Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, πλήρης ρήξη με Νέα Δημοκρατία

Η κυβέρνηση Παπανδρέου απέφυγε την ανατροπή, αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 153 «ναι», αλλά ουσιαστικά η χώρα μπαίνει από απόψε σε προεκλογική περίοδο, που ίσως διαρκέσει μέχρι και τέσσερις μήνες. Πρόωρα ναυάγησαν πάντως οι σκέψεις για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησε πλήρως με τις προτάσεις του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπανδρέου εισηγήθηκε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, με άλλον επικεφαλής, αλλά με ορίζοντα τεσσάρων μηνών και όχι λίγων εβδομάδων, όπως ζητούσε η Νέα Δημοκρατία. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξαν ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν νωρίτερα από το Μάρτιο, αφού προηγουμένως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεθνείς διεργασίες που απορρέουν από το «κούρεμα» του 50% του χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου μόνο εφόσον κατατεθεί στη Βουλή ξεχωριστά από τα μέτρα λιτότητας που θα την συνοδεύουν…

Οι προτάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα αρχίσουν να γίνονται πιο σαφείς από αύριο, όταν ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ζητώντας του να αναλάβει την πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

To Top