ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Μπαξεβάνος και άλλοι 4 στη λίστα των μεγάλων της Ευρώπης…

Ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Τάσος Δώνης είναι η βιτρίνα, αλλά πίσω από αυτούς υπάρχει μπόλικο «προϊόν», προς αξιοποίηση από τις μικρές Εθνικές Ομάδες (σε μία περίπτωση και από την ανδρική).

Φυσικά δεν κάναμε θέμα για να αναφερθούμε στον αμυντικό της Λεβερκούζεν και τον επιθετικό της Στουτγάρδης – αμφότερους τους γνωρίζουν πλέον και οι πέτρες ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αναζήτηση και προβολή αφορά πέντε πιο «ψαγμένες» περιπτώσεις νεαρών Ελλήνων παικτών, που χαίρουν άκρας εμπιστοσύνης σε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το μέλλον τους προδιαγράφεται λαμπρό.

Από τον Παντελή Χατζηδιάκο, που διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο ως βασικός στην τετράδα άμυνας της Αλκμααρ, έως τον πιτσιρίκο Γιάννη Σουρδή, η Ελλάδα ήταν… μικρή για να χωρέσει αυτά τα φιντάνια.

Παντελής Χατζηδιάκος

Ημ. Γένν.: 18/01/1997

Ομάδα: Άλκμααρ

Έχει φορέσει ήδη το περιβραχιόνιο στην Under-16 και τη Β’ ομάδα της Άλκμααρ, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα Ολλανδίας και με τις δύο.

Πέρσι, με αυτόν ηγέτη της άμυνας, η Β’ ομάδα του συλλόγου ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία και το περασμένο καλοκαίρι ο Παντελής Χατηδιάκος έκανε το άλμα στην ανδρική.

Ο 21χρονος στόπερ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Ολλανδία (κατέχει και τις δύο υπηκοότητες), αποκτήθηκε από την ΑΖ τον Ιανουάριο του 2011 προερχόμενος από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Η Άλκμααρ του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2015. Λόγω της εξέλιξης του όμως του προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο ένα χρόνο αργότερα, με βελτιωμένους όρους και διάρκεια έως το 2020.

Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το έκανε το Δεκέμβρη του 2015, παίζοντας ως αλλαγή, ενώ με φανέλα βασικού έπαιξε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του ’16 σε εντός έδρας ματς με την Αϊντχόφεν (2-4).

Τον περασμένο Μάη μπήκε αλλαγή στον επαναληπτικό τελικό των πλέι-οφ με την Ουτρέχτη για την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι και ο Έλληνας αμυντικός αστόχησε στο πρώτο, με την ομάδα του να χάνει τελικά το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Φέτος είναι βασικός και αναντικατάστατος από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το «τρελό» σερί της AZ, μέσω του οποίου έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας! Με αυτόν στο κέντρο της άμυνας η Άλκμααρ πραγματοποιεί καταπληκτική σεζόν (15-5-4) και είναι στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από Αϊντχοφεν και Άγιαξ.

Συνολικά έχει 17 συμμετοχές και ένα γκολ, αυτό που πέτυχε στο εκτός έδρας 2-0 επί της Φένλο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Λόγω καλής τεχνικής κατάρτισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αμυντικός χαφ και ως δεξιός μπακ.

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο μάνατζερ του ακούει στο όνομα Μίνο Ραϊόλα 0 ο Χατζηδιάκος είναι ο μοναδικός Έλληνας που είναι πελάτης του – τον περίφημο Ιταλό που βρίσκεται πίσω από ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αργύρης Καμπέτσης

Ημ. Γένν.: 06/05/1999

Ομάδα: Ντόρτμουντ

Ένα από τα μεγαλύτερα εν δυνάμει περιουσιακά στοιχεία του Ολυμπιακού χάθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ντόρτμουντ κινήθηκε αστραπιαία και μπήκε σφήνα στις διαπραγματεύσεις των ερυθρόλευκων με τον Αργύρη Καμπέτση για το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του.

Ο 18χρονος φορ ή εξτρέμ οργίασε το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2016-17, πετυχαίνοντας 17 γκολ με την U-20 του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας. Εκτόξευσε κυρίως τις μετοχές του με τη φανέλα της δεύτερης, στα δύο ισχυρά τουρνουά της Ρωσίας και της Ολλανδίας, προσεκλύοντας το ενδιαφέρον των Βεστφαλών.

Από τη στιγμή που συνέβη αυτό, δεν υπήρχε φυσικά κανένα δίλημμα για τον νεαρό επιθετικό (ο Ολυμπιακός καρπώθηκε ως έξοδα εκπαίδευσης ένα ποσό ανάμεσα σε 300 ως 380.000 ευρώ) και ο κατά πολλούς «νέος Μήτρογλου» (μολονότι ο ρόλος του είναι πιο περιφερειακός) παίζει πλέον στη Δ’ Κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος, με τη Β’ ομάδα της Μπορούσια.

Έως τώρα έχει οχτώ συμμετοχές ως αλλαγή και μία ως βασικός, χωρίς να έχει βρει δίχτυα, αλλά μιλάμε για την ομάδα U-23 της Ντόρτμουντ και το ότι είναι μέλος της αποτελεί από μόνο του τεράστια επιτυχία.

Συμμετείχε και στο φετινό UEFA Youth League (το Τσάμπιονς Λιγκ των ομάδων U-19), πετυχαίνοντας τρία γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές, το χατ-τρικ δηλαδή στο εντός έδρας ματς με τον ΑΠΟΕΛ. Ήταν βασικός στο τελευταίο ματς του ομίλου, το εκτός έδρας με τη Ρεάλ, στο οποίο η Ντόρτμουντ ηττήθηκε με 2-1 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο μέχρι πρότινος αρχισκάουτερ της Ντόρτμουντ, Σβεν Μίσλιντατ και νέος πλέον σκάουτερ της Άρσεναλ, ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την απόκτηση του Καμπέτση, έχοντας παρακολουθήσει πολλές φορές τον νεαρό με την κόκκινη φανέλα.

Είναι ο ίδιος που έπαιξε σημαντικό ρόλο προκειμένου η Ντόρτμουντ να πιάσει… λόττο, με τις προσθήκες μεταξύ άλλων των Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Πιερ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Σίντζι Καγκάβα, Ουσμάν Ντεμπελέ, Γιούλιαν Βάιγκλ, και Ράφαελ Γκερέιρο…

Γιάννης Σουρδής

Ημ. Γένν.: 29/09/2001

Ομάδα: Γουότφορντ

Την άνοιξη του 2016 συμμετέχει με τον Παναθηναϊκό σε ένα τουρνουά στην Ολλανδία. Μεταξύ των παρευρισκόμενων σκάουτερ ήταν και άνθρωποι της Γουότφορντ. Τρεις μέρες κιόλας αργότερα, ειδοποιούν τον Παναθηναϊκό και ζητούν τον 15χρονο τότε τερματοφύλακα για δοκιμαστικά.

Με την άδεια του τότε τεχνικού Διευθυντή της Ακαδημίας του ΠΑΟ Γιάννη Σαμαρά και, ο Γιάννης Σουρδής δοκιμάζεται για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016 στη Γουότφορντ.

Οι Άγγλοι μένουν εντυπωσιασμένοι απ’ όσα βλέπουν, ενώ και ο μικρός εντυπωσιάζεται από το απίθανο προπονητικό κέντρο της Γουότφορντ, το top επίπεδο των προπονήσεων και τη διαφορετική νοοτροπία που συναντά.

H αγγλική ομάδα ενημερώνει εγγράφως τον Παναθηναϊκό για το ενδιαφέρον της να τον αποκτήσει. Οι πράσινοι δίνουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά με βάση τους νόμους που υπάρχουν στη Βρετανία, ο Σουρδής θα έπρεπε να μπει στο 17ο έτος της ηλικίας του για να υπογράψει.

Η υπόθεση μετατίθεται για να επανεξεταστεί το καλοκαίρι του 2017, που ο Γιάννης θα έκλεινε τα 16 χρόνια του και θα μπορούσε και επίσημα να δεσμευτεί με συμβόλαιο.

Τον Απρίλιο του 2017, η αγγλική ομάδα επανήλθε και ζήτησε να τον τσεκάρει ξανά, αυτή τη φορά για οκτώ μέρες σε ένα σύνολο προπονήσεων που περιελάμβανε και φιλικό παιχνίδι. Παράλληλα ο Σουρδής και η οικογένειά του θα έβλεπαν το σχολείο στο οποίο θα φοιτούσε, έχοντας πάρει 100% υποτροφία, αλλά και την «host family» (οικογένεια που θα τον φιλοξενήσει) με την οποία ζει πλέον.

Αμέσως μετά και το δεύτερο δοκιμαστικό ο αγγλικός σύλλογος επανήλθε με νέα πρόταση για την απόκτηση του Σουρδή, με τον Παναθηναϊκό να δίνει εκ νέου την συγκατάθεση του.

Τον περασμένο Ιούλιο ο υψηλόσωμος (1,91μ.) σούπερ ταλαντούχος τερματοφύλακας υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την πρώην ομάδα του Μάρκο Σίλβα και αγωνίζεται πλέον στο πρωτάθλημα U-18 της Αγγλίας.

Σάββας Μούργος

Ημ. Γένν.: 16/03/1998

Ομάδα: Νόριτς

Τον Απρίλιο του 2016 έγινε ο δεύτερος Έλληνας, μετά τον Στάθη Ταυλαρίδη, που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Άρσεναλ. Ο Σάββας Μούργος, πρώην αρχηγός της Εθνικής Παίδων, προέρχεται από τις Ακαδημίες του Πανιωνίου.

Το 2010 εντάχθηκε στην Elite Ακαδημία της Άρσεναλ, με την έναρξη της λειτουργίας της, στο Λουτράκι, ενώ από το καλοκαίρι του 2014 ανήκε στην τμήματα υποδομής του λονδρέζικου συλλόγου.

Ήταν βασικό στέλεχος της Under-18 της Αρσεναλ, ενώ έπαιξε έξι φορές με την u-19 και την u-21, έχοντας και αρκετές παρουσίες σε προπόνηση της ανδρικής ομάδας.

«Τεχνικά προικισμένος, με σήμα – κατατεθέν τις ιδιοφυείς πάσες του και τις εξαιρετικές του ντρίμπλες», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα scouting reports των βρετανικών ιστοσελίδων.

Η εξέλιξη του στην Άρσεναλ φαίνεται ωστόσο ότι σταμάτησε στο… κατώφλι του Αρσέν Βενγκέρ. Τον Αύγουστο του 2017 ο 19χρονος χαφ παραχωρήθηκε στη Νόριτς, που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Ο ίδιος συμμετέχει στην Πρέμιερ Λιγκ 2 με τη Β’ ομάδα των «Καναρινιών» (Under-23), έχοντας τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε εννιά συμμετοχές.

Τα δύο εξ’ αυτών τα πέτυχε στις 19 Φεβρουαρίου, στο εκτός έδρας 2-0 επί της Γουέστ Μπρόμιτς. Είχε μείνει τρεις μήνες εκτός δράσης λόγω επέμβασης στον αστράγαλο, με τον κόουτς της U-23 της Νόριτς, Ματ Γκιλ να δηλώνει ότι «πολύ λίγες φορές έχω δει τόσο σκληρή δουλειά από έναν παίκτη κατά τη διάρκεια αποθεραπείας του».

Μπορεί η Άρσεναλ να αποτελεί παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματά εδώ η εξέλιξη του. Η Νόριτς και η Τσάμπιονσιπ ενδέχεται να αποτελέσουν το νέο εφαλτήριο της.

Νίκος Μπαξεβάνος

Ημ. Γένν.: 16/07/1999

Ομάδα: Λάτσιο

Ξεκίνησε την καριέρα του στις Ακαδημίες του Άρη και ξεχώρισε γρήγορα για το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί το καλοκαίρι του 2016 από τη Λάτσιο. Το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους μετακόμισε στη Ρώμη, αλλά το ντεμπούτο του στην Primavera (πρωτάθλημα Ιταλίας Νέων) άργησε, λόγω ενός προβλήματος με τα χαρτιά του.

Αυτό έγινε το Φεβρουάριο του 2017 και μόλις ένα μήνα (και δύο συμμετοχές) μετά το 2ετές ημιεπαγγελματικό συμφωνητικό του μετατράπηκε σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Λάτσιο Πριμαβέρα!

Ο νεαρός αριστεροπόδαρος αμυντικός, που αγωνίζεται κυρίως ως στόπερ, έχει φέτος 19 συμμετοχές  και τρία γκολ στην Primavera. Στις 23 Οκτωβρίου είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής, σκοράροντας στο 5-0 επί της Νάπολι.

Στην αιώνια πόλη ο γιος του βετεράνου ποδοσφαιριστή Σπύρου Μπαξεβάνου τελεί υπό την «προστασία» του διεθνούς Αλβανού γκολκίπερ Θωμά Στρακόσια (σ.σ. γιος του Φώτη Στρακόσια), που μιλάει φυσικά άπταιστα ελληνικά και είναι ο βασικός γκολκίπερ της πρώτης ομάδας των λατσιάλι.

Πηγές: football-academies.gr, talentabout.gr

To Top