Περιμένουν μετασεισμούς οι ειδικοί

Για ισχυρή σεισμική δόνηση 5.1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα και ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί, έκανε λόγο με δήλωση το στο δελτίο ειδήσεων του Star, ο σεισμολογίας Θανάσης Γκανάς.

«Είναι μία ισχυρή σεισμική δόνηση 5.1 της κλίμακας Ρίχτερ που έχει επίκεντρο στην Πάρνηθα 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας στη δυτική Αττική είναι επιφανειακή, θα έχουμε μετασεισμούς. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί είναι πολύ νωρίς».

«Όσοι κατοικούν σε καινούρια σπίτια και είναι χτισμένα με τους καινούριους κανονισμούς αντισεισμικότητας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτοί που μένουν σε παλιά σπίτια πρέπει να προσέξουν».

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης κρίνει πως μπορεί να έχουμε πλούσια σεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου.

Ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ήταν πολύ αισθητός στην Αθήνα έγινε στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, τόνισε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε πως «έγινε σε τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει. Εκτίμησή μου ότι ήταν το κυρίως γεγονός. Αναμένω σχετικά έντονη μετασεισμική ακολουθία».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ ο Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε οτι ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

To Top