Πένθος για τον Τσάβες στην Λατινική Αμερική και λαϊκό προσκήνυμα

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 11.25 το βράδυ της Τρίτης ο Ούγκο Τσάβες, νικημένος από τον καρκίνο. Στη Βενεζουέλα όπως και στη Βολιβία κηρύχθηκε επταήμερο πένθος, ενώ τριήμερο πένθος κήρυξαν Κούβα και Αργεντινή. Το περουβιανό κογκρέσο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Η σορός του Τσάβες θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και την Παρασκευή, ημέρα της κηδείας του.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε συντετριμμένος ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έχοντας δίπλα του την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Νωρίτερα ο Μαδούρο είχε επιβεβαιώσει ότι ο 58χρονος ηγέτης είχε υποστεί νέες επιπλοκές στο αναπνευστικό του σύστημα και ότι διένυε πλέον «τις πιο δύσκολες ώρες του».

Μετά βίας συγκρατώντας τα δάκρυά του, ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι ο Τσάβες απέβίωσε ύστερα από μάχη με τη σκληρή νόσο που διήρκεσε δύο χρόνια.

«Λάβαμε την πιο σκληρή και τραγική πληροφορία ότι ο Κομαντάντε Ούγκο Τσάβεζ εξέπνευσε σήμερα στις 4:25 μμ» (23.25 ώρα Ελλάδας).

Κατήγγειλε και πάλι δολοπλοκία εναντίον της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο -διαγνωσθείς το 2011- καρκίνος του εκλιπόντος ηγέτη, ήταν ένα βρώμικο παιγνίδι των εχθρών της χώρας.

«Το ιατρικό προσωπικό μας», πρόσθεσε, «θα μπορέσει κάποτε να εξιχνιάσει κατα πόσον ο θάνατος του Τσάβεζ υπήρξε αποτέλεσμα εχθρικής επίθεσης».

Σχεδόν ταυτόχρονα το ραδιόφωνο της Βενεζουέλας ανακοίνωνε ότι το στράτευμα έχει αναπτυχθεί απ΄άκρου εις άκρον της επικράτειας για κάθε ενδεχόμενο.

Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας εξέδιδε επίσης ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το στράτευμα είναι έτοιμο να προστατεύσει την «εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας» και ότι θα παραμείνει πιστό στον αντιπρόεδρο και το κοινοβούλιο, προτρέποντας, παράλληλα, τον λαό να παραμείνει ήρεμος.

Σύμφωνα με τα συνταγματικώς προβλεπόμενα, η υπηρεσιακή προεδρία της χώρας πρόκειται να ανατεθεί στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου εωσότου διεχαχθούν εκλογές.

To Top