Παπαχατζής στο PRESSARIS: O Άρης μπορεί να κερδίσει τη Κίμκι!

Ο Θανάσης Παπαχατζής έχει τριπλή θητεία στον Άρη και συνεργάστηκε με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (Μπάρτον, Ματσόν, Χέρμπερτ, Σούμποτιτς). Χθες ως συνεργάτης του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς πανηγύρισε τη νίκη της Λοκομοτίβ Κούμπαν επί της Κίμκι. Σήμερα μέσα από το PRESSARIS εξηγεί πώς ο Άρης θα μπορέσει να γίνει απειλητικός απέναντι στην ρωσική ομάδα, την οποία θα αντιμετωπίσει σε 10 μέρες στο Αλεξάνδρειο.

Κόουτς, πετύχατε μια σπουδαία νίκη χθες επί της Κίμκι και την ρίξατε από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα…
Χθες παίξαμε το καλύτερο μας παιχνίδι τη φετινή σεζόν. Είχαμε μεγάλο κίνητρο. Παίζαμε με μία μεγάλη ομάδα. Παίξαμε με θέληση. Είχαμε τόση μεγάλη ομαδικότητα που μας βοήθησε πολύ στο καλό ξεκίνημα της Κίμκι. Όταν η άμυνα μας άρχισε να λειτουργεί στο τρίτο δεκάλεπτο μπορέσαμε να περιορίσουμε αισθητά την Κίμκι και να πάρουμε μία σπουδαία νίκη. Η Κίμκι είναι μία ομάδα πολύ ικανή στην επίθεση με καλούς παίκτες οι οποίοι αν βρουν ρυθμό τότε μπορούν να σε σκοτώσουν. Έχει πολύ καλούς σουτέρ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο Άρης.

Την γνωρίζεις πολύ καλά. Θεωρείς ότι ο Άρης μπορεί με όπλο το γεμάτο Παλέ να την κοιτάξει στα μάτια και να πάρει τη νίκη;
Φυσικά! Δεν υπάρχει ομάδα που να είναι ανίκητη. Η Κίμκι έπαιξε δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ κάτι που θα βοηθήσει το τεχνικό τιμ του Άρη καθώς έχει και τα βίντεο και μπορεί να έχει πρόσβαση μέσα από το ίντερνετ και σε άλλα παιχνίδια της. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσει την Κίμκι να τρέξει και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις επιστροφές που θα έχει. Θα πρέπει μην κάνει επιπόλαια λάθη στην επίθεση και να μην δώσει έξτρα επιθέσεις. Εμείς χθες κάναμε κάποια λάθη στην αρχή του αγώνα και τα εκμεταλλεύτηκε η Κίμκι με αποτέλεσμα να προηγηθεί στην αρχή του αγώνα. Είναι έμπειρη ομάδα και όποτε κάνεις λάθος θα το πληρώσεις. Εμείς έχουμε παιχνίδι μέσα στην ρακέτα κάτι που ο Άρης δεν έχει. Για αυτό θα πρέπει να πάει στα ριμπάουντ αλλά και μπορεί να τρέξει κιόλας στην επίθεση. Η Κίμκι μπορεί να αναζητά τον αιφνιδιασμό οι επιστροφές της όμως δεν είναι καλές. Οι παίκτες κλειδιά είναι ο Πλάνινιτς και ο Λόντσαρ. Ο Πλάνινιτς είναι ο εγκέφαλος της ομάδας. Είναι παίκτης που βλέπει το γήπεδο. Ο Άρης θα πρέπει να του… πάρει τις ασίστ. Είναι ψηλός για την θέση του και όταν τον ντουμπλάρουν ξέρει ακριβώς που είναι ο παίκτης και του πασάρει αμέσως.

Είναι μία ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, πληρότητα σε όλες τις θέσεις, με παίκτες οι οποίοι έχουν παραστάσεις ακόμα και από το ΝΒΑ. Ποιες είναι οι αδυναμίες της και που μπορεί να χτυπήσει ο Άρης;
Το πρώτο είναι οι επιστροφές. Η Κίμκι τρέχει πολύ στην επίθεση όμως δεν έχει καλές επιστροφές. Ο Άρης δεν πρέπει όμως να παρασυρθεί. Αν δεν έχει το πολύ εύκολο λέι απ οι παίκτες του θα πρέπει να βγάλουν έξω την μπάλα και να πάνε σε σετ επιθέσεις. Οι επιθέσεις του θα πρέπει να γίνουν ή στα πρώτα πέντε ή στα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα. Επίσης οι ψηλοί της Κίμκι δεν είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός και πρέπει οι παίκτες του να διεκδικήσουν τα επιθετικά ριμπάουντ ακόμα και ο παίκτης που αγωνίζεται στην θέση «3» γιατί ο Άρης έχει και πολύ καλούς αθλητές. Ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρεσινγκ σε όλο το γήπεδο όπως και την ζώνη. Εύκολα βγαίνουν εκτός ρυθμού όταν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί διάφορες άμυνες και τις αλλάζει συνεχώς. Άμα ξεφύγει το σκορ αυτό θα ευνοήσει την Κίμκι και σε αυτό το κομμάτι ο Άρης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

papaxatzisΚαι ποια στοιχεία πρέπει να προσέξει ο Άρης;
Σίγουρα ο ρυθμός. Οι δυο πιο επικίνδυνοι παίκτες όπως είπα και πριν είναι ο Πλάνινιτς και ο Λόντσαρ. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και κατά πόσο σκληρή θα είναι η άμυνα τους στα σκριν της Κίμκι. Εμείς αυτό δεν κάναμε καλά χθες. Οι παίκτες του Άρηα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σκριν της Κίμκι και στην αντιμετώπιση που θα έχουν. Η Κίμκι έχει καλούς σουτέρ και εμείς την κακή αντιμετώπιση που είχαμε την πληρώσαμε με 10 τρίποντα. Και φυσικά να μην επιτρέψει στην Κίμκι να ανανεώνει τις επιθέσεις της με τα επιθετικά ριμπάουντ.

Κάθισες στον πάγκο του Άρη σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την ομάδα;
Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τον Άρη. Με τίμησε τρεις φορές με την εμπιστοσύνη του. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να με έχει εμπιστευτεί τρεις φορές και αυτό είναι κάτι πολύ τιμητικό. Είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ιστορία στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Όταν ήμουν στον Άρη πάντα υπήρχε καλό κλίμα ανάμεσα σε παίκτες και προπονητές. Ο κόσμος ήταν πάντα κοντά στην ομάδα και το γήπεδο σε κάθε παιχνίδι ήταν γεμάτο. Οι χρονιές στην Ευρωλίγκα θα μου μείνουν επίσης αξέχαστες. Ήταν όμορφη εμπειρία για μένα. Με τον Μάσεϊ και τον Πάντιους που συνεργαστήκαμε στον Άρη συνεργαζόμαστε και τώρα στην Λοκομοτίβ. Αυτό εδώ είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι ο Άρης με ακολουθεί από το 2004 και μετά.

Παρακολουθείς τις εξελίξεις στην ομάδα;
Φυσικά και βλέπω και τα παιχνίδια. Έχω δει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, τον ΚΑΟΔ, αλλά και τον ΠΑΟΚ την περίοδο που βρισκόμουν στην Αθήνα όπως και αυτό με τον Ηλυσιακό. Σίγουρα είναι μία περίοδος δύσκολη γιατί η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη. Πρέπει να υπάρχουν λεφτά για να μπορεί να λειτουργεί σωστά μία ομάδα και να μην έχει προβλήματα. Για μένα ο Άρης θα πρέπει να εστιάσει στο οικονομικό κομμάτι. Πιστεύω ότι και στο πρωτάθλημα και στο Γιούροκαπ θα έχει μία αξιοπρεπή παρουσία. Να είναι συνεπής για να μπορεί η ομάδα να έχει υγεία, γιατί αυτή τη στιγμή η ομάδα κάνει μία προσπάθεια και θα πρέπει να μην μπει σε κίνδυνο για να μπορέσει σιγά σιγά να πάρει τα πάνω της. Δεν μπορούμε να χτίζουμε πάνω στην άμμο. Η φετινή σεζόν για τον Άρη είναι μία καλή ευκαιρία για να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να κάνει πολλά πράγματα.

Στην Ρωσία συνεργάζεσαι με τον Μάσει και τον Πάντιους, με τους οποίους μάλιστα δούλεψες και όταν ήσουν στην Θεσσαλονίκη. Πως είναι η συνεργασία σου μαζί τους;
Εξαιρετική. Και με τα δύο παιδιά είχαμε δουλέψει πολύ καλά όταν συνεργαστήκαμε στην Θεσσαλονίκη και αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε στον Άρη. Και οι δύο έχουν πολύ καλή άποψη για την Θεσσαλονίκη και μέσα από το πρόσωπο μου θυμούνται τον Άρη και την χώρα μας. Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και αυτό είναι κάτι που το ζήσαμε χάρη στον Άρη. Αυτό είναι κάτι σπουδαίο. Με χαιρετάνε πολλές φορές στα ελληνικά και αισθάνομαι πολύ όμορφα. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και από εκεί και πέρα ο καθένας δίνει το καλύτερο στον άλλο. Είναι και ο Μπλάκνεϊ ο οποίος έχει ζήσει και αυτός πολλά χρόνια και θυμάται και αυτός πολλά πράγματα από την χώρα μας. Χαίρομαι πραγματικά που παρότι βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα και την οικογένεια μου έχω ανθρώπους δίπλα μου που μου θυμίζουν όμορφες στιγμές και με βοηθάει πολύ αυτό.

Ο Μάσει έκανε… όργια χθες με 29 πόντους και 11 ριμπάουντ. Πως έζησες εσύ την εμφάνισή του;
Ο Μάσει έκανε παιχνίδι απίστευτο ίσως να ήταν το καλύτερο παιχνίδι στην καριέρα του. Στην άμυνα είναι άλλος παίκτης. Η ικανότητα του στην επίθεση ήταν πάντα γνωστή. Πλέον όμως είναι πολύ ώριμος, ξέρει πολύ καλύτερα να αμύνεται τώρα. Με την εμπειρία και την σοβαρότητα που έχει το παιχνίδι του γίνεται όλο και καλύτερο. Και μπορώ να σου πω ότι μαζί με τον Μπλάκνεϊ είναι οι φυσικοί ηγέτες της ομάδας.

To Top