Παρθένο δάσος στην Πιερία κατακαίει η φωτιά για τρίτη μέρα (video)

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά στα Πιέρια όρη, ενώ ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε νωρίτερα. Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο την Κυριακή το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Από την πυροσβεστική γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να μην περάσει προς την Κοζάνη η φωτιά.

Οι φλόγες κατακαίνε παρθένο πευκοδάσος και χαμηλή βλάστηση στα Πιέρια σε ύψος 1.800 μέτρων. Πυροσβέστες εποπτεύουν την έκταση της φωτιάς μέσα από drones, κατευθύνοντας τις επίγειες δυνάμεις. Από το πρωί επιχείρησαν από αέρος τρία ελικόπτερα, δύο καναντέρ.

Στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς έχουν ριχτεί και δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες, υλοτόμοι και κάτοικοι από τα χωριά των Πιερίων. Ένας δασοπυροσβέστης μάλιστα τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να κόψει με αλυσοπρίονο κορμό δέντρου για να ανοίξει δρόμο.

Υδροφόρες από τον δήμο Κατερίνης ανεφοδιάζουν πυροσβεστικά οχήματα, σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εθελοντών ανοίγουν δασικούς δρόμους και δημιουργούν ζώνες πυροπροστασίας στις πλαγιές των Πιερίων. Ωστόσο, οι απότομες χαράδρες, αλλά και η έλλειψη ταμιευτήρων νερού δυσκολεύουν τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών και καθυστερούν την οριοθέτηση της φωτιάς.

«Είναι ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, είναι γεμάτο χαράδρες η φωτιά είναι σε δύο σημεία, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο ένα κομμάτι, και δεν έχουν οπτική επαφή στο άλλο. Αυτό δυσχεραίνει το έργο μας. Το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από πολύ έντονες κλίσεις, φανταστείτε 15%, 20%, πώς μπορούμε να ανεβούμε; Έχουμε και βράχια, επίσης υπάρχει πλούσια φυτοκάλυψη που σημαίνει ότι εκεί που πατάνε οι πυροσβέστες το πόδι μπαίνει μέσα μέχρι και μισό μέτρο σε φυλλοχώματα που είναι απάτητα εδώ και χρόνια. Δε σταματούν οι προσπάθειες μας, πηγαίνουν προς το καλύτερο, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις μας. Έχουμε πεζοπόρα τμήματα από την Ήπειρο, οι δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούνε εδώ, σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς το εναέριο μέσο καθηλώνει την πυρκαγιά», όπως ανέφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονία και ευχαρίστησε όλους τους πολίτες της Πιερίας που όπως είπε «είναι δίπλα μας, οι εθελοντές μας βοηθούν όλοι και είναι κάτι που μας δίνει κουράγιο και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται και στα όρια προς Κοζάνη για να μην περάσει προς τα εκεί η φωτιά.

To Top