Ο Ολυμπιακός ζήτησε από το ΑΣΕΑΔ να μην υποβιβαστεί – Αντίθετος ο Παναθηναϊκός

Τέσσερις ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ παρενέβησαν κατά της πρώτης προσφυγής του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ, ενώ ο Παναθηναϊκός σε ό,τι αφορά την ποινή του υποβιβασμού. Τι ειπώθηκε στην διαδικασία από τους εμπλεκόμενους.

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

 Εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαμε σε νομικό επίπεδο, όσον αφορά τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Σήμερα (13/6) στα γραφεία του ΑΣΕΑΔ ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης δύο προσφυγών του Ολυμπιακού κατά της επικύρωσης της βαθμολογίας της Basket League και ενάντια στον υποβιβασμό του στην Α2 αντίστοιχα.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είχαν προσφύγει, αρχικά, στο ΑΣΕΑΔ πριν τον αγώνα της regular season κόντρα στον Προμηθέα με επιχείρημα την παράνομη σύσταση της ΚΕΔ. Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφασίστηκε η απόρριψη της προσφυγής του Ολυμπιακού, που αφορούσε τον ορισμό των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής της Regular Season της Basket League.

Το νομικό επιτελείο της ΚΑΕ άσκησε και δεύτερη η οποία εκδικάστηκε σήμερα (13/6) με αιτιολογία ότι κακώς επικυρώθηκε η βαθμολογία, ενώ εκκρεμούσε μία προσφυγή. Στην υπόθεση αυτή έκαναν παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού ο ΕΣΑΚΕ, καθώς επίσης και οι ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι οφ (Παναθηναϊκός, Προμηθέας, ΑΕΚ και Περιστέρι) που υποστηρίζουν ότι καλώς συνεχίζονται τα παιχνίδια, διότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον Προμηθέα και νίκησε.

Σε νομικό επίπεδο, προσέθεσαν ότι μόνο αν υπάρχει αποτέλεσμα και όχι απλώς εκκρεμοδικία και μία εξωαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να σταθεί νομικά και να έχει τύχη η προσφυγή του Ολυμπιακού.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Την δική της αξία έχει και η δεύτερη προσφυγή του Ολυμπιακού για να μην ισχύσει η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή περί υποβιβασμού στην Α2. Οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν από το ΑΣΕΑΔ να μην υποβιβαστούν και παρουσίασαν ως νομικό στοιχείο διατάξεις της FIBA στις οποίες δεν υφίσταται πρόβλεψη υποβιβασμού για μια ομάδα που δεν αγωνίζεται.

Στην υπόθεση αυτή παρενέβη μόνο ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι, ΕΣΑΚΕ και ομάδες, δεν παρέστησαν. Η πλευρά των «πράσινων» τόνισε ότι ο Ολυμπιακός έχει υπογράψει την ειδική προκήρυξη του πρωταθλήματος στην οποία ρητά αναφέρεται ότι αν μία ομάδα δεν κατέβει να αγωνιστεί σε παιχνίδι πλέι οφ επέρχεται ο υποβιβασμός.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι στην προκήρυξη της FIBA αναφέρεται πως μόνο εφόσον ο εσωτερικός κανονισμός, σε μία εγχώρια λίγκα, δεν προβλέπει νομοθεσία, θα επιλαμβάνεται η ίδια. Μόνο που στην περίπτωση της προκήρυξης της Basket League υπάρχει σαφής πρόβλεψη. Επιπλέον, στους κανονισμούς της FIBA δεν υφίσταται ως ποινή ο υποβιβασμός καθώς η ομοσπονδία ασχολείται με διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν Εθνικές ομάδες και υπάρχουν μόνο γκρουπ και νοκ-άουτ αγώνες.

Ο Ολυμπιακός επικαλέστηκε την αρχή της αναλογικότητας πως είναι βαριά-δυσανάλογη η ποινή του υποβιβασμού για την μη παρουσία του στα πλέι οφ και ζήτησε να παραμείνει στην Α1 κατηγορία.

Το ΑΣΕΑΔ ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την κατάθεση υπομνημάτων μιας και σήμερα έγινε απλή καταγραφή των γεγονότων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη (19/6) ενώ απόφαση αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

To Top