ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο… παγκόσμιος Γκόρντον Χέρμπερτ και ο Άρης!

Ο… μπασκετικός πλανήτης μιλάει για τον Γκόρντον Χέρμπερτ! Και όχι άδικα. Ο Χέρμπερτ πρώην προπονητής του Άρη, ανέλαβε την εθνική Γερμανίας πριν από ακριβώς δύο χρόνια και είναι ήδη πετυχημένος: Με το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2022 και ακόμα, το χρυσό χθες στο Μουντομπάσκετ.

Γεννημένος (1959) και μεγαλωμένος στο Πέντικτον του νοτιοδυτικού Καναδά ανάμεσα στις λίμνες Οκανάγκαν και Σκάχα, έπαιξε στο κολέγιο του Άινταχο -όχι πολύ μακριά από την πατρίδα του- για πέντε χρόνια και ακολούθησε η… ξενιτιά στη Φινλανδία. Ο σχεδόν δίμετρος τότε σμολ φόργουορντ αγωνίστηκε για δώδεκα συναπτά έτη από το 1982 σε πέντε διαφορετικές ομάδες της χώρας και συνέχισε για ακόμα πέντε χρόνια (1994-99) ως προπονητής  σε δύο ομάδες των Σκανδιναβών. Φυσικά μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια πολιτογραφήθηκε Φινλανδός.

Ακολούθησε το αυστριακό (1999-2000) και το γερμανικό πρωτάθλημα (2000-2004) και ο πρώτος του τίτλος: Με τους Σκάιλαϊνερς Φρανκφούρτης κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή το 2004 σπάζοντας τότε την 7ετή κυριαρχία της Άλμπα Βερολίνου και μετά από τρία χρόνια ήρθε και ο δεύτερος τίτλος. Αυτή τη φορά στη Γαλλία με την Ορτέζ το 2007 και το Κύπελλο, γεγονός που τον έστειλε στα… ραντάρ του Άρη επί διοίκησης Γιάννη Δαμιανίδη.

Με τους «κιτρινόμαυρους», στους οποίους διαδέχθηκε τον πετυχημένο Αντρέα Ματσόν, έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα (2007-08), φτάνοντας ως το Top-16 της διοργάνωσης με συνολικό απολογισμό 9 νίκες και 11 ήττες. Έχοντας στο ρόστερ του τότε μεταξύ άλλων τους Τζερεμάια Μάσεϊ, Μπρέισι Ράιτ, Τέρελ Καστλ, Ρέισον Τέρι Ντάριους Ουάσινγκτον, Σάββα Ηλιάδη, Γιώργο Καλαϊτζή, Δημήτρη Τσαλδάρη, Χάνο Μότολα και Λάζαρο Αγαδάκο, κατέκτησε την 3η θέση στην κανονική διάρκεια του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, απέτυχε να μπει στα ημιτελικά των πλέι οφ, χάνοντας δύο φορές εντός έδρας από το Μαρούσι, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και μοιραία τερματίστηκε η συνεργασία του εκεί με τον Άρη.

Κι ενώ όλα έδειχναν επιστροφή στη Γερμανία για την Μπάμπεργκ, προέκυψε το ΝΒΑ! Και επιστροφή στα… πάτρια εδάφη. Στον Καναδά και στους Τορόντο Ράπτορς έμεινε για έναν χρόνο (2008-09) ως μέλος του τεχνικού τιμ και την επόμενη σεζόν ακολούθησε τον… κύκλο της ζωής του: Και πάλι στη Φινλανδία ως πρώτος προπονητής της Έσπου Χόνγκα, από όπου όμως σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2010 λόγω ενός σοβαρού προβλήματος στην πλάτη του, έχοντας προλάβει να πάρει το εγχώριο Κύπελλο. Όμως μετά από μόλις τρεις μήνες, υπέγραψε ξανά στους Σκάιλαϊνερς, οδηγώντας τους ως τον τελικό της γερμανικής λίγκας. Μετά ένα διάλειμμα στην Άλμπα Βερολίνου (2011-12), έμεινε στην ομάδα της Φρανκφούρτης ως το 2019 κερδίζοντας μαζί της το FIBA Europe Cup του 2016, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στη Γερμανία.

Για ένα χρόνο (2019) μετακόμισε σε ρόλο συμβούλου στην ομάδα και ταυτόχρονα διορίστηκε βοηθός προπονητή της εθνικής του Καναδά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 στο πλευρό του Νικ Νερς. Στον Καναδά έμεινε ως το 2021 -μεσολάβησε το οκτάμηνο ταξίδι με την Άβτοντορ στη Ρωσία το 2020-21- όταν και ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021 την εθνική Γερμανίας, με την οποία, πλέον, στοχεύει στην κ

To Top