ΑΠΟΨΕΙΣ

Πειστικός Άρης! Το ρίσκο του rotation πέτυχε διάνα και τώρα… πρόκριση

Ένας καλός ΑΡΗΣ, πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες εκτός έδρας στην επαγγελματική κατηγορία. Το μεγάλο ρίσκο του προπονητή να αλλάξει όλη την ενδεκάδα και να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο παίκτες που δεν έχουν ξαναβρεθεί ποτέ μαζί, βγήκε και με το παραπάνω.

Βρέθηκαν καινούριοι… ήρωες , που μέχρι σήμερα ήταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, νέοι τρόποι παιχνιδιού, νέα αντίληψη του παιχνιδιού. Το πιο βασικό όμως ήταν ότι είδαμε έναν προπονητή να μην αμφιβάλλει γι’ αυτό που έκανε παρόλο που σίγουρα οι σφυγμοί ήταν ανεβασμένοι. Τι είδαμε απ’ αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε;

Πρώτον σκόραραν ο παίκτης box to box, τα δύο εξτρέμ και ο σέντερ φορ. Αυτοί δηλαδή που είναι επιφορτισμένοι με το να κυνηγήσουν το γκολ. Είδαμε γρήγορο και στοχευμένο passing game. Η μπάλα έφευγε με σιγουριά προς τα εμπρός, οι εναλλαγές γινόντουσαν με συγκεκριμένες κινήσεις, η εκμετάλλευση του χώρου ήταν υποδειγματική, η άμυνα δεν αναλωνόταν σε φλύαρες κατοχές, οι αποκρούσεις της ήταν σχεδόν πάντα με αποδέκτες της μπάλας μέσους για να ανοίξουν την επίθεση. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για μία ομάδα που έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο κάνοντας τα εντελώς απαραίτητα. Τέτοιον ΑΡΗ είχαμε καιρό να δούμε.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνω στον Τζούρασεκ, που όση ώρα έμεινε στο γήπεδο ήταν κορυφαίος, στον Φετφατζίδη , στο ημίχρονο που έπαιξε δίδαξε πώς να έχεις κατοχή μπάλας και να πασάρεις την κατάλληλη στιγμή και τον Ντουκουρέ γιατί κάλυψε χωρίς υπερβολές τον χώρο του κέντρου. Μέσα σε όλα τα καλά να επισημάνω ότι ο Παναιτωλικός έπαιξε ανοιχτά, προσπάθησε να επιτεθεί με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να έχει τους χώρους που χρειαζόταν για να φτάνει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.

Ο προπονητής, στο βωμό του παιχνιδιού της Τετάρτης, έκανε κάτι που δεν το έχουμε μάθει. Άλλαξε όλη την ομάδα με σκοπό να κερδίσει παιχνίδι εκτός έδρας. Δεν θυμάμαι να το έχουμε ξαναδεί. Ενδεκάδα που δεν έχει παίξει μαζί ούτε στις προπονήσεις, είχε απίστευτη ενέργεια, έβγαλε αυτοματισμούς, είχε αμυντική συνοχή, τήρησε τις σωστές αποστάσεις ώστε οι πάσες να είναι ολοκληρωμένες, άνοιξε χώρους στην επίθεση από πλάγια , πίεσε ψηλά, έκλεψε μπάλες, δημιούργησε και τελικά ήταν αποτελεσματική. Εμφατική εμφάνιση που αξίζει χειροκροτήματος.

Πρώτη φορά φέτος μπήκαν αλλαγές που λογίζονται ως βασικοί. Το σημαντικότερο, σκόραραν και ξεκλείδωσαν το ματς. Δεν τα βλέπαμε αυτά μέχρι τώρα. Ίσως ο κόουτς να αποφάσισε να αλλάξει ματιά , να δείχνει ότι έχει ομάδα-νικητή και μπαίνει σε κάθε αγώνα για να κερδίζει έχοντας προετοιμάσει κατάλληλα τους παίκτες και έχει καταστρώσει τα σχέδια του. Γιατί φάνηκε πόσο μελετημένο είχε το παιχνίδι, Με τις θέσεις των παικτών, τις πρωτοβουλίες που πήραν, τις αλλαγές που έκανε, στο χρόνο που τις έκανε, όλα ήταν σαν να δουλεύουν ως ελβετικό ρολόι.

Όσα γράφτηκαν περί ελλείψεων, σβήστηκαν μονομιάς με την εμφάνιση και το αποτέλεσμα . Ένας Ρόουζ που έπαιξε σαν να μην έφυγε ποτέ, Χουτεσιώτης που έλεγξε απόλυτα την περιοχή του, Φατόρε που φώναξε παρόν, Φεράρι όπως θέλουμε να τον βλέπουμε αμυντικά και επιθετικά, Παναγίδης που έτρεξε όσο λίγοι, Μενέντεζ κινητικός , πιεστικός , Σαμόρα με συνεχείς κινήσεις μέσα και έξω από την περιοχή. Οι αλλαγές του Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο και φυσικά του Μανού ήταν κερασάκι σε μια μεγάλη νικητήρια τούρτα. Η κίνηση και το γκολ του Σαβέριο , καθ’ υπερβολήν, μοιάζει με του Ριμπερί, όταν «σκότωνε» τις αντίπαλες άμυνες. Κόψιμο προς τα μέσα και σουτ στην απέναντι γωνία. Δυνατότητα αντίδρασης τερματοφύλακα; Σχεδόν μηδενική. Ο Σάρπι με το γκολ δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του. Ο Σαμόρα πέτυχε το «σεντερφορίσιο» γκολ που σίγουρα του δίνει αυτοπεποίθηση και επιπλέον κίνητρο να συνεχίσει.

Το 4-3-3 του Παναιτωλικού αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο για τον σαρωτικό ΑΡΗ ταυτόχρονα δίνει αυξημένη ψυχολογία για την ρεβάνς του κυπέλλου με την ΑΕΚ. Από αυτό το παιχνίδι ο ΑΡΗΣ κέρδισε άλλη μία ενδεκάδα παικτών. Όλοι γίνονται χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ομάδα. Ο Μανού χρειάστηκε τρεις επαφές με τη μπάλα για να μας θυμίσει πόσο έλειψε. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχει παίκτη που μπορεί να βλέπει γήπεδο και να πασάρει όπως πίνει τον καφέ του.

Ο αγώνας της Τετάρτης δεν χρειάζεται συστάσεων. Όλοι ξέρουν τι διακυβεύεται άρα το κίνητρο είναι δεδομένο. Αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία, ενέργεια, ψυχολογία είναι τα γνωστά συστατικά που πρέπει να έχει η ομάδα. Καλού , κακού πάντως στις προπονήσεις ας χτυπήσουν πολλά πέναλτυ.

Όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά μέχρι να το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Ας είναι προετοιμασμένοι για όλα τα δεδομένα. Οδηγός η εμφάνιση της ανατροπής που είχε βγάλει τον ΑΡΗ στην Ευρώπη με γκολ των Πάλμα-Μαντσίνι-Γκαρσία. Ας είναι τώρα ένας και να φτάνει το 1-0. Δεν μας πειράζει.   

To Top