ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη (video)

Ο συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη στη διάρκεια της τελετής ένταξης του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο…

“Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα κι εδώ δίπλα μου είναι ο Bob McAdoo, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου. Μας συνδέουν σπουδαίες μονομαχίες με τον Bob.

Ευχαριστώ τους φίλους μου που με ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για μένα. Παλιοί συμπαίκτες μου στο Seton Hall. Τότε δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ. Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στο ΝΒΑ. Επιλέχθηκα από τους Celtics στο Draft μαζί με τον τρομερό Larry Bird, που τον βλέπω εδώ. Είχα όμως γενναιόδωρες προτάσεις από αρκετές ομάδες από την Ελλάδα και προερχόμουν από φτωχή οικογένεια.

Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Red Auerbach ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση. Όλη η χώρα βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τότε, σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα.

Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και κάτι άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια ημέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε μία κυρία. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Μου φώναξε «Νίκο, Νίκο» και μου είπε «θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε μπασκετμπολίστας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Seton Hall, τον σύλλογό μου, τον Άρη που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα” είχε αναφέρει πριν ένα χρόνο ο μεγαλύτερος Έλληνας παίκτης όλων των εποχών.

Θυμηθείτε εδώ:

To Top