Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλι

Ο Μαξ Μόσλι, που διατέλεσε Πρόεδρος της FIA από το 1993 έως το 2009 και συνέδεσε το όνομά του με πολλές από τις πτυχές της ιστορίας της Formula 1, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών. Έπασχε από καρκίνο.

Ο Βρετανός, δικηγόρος στο επάγγελμα, μαζί με τον Μπέρνι Έκλεστον έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Formula 1.  Ο ίδιος μπήκε στο χώρο των αγώνων ως ερασιτέχνης οδηγός αλλά στη συνέχεια ενεπλάκη πιο σοβαρά σε διοικητικό επίπεδο, ιδρύοντας την ομάδα March. Καθώς χειριζόταν τα εμπορικά και νομικά ζητήματα της ομάδας του, έγινε εκπρόσωπός της στην Ένωση Κατασκευαστών (FOCA) και στη συνέχεια εκπροσώπησε τη FOCA στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη Συνθήκη Ομόνοιας. Το 1993 ψηφίστηκε Πρόεδρος της FIA και διατήρησε τη θέση μέχρι το 2009. Ο ίδιος ο Μόσλι θεωρούσε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα τη σύσταση του Euro NCAP και γενικότερα την προώθηση ζητημάτων ασφαλείας τόσο στο δρόμο όσο και στις πίστες.

Ο Μόσλι ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και για την προσωπική του ζωή. Ο πατέρας του, σερ Όσβαλντ Μόσλι, ήταν ηγέτης της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών και θαυμαστής του Χίτλερ και αυτή η κληρονομιά δεν σταμάτησε να κυνηγάει ποτέ τον Μαξ Μόσλι. Επιπλέον, το 2008 διέρρευσε στο βρετανικό Τύπο ένα βίντεο που τον έδειχνε να συμμετέχει σε σαδομαζοχιστικό όργιο και παρότι αυτό δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του έπληξε αρκετά τη δημόσια εικόνα του.

Ο Μπέρνι Έκλεστον ήταν συντετριμμένος όταν μίλησε στο BBC για τον φίλο του: «Είναι σαν να χάνω ένα μέλος της οικογένειας, έναν αδελφό. Έκανε πολλά καλά πράγματα, όχι μόνο για το μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ήταν πολύ καλός στο να σιγουρεύεται ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν ήταν ασφαλή»

To Top