Πανό οπαδών της Μπάγερν Μονάχου κατά του Ούλι Χένες :«Το 50+1 είναι αδιαπραγμάτευτο»

Στο στόχαστρο των οπαδών της Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται ο επί μία δεκαετία πρώην πρόεδρος των Βαυαρών, Ούλι Χένες. Η πάλαι ποτέ δόξα των πρωταθλητών Γερμανίας φαίνεται να τοποθετήθηκε υπέρ της κατάργησης του περίφημου νόμου 50+1 που ισχύει στη χώρα και δίνει το δικαίωμα στους οπαδούς που αποτελούν μέλη του συλλόγου, να ελέγχουν τις αποφάσεις μέσα από την πλειοψηφία.

Ο συγκεκριμένος νόμος αναγκάζει τα διοικητικά συμβούλια των ομάδων να χρειάζονται επί της ουσίας την έγκριση των οπαδών προκειμένου να λάβουν μία σημαντική απόφαση, μιας και τα μέλη του ιδρυτικού σωματείου διατηρούν το 50% των ψήφων. Ο νόμος απαιτεί το λεγόμενο 50+1 για την επισημοποίηση οποιασδήποτε απόφασης, γεγονός που διατηρεί τα χέρια των διοικήσεων δεμένα, εάν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των μελών.
Ο Χένες που διετέλεσε από το 2009 μέχρι και το 2019 πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου υποστήριξε πως η κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι γερμανικοί σύλλογοι να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο.

«Θα ήμουν 100% υπέρ της κατάργησης του νόμου 50+1 στην Μπάγερν Μονάχου, γιατί διαφορετικά μένουμε πίσω σε διεθνές επίπεδο. Στην Αγγλία κάθε ομάδα της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας βρίσκεται πίσω από έναν επενδυτή, μία χώρα, μια εταιρία, έναν ολιγάρχη. Για αυτό είναι τόσο πιο μπροστά από εμάς, θεωρώ πως πρέπει οι διοικήσεις των ομάδων να παίρνουν τις αποφάσεις τους μόνες τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα υπέρ της Μπάγερν Μονάχου αλλά θα βοηθήσει όλες τις ομάδες να είναι πιο ανταγωνιστικές απέναντι μας», είχε δηλώσει ο 73χρονος βετεράνος ποδοσφαιριστής των Βαυαρών.

Άμεση και ιδιαίτερα καυστική, σε δεικτικό ύφος ήταν η απάντηση των οργανωμένων οπαδών των 6 φορές πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι στο πλαίσιο του ντέρμπι κορυφής απέναντι στην Ουνιόν Βερολίνου στην «Allianz Arena» ύψωσαν πανό στο οποίο αναφέρουν: «Όταν ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του, το σύνολο δεν επωφελείται. Ούλι, το 50+1 παραμένει αδιαπραγμάτευτο».

To Top