ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσίπρας μίλησε με Μέρκελ, αύριο στις Βρυξέλλες για να στηρίξει την νέα πρόταση Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ. Συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής  κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στην αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς με την οποία θα πάει στο Eurogroup ο νέος υπουργός οικονομικών θα χωρίζεται σε τρία σκέλη:

  • τα μέτρα
  • το χρέος
  • το αναπτυξιακό πακέτο

Μέρκελ: Δύσκολη μια συμφωνία σε 48 ώρες

«Η καγκελάριος βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης, ότι το 60% των Ελλήνων στοιχίζεται πίσω από την αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να αξιολογήσει το εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ενισχυμένος ή όχι.

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να αξιολογήσω αν ο κ. Τσίπρας βγαίνει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του -έτσι ερμηνεύω τις ομιλίες του- σαφώς ως ενισχυμένο. Από τη γερμανική πλευρά, με την ψήφο των πολιτών, η ελληνική θέση απλώς έχει περαιτέρω αποσαφηνιστεί. Το θέμα δεν ήταν ποτέ η πολιτική λιτότητας, αλλά η πολιτική μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία εντός 48 ωρών, δήλωσε: «Μια συμφωνία στη βάση του ΕΜΣ, η οποία απαιτεί την εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις των Κοινοβουλίων και την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή, μέσα σε 48 ώρες φαίνεται δύσκολα εφικτή. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες».

Τι έλεγε η τελευταία πρόταση Γιούνκερ
24 ώρες πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στις 30 Ιουνίου και ενώ η χώρα βάδιζε προς δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και capital controls ο Γιούνκερ έριξε στο τραπέζι μια τελευταία πρόταση, με πολλές διορθώσεις.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τέσσερις βασικούς όρους για συμφωνία.
Αναλυτικά:

  •     Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών (σσ εκείνο με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23%)
  •     Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι
  •     Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ)
  • Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει και αναφορά για το χρέος. Ειδικότερα φέρεται να προτείνει πως η υπόσχεση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τον ESM.

«Οχι» είπε το Μαξίμου
Η ελληνική απάντηση, πάντως, ήταν αρνητική, καθώς, όπως διέρρεαν κύκλοι του Μαξίμου «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”».
Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν:
«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”».

Τι είπε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών την τελευταία πρόταση Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Στην δραματική 5ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία βασισμένη στην πρόταση Γιούνκερ θα παρουσιαστεί αύριο στο Eurogroup και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις 18:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top