Ο 15χρονος Μουκοκό είναι ήδη εκατομμυριούχος όποτε κι αν γεννήθηκε

Η περίπτωση του Γιουσουφά Μουκοκό συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Ένας 15χρονος από την Αφρική με τις επιδόσεις του δύσκολα πείθει για την ηλικία του και συχνά καταπλακώνεται από το βάρος των προσδοκιών, αλά Φρέντι Αντού. Ο ‘μπομπέρ’ της Ντόρτμουντ Κ19 περνάει με επιτυχία κάθε στρες τεστ και είναι έτοιμος να το δείξει σε κάθε επίπεδο, ακόμα και εξωαγωνιστικό, αφού ήδη είναι εκατομμυριούχος.

Ο γεννημένος στο Καμερούν το 2004 έπαιζε ήδη στην Κ17 της γερμανικής ομάδας όταν ήταν 12 ετών και σκόραρε κατά ριπάς κόντρα σε (πολύ) μεγαλύτερους αντιπάλους. Δύο χρόνια αργότερα, ο ρυθμός του δεν μειώθηκε στο ελάχιστο. Τη σεζόν 2017-2018 σημείωσε 37 γκολ σε 25 αγώνες της Bundesliga Κ17 στον όμιλο της Δύσης, το 2018-2019 αύξησε τη συγκομιδή του σε 46 γκολ και φέτος έκανε το μεγάλο βήμα. Ο Μίχαελ Σκίμπε, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας και νυν προπονητής της Ντόρτμουντ Κ19 αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Στα 14, ο Μουκοκό άρχισε να αγωνίζεται στη Bundesliga Κ19 και σε 28 αγώνες έχει σκοράρει 38 φορές κι έχει δώσει 10 ασίστ, δηλαδή μετέχει σε κάποιο γκολ της ομάδας του κάθε 64 λεπτά.

Ήδη, τη φετινή σεζόν, σε ηλικία 14 ετών, 10 μηνών και 29 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Youth League. Το ρεκόρ κρατούσε ένας Ολλανδός και ένας… Έλληνας, επίσης από τη φετινή σεζόν! Ο Χρήστος Λιάτσος είχε σκοράρει στην ήττα του Ολυμπιακού με 1-2 από τον Ερυθρό Αστέρα, με συνέπεια να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Γιούρι Ρέζερ του Άγιαξ από την 1η αγωνιστική. Αμφότεροι είχαν σκοράρει σε ηλικία 16 ετών και 30 ημερών.

Ο Μουκοκό ήταν ήδη διεθνής όλο αυτό το διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2017, σε ηλικία 12 ετών, φόρεσε πρώτη φορά φανέλα με εθνόσημο. Επέλεξε της εθνικής Γερμανίας Κ16 αντί για εκείνο του Καμερούν, παρότι πέρασε στη Γιαουντέ τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του. Δεν κύλησαν 2 χρόνια από τότε και στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου κλήθηκε στη Γερμανία Κ19 για τις αναμετρήσεις του Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ19 με Ουαλία, Αυστρία και Σερβία, που θα διεξάγονταν στα τέλη Μαρτίου, παρότι ουσιαστικά θα είναι 3 χρόνια μικρότερος από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Οι εμφανίσεις του Μουκοκό δεν προσέλκυσαν μόνο τα μάτια σκάουτ της Μπαρτσελόνα, που ήταν παρών το 2018 στον ημιτελικό του πρωταθλήματος Κ17 κόντρα στη Λεβερκούζεν. Έφεραν στην καθημερινότητα του wonderkid και την εξωγηπεδική ζωή ενός κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Ο λόγος δεν αφορά τη 18χρονη με την οποία φέρεται να είχε σχέση όταν ήταν 12 ετών, αλλά τις εμπορικές συμφωνίες που κλείνει ένας σκόρερ τέτοιου βεληνεκούς σε επίπεδο ανδρών.

Ο 15χρονος Μουκοκό είναι ήδη εκατομμυριούχος όποτε κι αν γεννήθηκε

Η Nike αντιλήφθηκε την παρουσία ενός ακατέργαστου ‘διαμαντιού’ στην κοιλάδα του Ρουρ και το καλοκαίρι του 2019 έκλεισε συμφωνία με τον πατέρα του, η οποία στην ολοκλήρωσή της μπορεί να αποφέρει στην οικογένεια έως και 10.000.000 ευρώ. Ήδη, με τη μορφή προκαταβολής, έχει εισπραχθεί το πρώτο εκατομμύριο της καριέρας του Μουκοκό. Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, αν επιβεβαιώσει έστω μέρος από τις προσδοκίες που τον θέτουν ως το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του.

To Top