Ο πολύγλωσσος κύριος Έλσνερ μπορεί και θέλει να γίνει ηγέτης του νέου Άρη (photos)

Ο Ροκ Έλσνερ άφησε την Πολωνία για τον Άρη, γυρνώντας την πλάτη στην Παρτιζάν. Μιλάει επτά γλώσσες, προέρχεται από την πιο ποδοσφαιρική οικογένεια της Σλοβενίας, ίσως και της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζει το γεγονός ότι ακόμα δεν βρίσκεται στο 100% των δυνατοτήτων του, αλλά υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνει ηγέτης μέσα στο γήπεδο! Ο Σλοβένος μέσος μίλησε και για την “πρώτη” με τους χιλιάδες κόσμου, αλλά και για το όραμα που είδε στα λόγια του Δημήτρη Ηλιάδη.

Ροκ, ο Άρης είναι ένα νέο περιβάλλον για εσένα; Πως το ζεις μέχρι στιγμής;

“Κάθε φορά που αλλάζεις μια ομάδα είναι δύσκολο στην αρχή. Όσο περνάνε οι μέρες όμως, αρχίζεις μιλάς με τους συμπαίκτες σου, μιλάω με τους δημοσιογράφους, άρα γίνεται πιο εύκολο. Στην Πολωνία ήταν πιο δύσκολο να προσαρμοστώ, αλλά στον Άρη μου φαίνεται πιο εύκολο”.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την προετοιμασία;

“Το ξενοδοχείο, αλλά και τα γήπεδα στο Πράβετς είναι εξαιρετικά. Αυτό είναι πολύ θετικό. Επίσης μας βοηθάει και ο καιρός που είναι πιο δροσερός σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Τρέχουμε πολύ μέχρι στιγμής και μας βοηθάει η παρουσία μας εδώ”.

Είσαι ικανοποιημένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα σου; Θεωρείς ότι χρειάζεσαι δουλειά;

“Σ’ αυτή την περίοδο, είναι φυσιολογικό όλοι οι ποδοσφαιριστές να μην είμαστε ακόμη στο 100% των δυνάμεων μας. Έχουμε κάνει πολλές προπονήσεις και στον αγώνα φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμη τις ανάσες. Στην πορεία αυτό θα αλλάξει”.

Γνωρίζεις ότι ο Άρης έχει πολλές απαιτήσεις από εσένα, με δεδομένο ότι είσαι μια από τις τρεις μεταγραφές πάνω από το όριο ηλικίας;

“Ναι, το ξέρω. Θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου, έτσι ώστε ο Άρης να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, έπειτα από μια κακή περσινή χρονιά. Ελπίζω να εξελιχθώ σ’ έναν παίκτη που θα συμβάλλει πολύ για να γίνει ο Άρης αυτό που ήταν πιο παλιά”.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί ξένοι στην ομάδα σου προκαλεί προβλήματα;

“Όχι ιδιαίτερα, γιατί οι περισσότεροι συμπαίκτες μου μιλάνε αγγλικά. Με τον καιρό, με όλους θα αρχίσω να μιλάω ολοένα και περισσότερο”.

Ποια είναι η θέση όπου σου αρέσει να αγωνίζεσαι και αν θεωρείς ότι είσαι έτοιμος για τη βασική ενδεκάδα;

“Η κανονική μου θέση τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Πολωνία ήταν αμυντικός μέσος. Μπορώ να αγωνιστώ και ως κεντρικός αμυντικός, αν μου ζητηθεί. Αν ο προπονητής μου θεωρεί ότι πρέπει να παίξω ως στόπερ, θα το κάνω. Ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας οφείλει να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο και φυσικά θέλει να παίζει. Είτε στα φιλικά, είτε στα επίσημα παιχνίδια”.

Πως είναι η συνεργασία με τον Παπαδόπουλο, με τον οποίο λογικά θα βρίσκεστε στην ενδεκάδα;

“Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές στη συγκεκριμένη θέση και νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για το ποιος θα παίζει με ποιον. Δεν υπάρχει λόγος. Ο Παπαδόπουλος είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με φοβερή ποιότητα”.

Είσαι ένας από τους πιο μεγάλους ηλικιακά ποδοσφαιριστές της ομάδας. Αισθάνεσαι ότι πρέπει να παίξεις το ρόλο του συμβουλάτορα, του καλού παραδείγματος;

“Όταν ήμουν 21 ετών και έπαιζα στη Σλοβενία, ήμουν ήδη αρχηγός. Υπήρξα αρχηγός της εθνικής ελπίδων της πατρίδας μου. Ξέρω πως είναι να είσαι ηγέτης. Είναι καλό ότι έχουμε πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω. Τους μιλάω όσο μπορώ, τους συμβουλεύω”.

Ποια είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά σου;

“Μου αρέσει να βλέπω το γήπεδο, να προσαρμόζομαι τακτικά και να έχω σωστή τοποθέτηση. Νομίζω ότι είμαι καλός κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Έχω ενέργεια στο παιχνίδι μου, θεωρώ ότι είμαι αποτελεσματικός με το κεφάλι και δε χάνω εύκολα μπάλες. Επίσης, μου αρέσει να παίζω σίγουρα και κάτω την μπάλα, χωρίς ψηλές πάσες. Από εκεί και πέρα, εσείς θα αποφασίσετε αν είμαι καλός ή όχι!”

«Ο πρόεδρος μου έδειξε ότι έχει όραμα»

Πότε προέκυψε το ενδιαφέρον του Άρη και γιατί επέλεξες να συνεχίσεις εδώ την καριέρα σου;

“Είχα πολλές προτάσεις γιατί προέρχομαι από δύο καλές σεζόν με τη Σλασκ Βρότσλαβ στην Πολωνία. Ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσω με τον Άρη και να γνωρίσω τον πρόεδρο, έτσι ώστε να αποφασίσω αν με ενδιαφέρει η προοπτική. Με προσέλκυσε το γεγονός ότι ο Άρης είναι μια σημαντική ομάδα, όλοι όσοι ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το γνωρίζουν αυτό. Μια μεγάλη ομάδα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Μου άρεσε πολύ το όραμα του προέδρου, ο οποίος μου εξήγησε ότι θέλει να επαναφέρει την ομάδα εκεί που της αξίζει, δηλαδή στις πρώτες θέσεις”.

Τελικά τι συνέβη με την Παρτιζάν;

“Το θέμα διογκώθηκε κυρίως εξαιτίας των ΜΜΕ. Ένας ατζέντης μου πρότεινε να αγωνιστώ στην Παρτιζάν και του απάντησα να δει τι μπορεί να κάνει. Στο μεταξύ, ο Άρης μου πρότεινε να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη για να εξετάσω την προοοπτική να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Δεν είχα ποτέ επίσημη πρόταση από την Παρτιζάν, αλλά εξαιτίας της έκτασης που πήρε το ζήτημα, όλοι πίστεψαν ότι την… πούλησα. Αν δεν είχα υπογράψει στον Άρη, ίσως να ήμουν παίκτης της Παρτιζάν”.

Στο διάστημα της παρουσίας σου στην Πολωνία σκόραρες μερικά πολύ σημαντικά γκολ. Αισθάνεσαι έτοιμος να κάνεις κάτι αντίστοιχο και με τον Άρη;

“Σκόραρα στον τελικό του Σούπερ Καπ, αλλά και στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος, που μας χάρισε τον τίτλο με τη Σλασκ. Ήταν κόντρα στη Βίσλα Κρακοβίας, μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου. Επίσης, σκόραρα και στην Ευρώπη. Εννοείται ότι θα ήθελα να πετύχω γκολ και με τον Άρη και ακόμη καλύτερα αν είναι σε ντέρμπι”.

Γνωρίζεις τη σημασία των ντέρμπι στην Ελλάδα;

“Ναι, φυσικά! Όλοι μιλούν από τώρα για τους αγώνες με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ. Έχω παίξει πολλά ντέρμπι στην καριέρα μου στην Πολωνία και τη Σλοβενία”.

«Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει στον Άρη;»

Στις πρώτες σου δηλώσεις είχες πει ότι εντυπωσιάστηκες από τους οπαδούς του Άρη στην πρώτη προπόνηση της ομάδας…

“Ήταν φοβερό αυτό που είδα. Χιλιάδες κόσμου στην πρώτη προπόνηση, δεν είναι κάτι που το συναντάς πολύ συχνά. Είδα και κάποια βίντεο και όλα ήταν απίστευτα! Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που δε θα ήθελε να παίξει για μια τέτοια ομάδα”.

Ο Άρης πέρασε μια δύσκολη χρονιά πέρυσι και όλοι περιμένουν κάτι περισσότερο. Είναι έτοιμη η ομάδα να κάνει κάτι καλό;

“Είναι λογικό ο κόσμος να περιμένει περισσότερα, ειδικά από τη στιγμή που ο Άρης έχει μεγάλη ιστορία. Εγώ θέλω να κερδίσω κάθε παιχνίδι, είτε παίζω με τον πρώτο της βαθμολογίας, είτε με τον τελευταίο. Δε με ενδιαφέρει σε ποια θέση είναι ο αντίπαλος. Έτσι το βλέπω εγώ. Αν με ρωτούσατε σε ποια θέση θέλω να τερματίσει ο Άρης, θα σας απαντούσα στην πρώτη! Δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά αυτό θέλω. Δε σκέφτομαι: “Εντάξει, παίζουμε με τον Ολυμπιακό, ακόμη και ο ένας βαθμός είναι καλός”. Θέλω να κερδίζω”.

Περιμένεις την οικογένεια σου στη Θεσσαλονίκη;

“Δεν ξέρω πότε, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθουν να μείνουν μαζί μου”.

Προέρχεσαι από μια χώρα με παράδοση στο μπάσκετ. Ξέρεις ότι ο Άρης αποτελεί ομάδα “θρύλο” του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

“Το γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει το μπάσκετ και γνωρίζω τη σπουδαία ιστορία του Άρη στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή ίσως να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι από το γήπεδο της ομάδας μας”.

Οι εφτά γλώσσες, τα ελληνικά και η ποδοσφαιρική οικογένεια του Ροκ

Μιλάς εφτά γλώσσες (σλοβένικα, κροατικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, πολωνικά, ιταλικά). Θα μάθεις και ελληνικά;

“Θέλω να μάθω και ελληνικά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είναι πιο δύσκολο. Πιθανόν να έχω ένα κάποιου είδους ταλέντο με τις γλώσσες. Πάντως, θα μου είναι χρήσιμο να μάθω ελληνικά και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Ίσως όταν σταματήσω από το ποδόσφαιρο να γίνω μεταφραστής!”.

Τι περιμένεις να κερδίσεις από τον Άρη;

“Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Από κάθε χώρα όπου έπαιξα, έμαθα και κάτι. Περιμένω να πάρω πολλά παιχνίδια και να βελτιώσω τον εαυτό μου. Είμαι ακόμη 27 ετών και έχω μπροστά μου αρκετά χρόνια ποδοσφαίρου. Πρόθεση μου είναι να κερδίσω εμπειρίες και αν μπορώ, να γίνω ηγέτης της ομάδας. Φυσικά, να πετύχουμε τους στόχους μας ως ομάδα και να δικαιώσω τους ανθρώπους που με επέλεξαν”.

Θα δούμε τη σύζυγο σου στο “Κλεάνθης Βικελίδης” μαζί με τον γιο σου;

“Φυσικά. Η γυναίκα μου έρχεται συνέχεια στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας μου, ακόμη και όταν έπαιζα στο Κουβέιτ, που είναι δύσκολο για μια γυναίκα να παρακολουθήσει από κοντά έναν αγώνα”.

Έχεις κάποιο γούρι, κάτι που συνηθίζεις να κάνεις πριν από αγώνες;

“Όχι κάτι ιδιαίτερο. Μου αρέσει να ακούω μουσική. Συνήθως house και RnB, αλλά και τραγούδια από τη Σλοβενία. Πρόλαβα να ακούσω και κάποια ελληνικά τραγούδια, οπότε μάλλον θα τα βάλω κι αυτά στο πρόγραμμα”.

Ο παππούς σου ήταν ποδοσφαιριστής, ο μπαμπάς σου, όπως και ο αδερφός σου. Θα παίξει ποδόσφαιρο και ο γιος σου;

“Ναι, μάλλον έτσι θα γίνει! Στη Σλοβενία είμαστε γνωστή οικογένεια για την παράδοση μας στο ποδόσφαιρο”.

Η γυναίκα σου βλέπει ποδόσφαιρο; Σε συμβουλεύει;

“Ναι, παρακολουθεί. Δε θα έλεγα ότι με συμβουλεύει, αλλά έχει τις απόψεις της. Κάποιες φορές έχει δίκιο, κάποιες άλλες όχι. Μας αρέσει να μιλάμε για ποδόσφαιρο, γιατί γνωρίζει πολλά”.

To Top