Παρίσι 2024: Η ΔΟΕ εξετάζει την προοπτική αποκλεισμού της πυγμαχίας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έθεσε την πιθανότητα αποκλεισμού της πυγμαχίας από τους Αγώνες του Παρισιού το 2024, λέγοντας ότι η διεθνής ομοσπονδία υπό την ηγεσία της Ρωσίας έδειξε ότι δεν είχε «πραγματικό ενδιαφέρον» για το άθλημα ή τους αθλητές της.
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) αποκλείστηκε από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020 και η πυγμαχία δεν είναι στο αρχικό πρόγραμμα για τους Αγώνες του Λος Άντζελες του 2028, εν αναμονή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τη ΔΟΕ.

Η πρόκριση για το τουρνουά πυγμαχίας Παρίσι 2024 διοργανώνεται από τη ΔΟΕ, αλλά αναφέρθηκε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την IBA σημαίνουν ότι θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις που «ίσως πρέπει να περιλαμβάνουν την ακύρωση της πυγμαχίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024».

Ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε: «Το πρόσφατο συνέδριο της IBA έδειξε για άλλη μια φορά ότι η IBA δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το άθλημα της πυγμαχίας και τους πυγμάχους, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τη δική της δύναμη».

Η IBA διευθύνεται από τον Ρώσο Ουμάρ Κρεμλέφ με την υποστήριξη της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom. Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι η IBA που επεκτείνει τη συμφωνία της με την Gazprom πρόσφατα έδειξε ότι «δεν είχε θέληση να κατανοήσει τα πραγματικά ζητήματα.

«Η επέκταση της σύμβασης χορηγίας με την Gazprom ως μοναδικό κύριο χορηγό της IBA ενισχύει τις ανησυχίες, τις οποίες η ΔΟΕ έχει εκφράσει από το 2019 ξανά και ξανά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Αυτή η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι η IBA θα συνεχίσει να εξαρτάται από μια εταιρεία που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική κυβέρνηση».

Έκτακτο συνέδριο της IBA τον Σεπτέμβριο καταψήφισε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, επιτρέποντας στον Κρέμλεφ να παραμείνει πρόεδρος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η IBA κατηγόρησε τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων για «δίωξη» ως απάντηση στην αναστολή της, για διακυβέρνηση και οικονομικά ζητήματα.

To Top