Ο Σκόρδας για την ΠΑΕ Άρης, τις συλλήψεις Αθανασιάδη, Ζαμπέτα και το άρθρο 99

Με αφορμή την σύλληψη των Θανάση Αθανασιάδη και Αντώνη Ζαμπέτα, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Λάμπρος Σκόρδας έκανε δηλώσεις, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα που αφορούν την εταιρεία, αλλά και για το άρθρο 99.

Οι δηλώσεις του Λάμπρου Σκόρδα έγιναν στα “Αθλητικά Νέα”:

Για τη σύλληψη Αθανασιάδη και Ζαμπέτα: «Είναι λυπηρό αλλά και μια κατάσταση που ήταν προδιαγεγραμμένη. Κάποιοι μπορεί να χαίρονται, να νομίζουν ότι κάτι κερδίζει κάποιος, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται απλώς αυτά που λέγαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με μια μεγαλύτερη ένταση την τελευταία διετία. Αυτή είναι η αρχή του τέλους. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Όσοι θυμούνται, οι ρυθμίσεις της Π.Α.Ε. χάθηκαν τον Νοέμβριο. Πληρώθηκε μόνο η δόση του 44, κι αυτή με τα πολλά. Αν δεν πληρωνόταν, θα είχαμε επαναφορά ακόμη επτά εκατομμυρίων ευρώ, που θα ξεπερνούσαν τα δέκα μαζί με τις προσαυξήσεις. Οι άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν χρέη της Π.Α.Ε. της τελευταίας πενταετίας, δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν. Σύμφωνα με το νόμο, η διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την απώλεια των ρυθμίσεων, έχει και τις ποινικές ευθύνες».


Για τους λόγους που την προκάλεσαν: «Αφορά τη μη καταβολή των δόσεων από το Νοέμβριο και εξής, η οποία έφερε την εφορία να στραφεί ποινικά εναντίον των διοικούντων. Όταν ανέλαβαν το 2009 γνωρίζοντας τι έκαναν, επιμελώς και με προσπάθειες που ξεπερνούσαν την έννοια της νομιμότητας έγιναν διοίκηση. Ο Αθανασιάδης σαν πρόεδρος και ο Ζαμπέτας σαν διευθύνων σύμβουλος, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά τι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν, έχοντας κάνει και έλεγχο των πάντων».


Για την πενταετία 2004-09 και την πορεία ως το σημερινό χρέος: «Ο Άρης στο διάστημα αυτό είχε 32 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και στην επόμενη τριετία άλλα 40 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι ότι ο Άρης είχε χρέη, είχε παρουσία στη Β’ Εθνική, μια χρονιά που άφησε πολλά χρέη στην ομάδα, τα οποία μετακινήθηκαν στο Δημόσιο για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ποδοσφαιριστές και οι πιστωτές. Μπήκαν σε ρύθμιση κάποιες υποχρεώσεις που αφορούν αυτές τις χρήσεις, ρύθμιση την οποία έκανε η διοίκηση Αθανασιάδη – Ζαμπέτα. Γι’ αυτά τα ποσά είχαν γίνει προσφυγές. Το 2010, που ψηφίστηκε ο νόμος της περαίωσης, αυτά τα υπόλοιπα ποσά ελπίζω να φανούν μέσα από τον περιβόητο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, που δεν έγινε ποτέ.
Ήταν περίπου 4.000.000 ευρώ από τις χρήσεις 2004-09, συν περίπου 200.000 για το άρθρο 44 και για το νόμο Ορφανού άλλα τόσα. Αυτά αφορούσαν παλιές υποχρεώσεις και πληρώθηκαν. Η Π.Α.Ε. Άρης επ’ ουδενί δεν έχει πληρώσει 10 εκατομμύρια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Σ’ αυτό το διάστημα κατέβαλε περίπου 2.000.000 για παλιές υποχρεώσεις και 3.000.000 για καινούριες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει νέες μεγάλες υποχρεώσεις προς την εφορία, και ως εκ τούτου αυτές να ξεπερνούν σήμερα τα 9.000.000 ευρώ».


Εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του με επιλογές τον τελευταίο χρόνο για την ΠΑΕ: «Από την περιβόητη συνέλευση του Μαΐου στο «Βελλίδειο», στην οποία κάποιοι επενέβησαν με ‘μαγκιά’ και άλλαξαν το σχέδιο σωτηρίας της ομάδας, επιβλήθηκε μια διοίκηση που κινήθηκε το καλοκαίρι με μια το λιγότερο αφελή συμπεριφορά, και η οποία δεν έβαλε την ομάδα στο άρθρο 99. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να γλυτώσει χρήματα, προκειμένου να υπάρχουν χρήματα ώστε να πληρωθούν οι ρυθμίσεις, αντίθετα, καταξόδεψε πάνω από 800.000 ευρώ για να πάρει φορολογική ενημερότητα, ενώ θα μπορούσε να την πάρει όπως την πήρε τώρα, μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή, μη έχοντας καν πληρώσει τις ρυθμίσεις, αλλά με την προσωρινή διαταγή για το άρθρο 99 να βγάλει φορολογική ενημερότητα. Θα μπορούσε να το έχει κάνει το καλοκαίρι, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει 800.000 και πλέον προς την εφορία, θα είχε χρήματα να κάνει διακανονισμούς με τους παίκτες για να μπορέσει να μπει στο 99 και θα είχε βρει ήδη τον τρόπο να λειτουργεί την ομάδα χωρίς αυτά τα προβλήματα».

Αμφισβήτησε ευθέως κίνητρα και επιλογές στην υπόθεση του άρθρου 99: «Η υπόθεση για το άρθρο 99 δεν υπάρχει περίπτωση να τελεσφορήσει. Η συγκεκριμένη αίτηση έγινε για τα μάτια του κόσμου και για να πάρει προσωρινή διαταγή ο Άρης. Το Δημόσιο δεν πρόκειται να συναινέσει, κι εφόσον το εμφανίζουν ως βασικό πιστωτή με ποσοστό 52%, η Π.Α.Ε. δε μπορεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 60% των συναινούντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο άρθρο 99. Είναι μια υπόθεση που θα εκδικαστεί τον Απρίλιο, όταν το πρωτάθλημα θα έχει τελειώσει. Μέχρι να βγει η απόφαση, ο Άρης θα έχει καταφέρει να μην έχει αφαιρέσεις βαθμών από το μη ορισμό αγώνων, αλλά θα καταρρεύσει αυτομάτως αρχές Μαΐου».


Για τις φήμες σχετικά με απώλεια ορισμένων οικονομικών στοιχείων: «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία του λογιστηρίου, ξέχωρα ότι έχουμε αντίγραφα κι εγώ αλλά και πολλοί άλλοι, όλων των στοιχείων από το 2004 έως το 2009. Αλλά τα στοιχεία υπάρχουν έτσι κι αλλιώς μέσα, σε συγκεκριμένο σημείο, που μη χρειαστεί να το αποδείξω, αλλά θα το υποδείξω αν συνεχίσουν κάποιοι να λασπολογούν ξεδιάντροπα με τον ίδιο τρόπο εις βάρος μου, προσπαθώντας να αποδομήσουν την προσωπικότητά μου κι όχι τα επιχειρήματά μου κι αυτά τα οποία λέω. Το 2010 η Π.Α.Ε. Άρης έκανε αίτηση να υπαχθεί στο νόμο περί περαίωσης. Εντάχθηκε, πράγματι, κι η πρώτη πληρωμή έγινε τον Ιανουάριο το 2011. Μάλιστα, επειδή έγινε η περαίωση, η Π.Α.Ε. Άρης έχει δικαίωμα να αποκρύψει τα βιβλία της που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Όχι εγώ, δηλαδή, αλλά ο Αθανασιάδης και ο Ζαμπέτας. Αυτοί έχουν κάνει αυτή την κίνηση, υπάρχουν όμως τα βιβλία και ξέρω πού είναι. Η εταιρία που ανέλαβε, τα έκανε φύλλο και φτερό».

Για το χειρισμό στην υπόθεση του ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου 2011/12: «Η εταιρία ακόμη δεν έχει κλείσει και δεν έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό. Αναρωτιέμαι πότε και αν θα υπογραφεί αυτός από τους ορκωτούς για να δημοσιευτεί. Αυτό σημαίνει πως, για να μην έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός και να μην έχει γίνει συνέλευση, έχει ήδη χάσει την προθεσμία στις 15 Φεβρουαρίου για να πάει για αδειοδότηση. Άρα, η σημερινή διοίκηση θεωρεί ότι το καλοκαίρι ο Άρης δε θα πάρει άδεια και δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση».

To Top