Πανελλαδικές 2023: Οριακά πάνω από τη βάση ο μέσος όρος των μαθητών

Λίγο πάνω από τη βάση του 10! Αυτόν τον βαθμό παίρνουν οι Ελληνες μαθητές. Στην κορυφαία στιγμή της σχολικής τους διαδρομής, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπου επιδιώκουν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό και η βαθμολόγηση είναι αυστηρή και αδιάβλητη, έχουν μέσον όρο 11,5!

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή» είναι αποκαλυπτικά, όχι μόνο διότι σκιαγραφούν έναν μέσο μαθητή μετριότατου επιπέδου, αλλά και διότι καταδεικνύουν ένα δομικό πρόβλημα του ελληνικού σχολείου: την απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης με ευθύνη και των γονιών, που «βαθμοθηρούν» υπέρ των παιδιών τους.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία από τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για το 2022, προκύπτει πως οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο κυμαίνονται από 10,45 έως 12,03. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου (κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές: νομικές, φιλολογίες, παιδαγωγικά κ.λπ.) ο μέσος όρος είναι 11,35 και για εκείνους του 2ου πεδίου (θετικές και τεχνολογικές σπουδές: πολυτεχνεία, τμήματα φυσικής, μαθηματικών κ.λπ.) 11,87.

To Top