ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ESM ανέβαλε την καταβολή της δόσης -«Λύστε πρώτα τις εκκρεμότητες»

Έγκριση του συμπληρωματικού Μνημονίου, όχι όμως και εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ αποφάσισε πριν από λίγο το Δ.Σ. των διοικητών του ΕSM.

Μπορεί ο ESM στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να ενέκρινε το αναθεωρημένο Mνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο στην ανακοίνωσή του εστιάζει στις εκκρεμότητες που απομένουν για να εκταμιευτεί η δόση.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, τη σημερινή συνεδρίαση απασχόλησαν και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν στους τρεις ξένουν εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (επικεφαλής του οποίου είναι ο εικονιζόμενος Κλάους Ρέγκλινγκ, από την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου) καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ;

Είναι δύο υπουργικές αποφάσεις, όχι πολιτικές, αλλά με τεχνικά ζητήματα. Η μία αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η άλλη στους μηχανικούς (απελευθέρωση επαγγέλματος). Το θέμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει λυθεί και το θέμα του ΝΣΚ δεν είναι για τώρα και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η χαρακτηριστική η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Τσακαλώτος: Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εκταμιευθεί την Παρασκευή

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%».

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι διαδικαστικά

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε πως «δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα».

Οπως είπε μάλιστα, «πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» υποστήριξε επίσης ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Είπε μάλιστα πως την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι αριθμοί μόνο, αλλά σημασία έχει πώς αυτή η ανάκαμψη θα έχει κοινωνικά αποτελέσματα.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top