Περίπου 15.000 εργάτες νεκροί στα έργα του Κατάρ

Νέα σοκαριστικά στοιχεία, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις υποδομές του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχτεί στη χώρα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγκυρο γερμανικό δίκτυο ZDF και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν από το 2010 στη χώρα, όταν και η FIFA ανέθεσε την διεξαγωγή της διοργάνωσης σε αυτή.

Χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι μετανάστευσαν στο Κατάρ από τις φτωχότερες γύρω περιοχές, προκειμένου να βρουν εργασία προσφέροντας με τον τρόπο αυτό φτηνά εργατικά χέρια στους διοργανωτές. Ωστόσο οι συνθήκες που υπήρχαν στα διάφορα εργοτάξια ήταν απάνθρωπες, με τους εργάτες να είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν υπερωρίες κάτω από άθλιες συνθήκες, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ελλιπή σίτιση.

Εκτός των άλλων οι εργάτες «στοιβάζονταν» σε κοντέινερ, όπου ήταν αναγκασμένοι να διαμένουν ο ένας πάνω στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και να τα στείλουν στις πάμπτωχες οικογένειές τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως διάφοροι οργανισμοί, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αντιδράσει με πολλούς τρόπους, τόσο για την εκμετάλλευση των εργατών, όσο και για τις συνθήκες δουλείας κάτω από τις οποίες οι ίδιοι προσπαθούν να βιοποριστούν.

To Top