Ο Στεφανίδης για τα χρέη και το άρθρο 99

Ο πρόεδρος της ΚΜΑ Πάνος Στεφανίδης μίλησε για το θέμα των χρεών, το άρθρο 99 και όχι μόνο.

Αναλυτικά τα όσα είπε στα “Α.Ν. 98,7:

Στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην χτεσινή ενημέρωση από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης σχετικά με το ύψος των χρεών στην εφορία, που είναι μικρότερο από αυτό που κατατέθηκε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99: «Σίγουρα όταν χρωστάς λιγότερα, είναι καλύτερα. Περιμένουμε βέβαια να πάρουμε και ένα επίσημο έγγραφο ως προς αυτό. Ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή που εκλεχτήκαμε. Μόνο η ΠΑΕ είχε δικαίωμα για τέτοιες ενημερώσεις, αλλά προσπαθήσαμε και εμείς να μάθουμε ό, τι περισσότερο μπορούσαμε γιατί έπρεπε να ξέρουμε σε περίπτωση που υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτή».

Για το αν υπήρχε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΠΑΕ για το θέμα, είπε: «Με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος και μου είπε ότι το χρέος είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που φαινόταν, αλλά περιμένουμε και το επίσημο έγγραφο. Φαίνεται ότι το θέμα είναι τυπικό. Είχαμε μιλήσει και με τον κ. Χατζή επί του θέματος και φαίνεται ότι έγινε κάποιο λάθος στο ποσό».

Για το πόσα θα είναι τελικά τα χρέη, ανέφερε: «Τα χρέη θα που θα χρειαστεί να διακανονίσουμε θα είναι γύρω στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην αρχή εμφανιζόταν το ποσό των 13 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς, αφαιρούνται τα χρέη από τον νόμο Ορφανού και το άρθρο 44 και μένει αυτό το υπόλοιπο. Δεν είμαι λογιστής, πάντα συμβουλευόμαστε λογιστές για αυτά τα θέματα. Υπήρχαν και κάποιες προσαυξήσεις και έγινε αυτή η διαφορά. Η μία εξήγηση είναι ότι δε μπορούν να σβηστούν αυτά ατ νούμερα αν δεν αποπληρωθεί το άρθρο 44».

 

 Για το πώς θεωρεί ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα χρέη ήταν στα 14 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε: «Θα σας πω τι δική μου εκτίμηση. Όταν πηγαίναμε στον υπολογιστή του γραφείου της ΠΑΕ, έβγαινε ότι έχουμε αυτό το χρέος. Μετά, βρέθηκε μια βεβαίωση που έλεγε ότι τα χρέη είναι 14,1 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς κάτι έγινε με τον νόμο Ορφανού. Ήταν λάθος να βεβαιωθούν τα 2,5 εκατομμύρια από τον νόμο Ορφανού. Έπρεπε κάποιος να με είχε ενημερώσει, κανείς δεν το έκανε. Στις γενικές συνελεύσεις ακούσαμε πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν ίσχυαν».

Για το αν είναι ο Άρης συνεπής στις υποχρεώσεις του, επεσήμανε: «Ο Άρης ήταν πάντα συνεπής και στον νόμο Ορφανού και στο άρθρο 44 και θα συνεχίσει να είναι. Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Κωτσιόπουλο ήταν πολύ καλή».

Για το γεγονός ότι ακούγεται εδώ και καιρό ότι τα χρέη της ομάδας συνολικά είναι 30 εκατομμύρια ευρώ, τόνισε: «Εγώ δεν το πίστευα αυτό, το αμφισβητώ. Και από την προσωπική μου εμπειρία και από τα όσα έβλεπα. Πρέπει η διοίκηση Ηλιάδη να είναι ενήμερη για όλα τα χρέη. Γιατί και δεν πρέπει να κάνει ούτε ένα ευρώ χρέος, και πρέπει να είναι ενημερωμένος για την περίπτωση ενδιαφέροντος από επενδυτή».


Για το αν έχουν λογιστικοποιηθεί οι οφειλές στους μεγαλοπιστωτές ποδοσφαιριστές, είπε: «Οι οφειλές στους Ντίκο, Φατί, Καστίγιο και Σανκαρέ έχουν λογιστικοποιηθεί. Αυτές δε συμπεριλήφθηκαν στο άρθρο 99 γιατί αυτή πήγε με στοιχεία ως 30/6. Το χρέος του Άρη είναι τεράστιο, παρότι δεν είναι όσο μεγάλο περιμέναμε».
 

Για το τι σημαίνει για τον Άρη το γεγονός ότι τα χρέη στην εφορία είναι τελικά γύρω στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε: «Σημαίνει ότι η μηνιαία και ετήσια επιβάρυνση της ομάδας θα είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό δίνει μια άλλη προοπτική. Ο Άρης έχει να αντιμετωπίσει το δημόσιο και τους ιδιώτες, που είναι κυρίως οι ποδοσφαιριστές. Δεν με απασχολεί το ποσοστό του δημοσίου, αλλά οι συμφωνίες με τους παίκτες. Το ποσοστό του δημοσίου εξαρτάται από τα χρέη και μεταβάλλεται».

 

 

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα αίτηση, τόνισε: «Όχι, θα πάμε με το χρέος όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ημέρα. Ούτως ή άλλως, στην αίτηση τα 8,5 θέλουμε να διακανονίσουμε. Περιμένουμε για σιγουριά και το επίσημο έγγραφο».

 

 

Για το τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, σχολίασε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνίες με τους παίκτες. Έχουμε επικοινωνία με τη διοίκηση για να μαθαίνει και εμείς ως ΚΜΑ σε ποιο σημείο είναι τα πράγματα».
 

Τέλος, έκανε μια αναφορά στην ΑΜΚ που έγινε και για το αν είχε κάποια εμπλοκή το τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, επεσήμανε: «Πριν ένα χρόνο, έγινε ένα πρακτικό το οποίο έλεγε ότι η ΑΜΚ έπρεπε να είναι στα 5 εκ. ευρώ. Στάλθηκε το έγγραφο και μας ήρθε πίσω γιατί είχε ελλείψεις. Πρόθεση μας είναι να κάνουμε νέα ΑΜΚ, με μεγαλύτερο ποσό. Ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ έστειλε το έγγραφο στο Υπουργείο. Έκανε αυτό που έπρεπε».

To Top