Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα τελευταία 13 εισιτήρια ψάχνουν κάτοχο, τι ισχύει στα προκριματικά

Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 έχουν μπει στην τελική τους ευθεία. Οι ομάδες που έχουν προκριθεί ήδη στο Κατάρ είναι 19, ενώ άλλες 13 θέσεις είναι κενές.

 

Ο χρόνος για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 μετράει αντίστροφα. Στις 21 Νοεμβρίου στα γήπεδα του Κατάρ 32 ομάδες θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, με στόχο να γράψουν το όνομά τους στα βιβλία της ιστορίας.

Τα προκριματικά του Μουντιάλ βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και λίγα εισιτήρια έχουν απομείνει. Οι χώρες που θα βρίσκονται εγγυημένα στο Κατάρ είναι 19, ενώ άλλες 13 θέσεις είναι ακόμη ανοικτές. Τι ισχύει, λοιπόν, και ποιες ομάδες διεκδικούν την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ομάδες που έχουν πάρει το εισιτήριο για το Κατάρ:

  1. Κατάρ (διοργανώτρια) – 2 Δεκεμβρίου 2010 – 1η συμμετοχή
  2. Γερμανία – 11 Οκτωβρίου 2021 – 19η συμμετοχή
  3. Δανία – 12 Οκτωβρίου 2021 – 5η συμμετοχή
  4. Βραζιλία – 11 Νοεμβρίου 2021 – 21η συμμετοχή
  5. Βέλγιο – 13 Νοεμβρίου 2021 – 13η συμμετοχή
  6. Γαλλία – 13 Νοεμβρίου 2021 – 15η συμμετοχή
  7. Κροατία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 5η συμμετοχή
  8. Σερβία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 3η συμμετοχή ως Σερβία / 13η μαζί με Γιουγκοσλαβία
  9. Ισπανία – 14 Νοεμβρίου 2021 – 16η συμμετοχή
  10. Ελβετία – 15 Νοεμβρίου 2021 – 12η συμμετοχή
  11. Αγγλία – 15 Νοεμβρίου 2021 – 16η συμμετοχή
  12. Ολλανδία – 16 Νοεμβρίου 2021 – 11η συμμετοχή
  13. Αργεντινή – 16 Νοεμβρίου 2021 – 18η συμμετοχή
  14. Ιράν – 27 Ιανουαρίου 2022 – 6η συμμετοχή
  15. Νότια Κορέα – 1 Φεβρουαρίου 2022 – 11η συμμετοχή
  16. Ιαπωνία – 24 Μαρτίου – 7η συμμετοχή
  17. Σαουδική Αραβία – 24 Μαρτίου – 6η συμμετοχή
  18. Εκουαδόρ – 24 Μαρτίου – 4η συμμετοχή
  19. Ουρουγουάη – 24 Μαρτίου – 14η συμμετοχή

Ευρώπη (UEFA)

Απομένουν τρία εισιτήρια

Η UEFA δίνει 13 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό δέκα χώρες έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο Κατάρ ως πρώτες στους ομίλους τους. Αυτές είναι οι Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Κροατία και Αγγλία.

Από εκεί και πέρα τρεις ομάδες θα προκύψουν από τους αγώνες μπαράζ, όπου προκρίθηκαν οι δέκα δεύτεροι των ομίλων και δύο χώρες από το Nations League. Μέχρι στιγμής έχουν σχηματιστεί δύο ζευγάρια τελικών. Η Πολωνία θα αντιμετωπίσει τη Σουηδία και η Πορτογαλία τα Σκόπια. Η Ουαλία προκρίθηκε επίσης, ωστόσο περιμένει να δει ποια θα είναι η τύχη του Σκωτία – Ουκρανία, μετά και την εισβολή της Ρωσίας. Από τα μπαράζ αποκλείστηκαν οι Αυστρία, Ρωσία (λόγω της εισβολής), Τσεχία, Τουρκία, Ιταλία.

Τα ζευγάρια των τελικών των μπαράζ:

  • Ουαλία – Σκωτία/Ουκρανία (δεν έχει οριστεί)
  • Πολωνία – Σουηδία (29 Μαρτίου, 21:45, Χορζόβ)
  • Πορτογαλία – Σκόπια (29 Μαρτίου, 21:45, Πόρτο)

Νότια Αμερική (CONMEBOL)

Μπορεί να δοθεί ένα εισιτήριο ακόμη μέσω μπαράζ

Μία αγωνιστική απομένει για το τέλος των προκριματικών στη ζώνη της Νότιας Αμερικής. Η πρώτη τετράδα, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κατάρ έχει ήδη κλειδώσει από τις Βραζιλία, Αργεντινή, Εκουαδόρ και Ουρουγουάη. Από εκεί και πέρα θα γίνει μάχη για την 5η θέση που οδηγεί σε μπαράζ με τον νικητή του 4ου γύρου από την ζώνη της Ασίας (AFC).

Τρεις είναι οι ομάδες που θα παλέψουν και αυτές είναι το Περού (5ο -21 πόντους), η Κολομβία (6η – 20 πόντους) και η Χιλή (7η – 19 πόντους). Εκτός διεκδίκησης είναι η Παραγουάη, η Βολιβία και η Βενεζουέλα.

Αφρική (CAF)

Απομένουν πέντε εισιτήρια

Από την ζώνη της Αφρικής θα προκύψουν πέντε εισιτήρια. Ο τρίτος και τελευταίος γύρος είναι που θα καθορίσει ποιες ομάδες θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Οι πρώτοι αγώνες διεξήχθησαν, κάποιες ομάδες πήραν ένα μικρό προβάδισμα, όμως τα πάντα είναι ανοιχτά ενόψει των ρεβάνς στις 29 Μαρτίου. Να θυμίσουμε πως ισχύει το εκτός έδρας γκολ.

Βόρεια και Κεντρική Αμερινή (CONCACAF)

Απομένουν τρία εισιτήρια και ένα μέσω διηπειρωτικών μπαράζ)

Η ζώνη της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής βρίσκεται στον τρίτο γύρο, όπου διαγωνίζονται οκτώ ομάδες σε ένα μίνι πρωτάθλημα. Οι τρεις πρώτοι προκρίνονται απευθείας στο Παγκόσμιο, ενώ ο 4ος θα αντιμετωπίσει τον νικητή της Ωκεανίας (OFC). Μέχρι στιγμής το πάνω χέρι για την πρώτη τριάδα έχουν ο Καναδάς (1ος – 25 πόντους), οι ΗΠΑ (2ες – 22 πόντους) και το Μεξικό (3ο – 22 πόντους). Από κοντά βρίσκονται οι Κόστα Ρίκα (4η – 19 πόντους) και ο Παναμάς (5ος – 18 πόντους).

Απομένουν δύο αγωνιστικές για το τέλος του μίνι πρωταθλήματος, με τους τρεις πρώτους να έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν από την 13η αγωνιστική το εισιτήριο του Μουντιάλ. Ο Καναδάς έχει κλειδώσει έστω την 4άδα και εκτός απροόπτου θα τελειώσει και την υπόθεση της τριάδας.

Ασία (AFC)

Μπορεί να δοθεί ένα ακόμη εισιτήριο μέσω διηπειρωτικών μπαράζ

Στην Ασία τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στον τρίτο γύρο των προκριματικών. Οι 12 ομάδες που προκρίθηκαν από τον δεύτερο όμιλο έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους των έξι. Οι δύο πρώτοι από τον κάθε όμιλο προχωρούν στο Παγκόσμιο και αυτές οι χώρες έχουν κλειδώσει. Από τον α’ όμιλο είναι η Νότια Κορέα και το Ιράν και από τον β’ όμιλο η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.

Από εκεί και πέρα οι τρίτοι από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν σε μονό αγώνα μπαράζ μεταξύ τους, με τον νικητή να αντιμετωπίζει στη συνέχεια τον 5ο των προκριματικών της ζώνης της Νότιας Αμερικής. Σίγουρα στον τέταρτο γύρο θα βρίσκεται από τον β’ όμιλο η Αυστραλία. Στον α’ όμιλο όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (3η θέση – 9 πόντοι), του Ιράκ (4η θέση – 8 πόντοι) και του Λιβάνου (5η θέση – 6 πόντοι). Ο μονός αγώνας του 4ου γύρου θα γίνει στις 7 Ιουνίου στην Ντόχα.

Ωκεανία (OFC)

Μπορεί να δοθεί ένα εισιτήριο μέσω διηπειρωτικών μπαράζ

Τα προκριματικά στη ζώνη της Ωκεανίας πέρασαν από χίλια κύματα. Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε εμπόδια, με αρκετές ομάδες να αποσύρονται από τη φάση των ομίλων. Τέσσερις ομάδες πήραν την πρόκριση στο μίνι τουρνουά που θα γίνει στη Ντόχα του Κατάρ. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον 4ο της ζώνης της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (CONCACAF).

Οι ημιτελικοί:

  • Νησιά Σολομώντα – Παπούα Νέα Γουινέα (27/3, 17:00)
  • Νέα Ζηλανδία – Ταϊτή (27/3, 20:30)

*Ο τελικός θα γίνει στις 30 Μαρτίου

Τα διηπειρωτικά μπαράζ

Τα τελευταία δύο εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα προκύψουν, όπως αναλύθηκε και παραπάνω, στα διηπειρωτικά μπαράζ σε μονούς αγώνες. Ο νικητής του τετάρτου γύρου της Ασίας (AFC) θα παίξει με τον 5ο της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), ενώ ο 4ος του τρίτου γύρου της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) θα αντιμετωπίσει τον νικητή από την Ωκεανία (OFC). Τα ματς θα γίνουν στο Κατάρ στις 13-14 Ιουνίου.

To Top