Ο Νέλσον Πικέ καλείται να καταβάλει 950.000 δολάρια για ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια

Δικαστήριο στη Βραζιλία αποφάσισε ότι ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Νέλσον Πικέ, πρέπει να καταβάλει 5 εκατομμύρια ρεάλ ή περίπου 953.000 δολάρια για ηθική βλάβη, λόγω ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων κατά του οδηγού της Mercedes, Λιούις Χάμιλτον.

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2021, ο Πικέ χρησιμοποίησε μια φυλετική προσβολή (σ.σ. τη λέξη “neguinho” που μεταφράζεται «νέγρος»), αναφερόμενος στον Βρετανό επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, σχολιάζοντας τη σύγκρουση που είχε ο Χάμιλτον με τον Ολλανδό παγκόσμιο πρωταθλητή της Red Bull, Μαξ Φερστάπεν, στο γκραν πρι Βρετανίας του 2021. Ο Χάμιλτον απηύθυνε έκκληση για δράση, προκειμένου να αλλάξουν «αρχαϊκές νοοτροπίες», αφού σχόλια από τη συνέντευξη του 70χρονου Βραζιλιάνου ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια μέσω των social media. Ο Πικέ ζήτησε συγγνώμη από τον Χάμιλτον και επέμεινε ότι τα σχόλιά του δεν μεταφράστηκαν σωστά στα αγγλικά. Η κόρη του Πικέ, Κέλι, είναι η σύντροφος του Μαξ Φερστάπεν.

Επίσης, σε ένα άλλο κλιπ που ήρθε αργότερα στην επιφάνεια, ο Πικέ χρησιμοποίησε ρατσιστική και ομοφοβική γλώσσα κατά του Χάμιλτον σε μια συνέντευξη σε podcast, όταν περιέγραφε πως ο Βρετανός έχασε τον τίτλο των οδηγών στο πρωτάθλημα του 2016 από τον Νίκο Ρόσμπεργκ.

Ο Χάμιλτον, στον οποίο απονεμήθηκε τον περασμένο Ιούνιο τιμητικά η βραζιλιάνικη υπηκοότητα, είναι ο μοναδικός μαύρος οδηγός στη Φόρμουλα Ένα.

Τη σχετική νομική διαδικασία κίνησαν τέσσερις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής ΛΟΑΤΚΙ+ Συμμαχίας της Βραζιλίας, οι οποίες ήθελαν ο Πικέ να πληρώσει 10 εκατομμύρια ρεάλ Βραζιλίας για ηθική βλάβη. Στην απόφασή του, ο δικαστής Πέδρο Μάτος ντε Αρούντο τονίζει ότι το ποσό της αποζημίωσης δόθηκε «με την έννοια ότι δεν θα πρέπει να εκτιμάται μόνο η επανορθωτική λειτουργία της αστικής ευθύνης αλλά επίσης (και ίσως κυρίως) η τιμωρητική λειτουργία, ώστε, ως κοινωνία, να μπορούμε κάποια ημέρα να απαλλαγούμε από τις ολέθριες πράξεις που είναι ο ρατσισμός και η ομοφοβία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top