Πάου Γκασόλ: «Βλέπω στον Γιάννη το πάθος των παλιών της Εθνικής Ελλάδας»

Ο Πάου Γκασόλ μίλησε αποκλειστικά στο Eurohoops για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και όσα στοιχεία της προηγούμενης γενιάς των Ελλήνων διεθνών ”βλέπει” σε εκείνον! Τί είπε για τον χαρακτήρα του ”Greek Freak” και τον σπουδαίο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Ο τεράστιος Πάου Γκασόλ, ένας από τους μεγαλύτερους απόντες του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιλάει στη κάμερα για τον συμπαίκτη του τη χρονιά που μας πέρασε στους Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο και όσα τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Έχοντας αντιμετωπίσει δεκάδες φορές την Εθνική ομάδα, ο Ισπανός θρύλος είναι ο καταλληλότερος να εντοπίσει τα κοινά στοιχεία του φετινού MVP με τους προκατόχους του στην Ελλάδα, Θοδωρή Παπαλουκά, Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη. Σύμφωνα με τον Γκασόλ, ο Γιάννης έχει το ίδιο πάθος και αφοσίωση με τους τρεις μεγάλους γκαρντ της χώρας, τοποθετώντας τον Έλληνα ΝΒΑερ σε μία ειδική κατηγορία. Ο 39χρονος σέντερ στάθηκε και στη προσωπικότητα του ηγέτη των Μπακς, στοιχείο που τον κάνει επίσης μοναδικό, πέρα από τις μπασκετικές του ικανότητες.

Ο επίλογος είχε άρωμα… Γερμανίας, με τον Γκασόλ να αναφέρεται στη πρόσφατη απόφαση του Ντιρκ Νοβίτσκι να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, λέγοντας το δικό του ”αντίο” σε έναν μοναδικός παίκτη, που τον έκανε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του, όπως ο ίδιος εξομολογείται!

Αναλυτικά όσα είπε στο Eurohoops ο Πάου Γκασόλ:

-Έχεις αντιμετωπίσεις τον Γιάννη, αλλά και μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες, όπως οι Παπαλουκάς και Διαμαντίδης. Βλέπεις κάποια ομοιότητα και επιρροή στο παιχνίδι του Γιάννη με αυτό των παλιών παικτών;

”Αυτοί οι παίκτες ήταν τρομεροί, ήταν τόσο ανταγωνιστικοί, είχαν μεγάλο πάθος και αφοσίωση για τη χώρα τους. Το σεβόμουν και το σέβομαι αυτό. Όπως και οΣπανούλης. Αυτοί οι παίκτες έπαιζαν με μεγάλη αφοσίωση και υπερηφάνεια και νομίζω ότι και ο Γιάννης έχει τα ίδια στοιχεία με την Ελλάδα.

Η ικανότητα στη δημιουργία παιχνιδιού του Παπαλουκά και του Σπανούλη έχει γίνει κομμάτι του Γιάννη. Ο Γιάννης έχει την ικανότητα να παίζει το παιχνίδι του και να υπερισχύει με τις σωματικές του ικανότητες. Είναι μία ειδική κατηγορία, γιατί ελάχιστοι στην ιστορία μπορούσαν να κάνουν ό,τι κάνει. Μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος, πιο ολοκληρωμένος και θα δούμε ποιο είναι το ταβάνι του. Όπως είχα πει, ας τον αφήσουμε να απολαύσει το ταξίδι του και ας μην τον συγκρίνουμε με παίκτες του παρόντος ή του παρελθόντος.

Ελπίζω να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην Εθνική και να φέρει επιτυχίες και μοναδικές στιγμές στη χώρα του. Όπως έκανα και εγώ, κάτι που είναι δύσκολο όταν είσαι αφοσιωμένος στο ΝΒΑ, όταν έχεις μεγάλες σεζόν και παρουσία στα playoffs. Και το σώμα δεν αντέχει για πολύ, σου χτυπάει μια μέρα τη πόρτα και σου λέει ότι θα πληρώσεις το τίμημα μία μέρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όπως και το μυαλό, καθώς δεν έχεις τον χρόνο να κάνεις ένα διάλειμμα από το παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι θα βρει την ισορροπία και αν θέλει, θα τον βοηθήσω και εγώ με κάποιες συμβουλές να το κάνει”.

-H προσωπικότητά του τον κάνει επίσης μοναδικό. Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του Γιάννη;

”Είναι η ταπεινότητα. Έχει να κάνει με τον τρόπο που τον ανέθρεψαν, το μέρος που μεγάλωσε, το πώς μεγάλωσε. Ο τρόπος που εκτιμά τα πράγματα. Μιλάει με σεβασμό στον κόσμο. Μένει να δούμε αν μπορεί να γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Αυτό έρχεται και με την επιτυχία της ομάδας, τη κατάκτηση τροπαίων. Είναι μικρός ακόμα, έχει πολύ δρόμο μπροστά του”.

-Με την αποχώρηση του Ντιρκ Νοβίτσκι από την ενεργό δράση, νιώθεις… μόνος;

”Όχι, δεν θα το έλεγα. Τόσα χρόνια, παίκτες έρχονται και φεύγουν, θα έλεγε κανείς όμως ότι ο Ντιρκ είναι ένας και μοναδικός. Έπαιξε 21 σεζόν στο ΝΒΑ, κάτι που είναι απίστευτο. Του χρόνου, εγώ θα προσπαθήσω να φτάσω τις 19. Θα είναι περίεργο να αντιμετωπίσω τους Μάβερικς χωρίς τον Ντιρκ, στο παρκέ ή στον πάγκο.

Είχαμε πολλά μάχες και στο ΝΒΑ και με τις Εθνικές ομάδες. Ήταν απίστευτο, ήταν ευλογία. Όταν παίζεις αντίπαλος με έναν τέτοιο παίκτη, έχεις κίνητρο, θες να γίνεις καλύτερος, να ανεβάσεις το επίπεδο του παιχνιδιού σου. Μπορείς μόνο να ευχαριστείς παίκτες, όπως ο Ντιρκ για όλα όσα έκανε για το άθλημα, για την αφοσίωσή του, την δύναμή του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, σωματικά δεν ήταν το ίδιο για τον Ντιρκ, ίσως να μην το απολάμβανε όπως παλιά, όμως ακόμα αγαπούσε το παιχνίδι, ακόμα προσπαθούσε και έκανε τα πάντα για να είναι στο γήπεδο. Είχε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, στιγμές έμπνευσης για τις νέες γενιές. Θέλω να τον ευχαριστήσω. Η κίνηση των Μάβερικς στο τελευταίο του ματς να φέρουν μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ήταν κάτι αξιοπρόσεκτο.

Αξίζει όλα όσα παίρνει, θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους και πιο ιδιαίτερους παίκτες. Θα μου λείψει για όσο καιρό ακόμα θα παίζω, γιατί είναι μοναδικός”.  

 

To Top