ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Παλιάντζας: «Δεν έκανε πρόταση ο Άρης για τον Φλιώνη, ώριμος ο Νετζήπογλου»

Στήριξη στη φετινή προσπάθεια που θα κάνει ο Άρης με τον Γιάννη Καστρίτη στον πάγκο του ζήτησε ο Βασίλης Παλιάντζας. Ο εκπρόσωπος των Φλιώνη, Νετζήπογλου και Πετανίδη μίλησε για την πορεία των αθλητών του, ενώ έδωσε και την πρόβλεψή του για την πορεία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αναλυτικά όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Yellow Radio 101,7:

Για την είδηση βόμβα της αποχώρησης του Δημήτρη Φλιώνη από την ΚΑΕ Άρης: Ο Δημήτρης, κάθε καλοκαίρι, όπως είναι φυσικό και για τους περισσότερους αθλητές, έχει κάποιες προτάσεις, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον στο πρόσωπο του, από τους προπονητές που είναι σε ελληνικές ομάδες και τον γνωρίζουν καλύτερα. Φέτος υπήρχαν κάποιες προτάσεις στον Δημήτρη και αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της ΑΕΚ, στην οποία θα συνεχίσει την καριέρα του.

Για τους λόγους που αποχώρησε ο Φλιώνης: Νομίζω οι παράμετροι που έπαιξαν ρόλο ήταν αρκετοί. Σίγουρα στον Άρη υπήρχε ο παράγοντας του συναισθήματος, διότι ήταν από 6 χρονών αθλητής του Άρη. Από εκεί και πέρα υπήρχαν αρκετές οφειλές στο πρόσωπο του, έχει «χαρίσει» ένα σημαντικό ποσό ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παρά ταύτα, δεν υπήρχε καμία «κρούση» από τον Άρη, για να συνεχίσει στην ομάδα. Δεν έγινε κάποια προσέγγιση από κάποιον άνθρωπο της ομάδας για να συνεχίσει, δεν υπήρξε ούτε συζήτηση ούτε πρόταση. Για αυτό, 22 Ιουλίου αποφάσισε να δεχτεί μία από τις προτάσεις που είχε και η επιλογή που έκανε ήταν να συνεχίσει στην ΑΕΚ.

Μερικοί αναφέρουν πως ο Δημήτρης, μίλησε στη διοίκηση για την αλλαγή παραστάσεων που επιθυμεί να πραγματοποιήσει: Δεν μίλησε με κάποιον άνθρωπο από τον Άρη ο Φλιώνης. Η ομάδα ήταν ενήμερη ότι ο Δημήτρης είχε κάποιες προτάσεις και εφόσον θα ήθελε να κρατήσει τον παίκτη, θα έπρεπε να κινηθεί σε ένα χρονικό πλαίσιο για να έχει κάποιον δεδομένο παίκτη στα χέρια του. Νομίζω ότι από την πλευρά του Άρη-απ’ όσο γνωρίζω- και του καινούριου προπονητή, μία δύο μέρες πριν υπογράψει, του διοικητικού συμβουλίου των ερασιτεχνών, τον εκτιμούσαν πολύ σαν παίκτη. Σε ένα διοικητικό συμβούλιο ακούγονται πολλές απόψεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι στρατηγική ακολούθησαν. Το σίγουρο είναι ότι στον Δημήτρη δεν έγινε πρόταση από τον Άρη φέτος.

Αν υπήρχε πρόταση κι από τον Άρη, φυσικά θα την αξιολογούσε εξίσου: Κάθε χρόνο, ή ανά δύο χρόνια, ανάλογα το συμβόλαιο που έχει, γίνεται αυτή η διαδικασία, ο Δημήτρης είχε προτεραιότητα τον Άρη και παρ’ όλο που είχε προτάσεις από ομάδες που έχουν συμμετάσχει και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επέλεγε να συνεχίσει στον Άρη. Για προσωπικούς του λόγους, ο αθλητής παίρνει μόνος του τις αποφάσεις, δεν τον κατευθύνει κάποιος, είναι δικαίωμα του και αυτή είναι η διαδικασία. Φέτος, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορώ να γνωρίζω, δεν έγινε πρόταση από τον Άρη σε καμία περίπτωση. Η διοίκηση ήταν ενημερωμένη και ήξεραν ότι αν δεν του κάνουν πρόταση, θα φύγει και θα κλείσει σε άλλη ομάδα. 22 Ιουλίου ήταν οριακά χρονικά, σε 15 μέρες ξέρετε ότι ξεκινούν προετοιμασία οι ομάδες, πόσο μάλλον οι ομάδες που γνωρίζετε ότι έχουν στόχους και έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο σχεδιασμός γίνεται λίγο νωρίτερα.

Υπήρξαν φορές που ο Δημήτρης έβαλε την αγάπη του για τον Άρη, πάνω από την καριέρα του; Η απόφαση που θα πάρει ο κάθε αθλητής, παίζουν πολλοί παράμετροι ρόλο, η ηλικία, η θέση που μπορεί να έχει, για παράδειγμα όταν τον ζητούσε στην ομάδα ο Παναθηναϊκός, ο Δημήτρης είχε συμβόλαιο, ενώ υπήρχαν οφειλές. Έγιναν κάποιες συζητήσεις και φάνηκε πως δεν ήθελαν να αφήσουν ελεύθερο τον Δημήτρη να πάει στον Παναθηναϊκό, παρ’ όλο που με κάποιον τρόπο προσφυγής, μπορούσε να μείνει ελεύθερος και να πάει να παίξει στον Παναθηναϊκό, αλλά ο αθλητής αποφάσισε ότι θα συνεχίσει στον Άρη για ακόμη μία χρονιά. Όπως και πέρυσι, αποφάσισε ότι λόγω των πολύ καλών σχέσεων που είχε με τον Καμπερίδη και τον Αρβανίτη, ότι από την στιγμή που τον ήθελε η ομάδα για να μείνει και να βοηθήσει, έμεινε στον Άρη και δεν πήγε σε κάποια άλλη ομάδα από αυτές που είχε προτάσεις.

Σίγουρα αποτελεί έναν παίκτη που εξακολουθεί να έχει στην καρδιά του τον σύλλογο: Σίγουρα, αφού όλη του η οικογένεια και τα αδέρφια του είναι από 6 χρονών στην ομάδα, δεν μπορεί να μην υπάρχει συναίσθημα. Επειδή, όμως, είναι επαγγελματίας αθλητής και πολύ σοβαρός σαν άνθρωπος και προσωπικότητα, θέλει να πετυχαίνει σε ότι κάνει και όπου βρίσκεται, φυσικά και αυτή την στιγμή θα δώσει στην ομάδα του, όποια και να ήταν αυτή, το 100% του.

Τα συναισθήματα του, όταν είδε ότι έλειπε η πρόταση από τον Άρη: Δεν δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχω εικόνα 100%. Σίγουρα, θα ήθελε να υπήρχε ένα ενδιαφέρον από την ομάδα. Συμπτωματικά, όταν υπέγραψε, τον πήρε ο κόουτς Καστρίτης τηλέφωνο για να τον ρωτήσει τι σκέφτεται και τι βλέπει να κάνει. Εκεί του ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει στην ΑΕΚ.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Όμηρου Νετζήπογλου: Ο Όμηρος είναι ένα παιδί ώριμο για την ηλικία του, ξέρει τι θέλει, είναι αποφασισμένος για το τι θα κάνει και ενώ πέρυσι χάθηκε για ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς λόγω των προβλημάτων στην ομάδα που δεν του επέτρεπε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, περιμένουμε με αγωνία να τον δούμε φέτος να παίζει αρκετά, καλά και να βοηθάει την ομάδα του.

Πως διαχειρίστηκε την απουσία του από τον αγωνιστικό χώρο για ένα διάστημα: Είναι δύσκολο για τα νέα παιδιά να προπονούνται σε μικρή ηλικία και να μην παίζουν. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της σεμνότητας του αθλητή, δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα, υπήρχε μεγάλη πίστη και διάθεση από τον ίδιο να αθληθεί στον Άρη, να είναι η πρώτη του επαγγελματική ομάδα. Συνάμα, υπήρχε η διαβεβαίωση της διοίκησης και προσωπικά του Λευτέρη Αρβανίτη, ότι να κάνει υπομονή και να μείνει στην ομάδα, διότι η ομάδα τον αγαπάει και είναι σαν οικογένεια του κλπ. Νομίζω ότι αυτά είναι καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία του παίκτη, ο οποίος είναι από μία πάρα πολύ σοβαρή οικογένεια, που και αυτή είναι αγωγοί στην προσπάθεια αυτή, δεν δημιούργησαν θέμα ούτε επιδίωξαν οτιδήποτε, απλά κάποια στιγμή είχε κάποιες προτάσεις και κλήθηκε να το σκεφτεί σοβαρά.

Ποιες ήταν οι προτάσεις που είχε: Όπως σας είπα, υπήρχε μία κρούση από σοβαρή ομάδα, ο κόουτς Κατσούλης επειδή είχε κάποιους τραυματισμένους παίκτες στην θέση που παίζει ο Όμηρος, επειδή τον γνώριζε και τον πίστευε, ήθελε να τον εντάξει άμεσα στην ομάδα της Ρόδου. Από εκεί και πέρα, με την παρέμβαση της διοίκησης και με την υπόσχεση της θα λυθεί άμεσα-όπως κι έγινε- το θέμα, παρέμεινε στην ομάδα.

Όλοι μας αναμένουμε πολλά από τον Όμηρο και τις ικανότητές του: 100% είναι κάτι που το περίμενε καιρό, έχει την διάθεση του, από την δική μου πλευρά υγεία να έχει και να έχουν όλοι οι αθλητές, αυτό είναι το βασικότερο όλων, να κάνουμε λίγο υπομονή και να υπάρξει στήριξη γιατί να ξέρετε ότι από την μία μέρα στην άλλη δεν γίνονται θαύματα, ο αθλητής δουλεύει όπως και οι υπόλοιποι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο κόουτς είναι ένας πολύ καλός προπονητής, θα του δώσει ευκαιρίες. Μετά είναι νομίζω στο χέρι του να δείξει τι αξίζει.

Έχει ανάγκη από την στήριξη της ομάδας, για να καταφέρει να αποδώσει πλήρως: Νομίζω έτσι είναι, αλλά ο Άρης είναι μία από τις λίγες ομάδες που γνωρίζει την διαδικασία στο κομμάτι της ανάδειξης των νέων παιδιών, εφόσον τους προκρίνει ότι κατέχουν τα στοιχεία που χρειάζεται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Ο Άρης το έχει δείξει αυτό τα τελευταία χρόνια, έχει βγάλει αθλητές στην Α1 και υψηλού επιπέδου μάλιστα. Για αυτό υπάρχει μία ηρεμία και σιγουριά ότι είναι στο κατάλληλο σημείο, στην κατάλληλη ομάδα και εποχή.

Ο ρόλος του Κυριάκου Πετανίδη στην ομάδα και οι προοπτικές του: Ο Κυριάκος είναι ένας αθλητής που έχει χαρακτηριστικά σπάνια για την θέση του, η αθλητικότητά του, σωματομετρικά η διάπλαση του, η ταχύτητα του, τον κάνουν να είναι μία πολύ καλή περίπτωση, εφόσον του δοθούν οι ευκαιρίες να πάει παραπάνω και να μπορέσει να καθιερωθεί. Θεωρώ ότι συνήθως τα νέα παιδιά, οι ψηλοί παίκτες, είναι λίγο πιο δύσκολη η ένταξη τους στο rotation, για αυτό κάποιες φορές αν έχετε παρατηρήσει γενικότερα, για τα γκαρντ είναι πιο εύκολο να γίνουν πιο γρήγορα ολοκληρωμένοι παίκτες, αλλά παρά τ’ αύτα είναι μία επένδυση του συλλόγου και όλοι μας περιμένουμε να πετύχει πολύ γρήγορα και να καθιερωθεί.

Να περιμένουμε από φέτος την είσοδο του Πετανίδη στον επαγγελματικό Άρη; Εφόσον κριθεί από τον προπονητή ότι είναι έτοιμος. Αυτό εξάλλου, θα το γνωρίζουμε όταν είναι έτοιμος και μπει στο γήπεδο. Εγώ πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι είναι έτοιμος. Στο γήπεδο του μπάσκετ, βέβαια, οι παίκτες είναι «γυμνοί». Ο καθένας αποδεικνύει στο γήπεδο τι είναι.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το μέλλον του νέου Άρη, τον οποίο κατευθύνει ο Καστρίτης: Η φετινή περίοδος για τον Άρη, νομίζω είναι μία που θα πρέπει να γίνει ουσιαστικό συμμάζεμα και αυτό βλέπω ότι γίνεται στο οικονομικό κομμάτι και στις υποχρεώσεις που έχει η ομάδα, γιατί δεν υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο πλέον. Με τη βοήθεια των ανθρώπων, βέβαια, που βρίσκονται γύρω από τη διοίκηση και των ανθρώπων της διοίκησης, που βοηθούν οικονομικά πολλά χρόνια, με έχει «τρυπήσει» με αυτή η βοήθεια του κρατικού που είναι με το στοίχημα, που είναι ένα σημαντικό ποσό, είναι μία λύση για τον Άρη, εφόσον λύσει και τα ban, και πάει, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε και στην συνέντευξη Τύπου, τώρα είναι ευκαιρία για τον Άρη να μαζέψει πρώτα πρώτα το οικονομικό, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα του Άρη. Τώρα, αν ο Άρη βγει έβδομος ή έκτος, δεν είναι κάτι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα φάση. Τη μεγαλύτερη σημασία έχει να υπάρξει ένα οικονομικό συμμάζεμα, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και οι άνθρωποι δίνουν καθημερινά τεράστια μάχη. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στο να μπορέσει να στελεχώσει το ρόστερ όπως ακριβώς θα ήθελε. Ο κόσμος πρέπει να κάνει λίγη υπομονή ακόμα, νομίζω ότι είναι στον σωστό δρόμο και αγωνιστικά. Με τον κόουτς Καστρίτη η ομάδα θα μπορέσει να είναι αξιοπρεπέστατη στο πρωτάθλημα. Θα πρέπει να λυθούν τα ban για να αποφευχθεί και αυτή η δυσκολία και απ’ όσο γνωρίζω τον κόσμο του Άρη, ξέρει να στηρίζει στα δύσκολα και θα χρειαστεί να το κάνει για λίγο ακόμα αν θέλει να δει την ομάδα να φτάνει ψηλότερα, όπου κι ανήκει.

Μία πρώτη πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού Πρωταθλήματος: Περίμενα ότι οι ομάδες λόγω του στοιχήματος, περίμενα να έχουν λίγο μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά βλέπω ότι το διαχειρίζονται διαφορετικά και δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση του μπάτζετ των ομάδων. Απ’ εκεί και πέρα έχει μεγάλη σημασία η διαχείριση γιατί απ’ όσο ξέρετε, αυτά τα θέματα δεν «παίζουν» στο παρκέ, μπορεί να έχεις μεγάλο μπάτζετ, αλλά μπορεί να μην κάνεις καλές επιλογές και να μην υπάρχει σωστή χημεία. Είδαμε πέρυσι ομάδες όπως το Λαύριο, με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ, αν όχι το μικρότερο, με σωστές επιλογές έκανε ομάδα. Βέβαια, αν μιλήσουμε για σωστές επιλογές, είναι «κορώνα-γράμματα» μερικές φορές. Οπότε, νομίζω ότι θα δούμε ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα και φέτος, οι ομάδες θα έχουν την βοήθεια του στοιχήματος, που νομίζω ότι θα τις κάνει να είναι πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, μίλησε για την πρόβλεψη και την αγαπημένη αποστολή του ίδιου στο μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων: Η πιο δύσκολη ερώτηση που μου κάνατε. Είναι από τις πιο αμφίρροπες διοργανώσεις, αλλά αν έπρεπε να ποντάρουμε κάπου τα λεφτά μας, θα τα ποντάρουμε στην Αμερική. Το φαινόμενο «Σλοβενία» έχει αθλητές που κάνουν τα πάντα το γήπεδο και θα ήθελα να τους δω να φτάνουν ψηλά.

To Top