Ο σεισμός «γκρέμισε» και τον τουρισμό στην Τουρκία – Μαζικές ακυρώσεις και στροφή στην Ελλάδα από τους ταξιδιώτες

Καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις που επιφέρει στην τουρκική οικονομία ο Εγκέλαδος που έπληξε τουλάχιστον 10 επαρχίες, με τους Ευρωπαίους τουρίστες ήδη να ακυρώνουν μαζικά τα πακέτα των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι, υπό τον φόβο διαμονής σε αθωράκιστες -όπως διαπιστώθηκε- υποδομές.

Παραδοσιακά η Τουρκία προσέφερε οικονομικά πακέτα που κάθε χρόνο την κατέτασσαν ψηλά στη λίστα των τουριστικών επιλογών, με την -αδύναμη πια- λίρα να απογειώνει τη βιομηχανία και να προσελκύει εκατομμύρια ταξιδιώτες, κυρίως από τη Βορειοανατολική Ευρώπη. Γερμανοί και Αυστριακοί που για χρόνια είχαν τη γείτονα χώρα ως «must» καλοκαιρινό προορισμό, φέτος -μετά τον σεισμό- αναμένεται να επιλέξουν το επίσης μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής τουρισμού, την Ελλάδα.

Τα παραπάνω εξηγεί στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέας Χίου, σημειώνοντας ότι ένα 25% από την Τουρκία θα το απορροφήσει ο ελληνικός τουρισμός το φετινό καλοκαίρι.

«Ο κόσμος φοβάται για τα κτήρια»

«Η Τουρκία έχει αρχίσει να δέχεται αρκετές ακυρώσεις στις κρατήσεις ενόψει καλοκαιριού. Ο κόσμος φοβάται για τα κτήρια. Ανησυχούν για το πόσο ασφαλείς είναι τα κτήρια σε περίπτωση ενός νέου σεισμού, καθώς είναι ένα θέμα που έχει λάβει μεγάλη διάσταση στη γειτονική χώρα μετά από τα καταστροφικά χτυπήματα που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «κατόπιν επικοινωνίας με έναν Τούρκο συνάδελφο στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώθηκε ότι οι ακυρώσεις αγγίζουν το 20 – 25% σε airbnb από Ευρωπαίους τουρίστες».

«Το 1/3 των Ευρωπαίων τουριστών που αφήνουν την ιδέα για καλοκαίρι στη γειτονική χώρα, θα επιλέξουν την Ελλάδα»

Δύο εβδομάδες μετά το δίδυμο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, οι οικονομικές επιπτώσεις ακόμη χαρακτηρίζονται ως «ισχνές». Ο επόμενος μήνας για τη γειτονική χώρα αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το καθεστώς Ερντογάν, ο οποίος θα κληθεί και ενόψει εκλογών να χτίσει πάνω στα συντρίμμια την επόμενη μέρα για την οικονομία της χώρας του. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Τουρκία και θα διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος στην καταστροφή και του τουρισμού. Οι ακυρώσεις ισχύουν κυρίως για την Κωνσταντινούπολη, όμως η εκτίμηση είναι και για τις άλλες περιοχές -ειδικά τα παράλια» σημείωσε ο κ. Χίου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το ντόμινο των ακυρώσεων. Το 1/3 των Ευρωπαίων τουριστών που αφήνουν την ιδέα για καλοκαίρι στη γειτονική χώρα, θα επιλέξουν την Ελλάδα. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν η Τουρκία ήταν σε πόλεμο με τη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χίου, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν το κλίμα ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί, διαφημίζοντας ακόμη πιο οικονομικά πακέτα. «Είναι χιλιάδες οι Ευρωπαίοι που επιλέγουν την Τουρκία όχι μόνο για τα αξιοθέατα, αλλά επειδή είναι πολύ φθηνότερα τα ξενοδοχεία και τα πακέτα των διακοπών. Οι Τούρκοι θα κατεβασουν πολύ τις τιμές μετά τον σεισμό, αλλά και πάλι όσο και αν κατέβει η τιμή, ο καθένας πλέον σκέφτεται την ασφάλεια της οικογένειάς του».

Πηγή: ThessToday.gr

To Top