Ο Χατζηδάκης φέρνει στη Βουλή αλλαγή νομοσχεδίου στα εργασιακά (video)

Αλλαγή στα εργασιακά αναμένεται να υπάρχουν μέσα στα επόμενα 24άωρα με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό που τονίζουν από το Υπουργείο Εργασία είναι πως αυτό το νομοσχέδιο αφορά αλλαγές σε ωράριο, υπερωρίες και άδειες, καθώς η αγορά είναι στα χειρότερά της. Υπάρχουν και ευέλικτες μορφές και μερική απασχόληση, υπάρχει υψηλή ανεργία, υπάρχουν νέα επαγγέλματα που προφανώς χρειάζονται διαφορετικό χειρισμό.

Οι βασικές αλλαγές:

Το πρώτο που φαίνεται να αλλάζει είναι η δυνατότητα διεύρυνσης κατά δύο ώρες, σε περιόδους υπερβολικής δουλειάς σε έναν χώρο εργασίας. Η ιδιωτική εταιρεία εμπορεύεται το εργαζόμενο να μένει δύο ώρες υπερωρία και αργότερα να το ανταποδίδει είτε με μειωμένο ωράριο αργότερα το επόμενο διάστημα είτε με ρεπό, όχι με πληρωμή.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει χρήση της υπερεργασίας το 40άωρο της εβδομάδας τηρείται και διατηρείται όπως και το 8ωρο αθροιστικά στη χρόνια.

Η υπερεργασία λοιπόν 20% προσαύξηση έναντι της κανονικής αμοιβής.

Το τρίτο το οποίο προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικάτων έχει να κάνει με την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία.

Το τέταρτο το οποίο επίσης προφανώς σηκώνει πολλή συζήτηση και μεγάλες αντιδράσεις είναι η εργασία την Κυριακή σε κάποια ακόμα επαγγέλματα.

Στο νομοσχέδιο φαίνεται να υπάρχουν και θετικά τα οποία έχουν να κάνουν με την πατρική αδεία δεκατεσσάρων ημερών που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, αλλά και με διευκόλυνση για τις εργαζόμενες μητέρες μέχρι το παιδί τους να φτάσει τα 12.

To Top