Περιστέρη: “Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός, κάθε μέρα μας εκπλήσσει”

Τους λόγους για τους οποίους ο τάφος της Αμφίπολης είναι μοναδικός εξήγησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.

“Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Όσον αφορά στο κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης”.

Αναφερόμενη στις ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη είπε ότι “ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το ’73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε “τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη”.

Για τα όσα έχουν ακουστεί ή γραφεί για τη πιθανή σύληση του τάφου, η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι “οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε”.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο λόγω του αδυνάτου της πρόσβασης καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος και έτσι θα οδηγηθούν στον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών παραμένει άγνωστο, ενώ η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σήμερα ενισχύθηκε από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, και την Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: news.gr

To Top