κάποιο ποσοστό θα πάει και προς επίρρωση του σχεδίου Σάντος.

One step at a time

Ο Φερνάντο Σάντος έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης στη χώρα μας δε ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα όλο το πλάνο του, αλλά έθεσε τη βάση ώστε το οργανόγραμμά του να ξεκινήσει από τα δύο πιο σημαντικά προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν. Την Εθνική κάτω των 15 ετών, αλλά και την Εθνική ομάδα Β’.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την Εθνική κάτω των 15 ετών έγινε με την ΕΠΟ να ανακοινώνει τους 11 περιφερειακούς συντονιστές του προγράμματος που έχει καταρτίσει ο Φερνάντο Σάντος για τις Εθνικές ομάδες Νέων και Παίδων.

Ο ρόλος των «11» θα έχει βαρύνουσα σημασία στο όλο project καθώς θα είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν τα παιχνίδια όλων των Μικτών των Ενώσεων και να καταθέτουν εκθέσεις για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να στελεχώσουν την Εθνική κάτω των 15 ετών, αλλά και τις ήδη υπάρχουσες Εθνικές Παίδων (U17) και Nέων (U19). Θα έχουν δηλαδή ρόλο scouter της Εθνικής ομάδας.

Οι 11 περιφεριακοί συντονιστές του Σχεδίου Σάντος είναι οι εξής:

1η περιφέρεια: Βασίλης Μουρατίδης (Δράμα, Εβρος, Θράκη, Καβάλα, Ξάνθη)
2η περιφέρεια: Αστέριος Γιώτσας (Κιλκίς, Μακεδονία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική)
3η περιφέρεια: Νίκος Βασιλείου (Γρεβενά, Ημαθία, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα)
4η περιφέρεια: Θωμάς Κυπαρίσσης (Θεσσαλία, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα)
5η περιφέρεια: Σωτήρης Ζαβογιάννης (Κέρκυρα, Ηπειρος, Θεσπρωτία, Πρέβεζα-Λευκάδα, Αρτα)
6η περιφέρεια: Γιώργος Φαμέλης (Ευρτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Φωκίδα)
7η περιφέρεια: Σπύρος Λιβαθηνός (Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Εύβοια, Περαιάς)
8η περιφέρεια: Σταύρος Μπόμπολας (Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηλεία, Κεφαλλονιά-Ιθάκη, Αιτωλοακαρνανία)
9η περιφέρεια: Πολ Χατζόπουλος (Αργολίδα, Αρκαδία, Κόρινθος, Λακωνία, Μεσσηνία)
10η περιφέρεια: Γιάννης Θωμαΐδης (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λέσβος, Σάμος, Χίος)
11η περιφέρεια: Βαγγέλης Κουτσάκης (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά)

Το δεύτερο βήμα του Σχεδίου Σάντος

Σε ό, τι έχει να κάνει τώρα με την Εθνική ομάδα Β΄, πρόκειται για άλλο ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο του Σάντος το οποίο έχει κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά στην ΕΠΟ το βλέπουν με πολύ θετικό μάτι.

Η Εθνική ομάδα Β΄ θα αποτελείται από ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών και ουσιαστικά θα είναι η ενδιάμεση ομάδα από την Ανδρών και την Ελπίδων. Το πρόβλημα που είχε εντοπίσει ο Φερνάντο Σάντος είναι ότι δεν υπήρχε συνέχεια στους νεαρούς διεθνείς της Ελπίδων, ενώ και οι επιλογές για την Εθνική Ανδρών δεν ήταν πολλές από τη στιγμή που συνεχώς έμπαιναν νέα πρόσωπα που δεν είχαν πρότερη εμπειρία από τη γαλανόλευκη.

Αυτό που θέλει ο Πορτογάλος τεχνικός είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα στην οποία θα μπορούν να συνεχίσουν οι ποδοσφαιριστές που σταματούν από την Ελπίδων και δεν έχουν ρυθμό στις ομάδες τους ή δεν έχουν πολλές κλήσεις στην Εθνική Ανδρών. Με αυτό θέλει να πετύχει να έχει όσο πιο πολλούς ποδοσφαιριστές έτοιμους να στελεχώσουν τη Εθνική Ανδρών χωρίς να στερούνται εμπειρίας ή παραστάσεων από τη γαλανόλευκη φανέλα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Φερνάντο Σάντος στους 14 μήνες που είναι στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχει καλέσει 51 (!) ποδοσφαιριστές και συνεχώς καλεί και νέα πρόσωπα, τότε εύκολα θα αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο θέλει να δημιουργήσει και την Εθνική ομάδα Β’.

 

Πηγή: Novasrports.gr

To Top