ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πετράκης: «Ο Άρης δεν έχει κάνει πιο σταθερή πορεία τα τελευταία 40 χρόνια»

Ο Γιάννης Πετράκης, πρώην επιθετικός του Άρη και νυν προπονητής, μίλησε στο Yellow Radio 101,7, υποστηρίζοντας πως οι αλλαγές και η κατάκτηση τίτλων έρχονται με σκληρή δουλειά και όχι με ένα «μαγικό κουμπί».

Αναλυτικά:

«Νομίζω ότι η παιδεία και η ποιότητα σε μία ομάδα είναι συνυφασμένη με την σταθερότητα και την λειτουργία σε όλο τον οργανισμό. Νομίζω πως αυτό επιζητά ο Άρης και κάθε ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη. Εμείς ασχετά από το αν είμαστε διψασμένοι για χαρές και για τίτλους, εκείνος που μας έδωσε τις προσδοκίες αυτές είναι ο περσινός Άρης, στον οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Άκης Μάντζιος και η διοίκηση. Ο κόσμος απείχε από αυτό, λόγω του κορωνοϊού. Είμαστε το κομμάτι του παζλ που πρέπει να βοηθήσουμε και να είμαστε «όλοι μαζί», χτίστηκαν οι βάσεις και η ομάδα με ένα οργανόγραμμα ακαδημιών, μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί να αποζητά τίτλους και μία καλύτερη συνέχεια.

Η λογική σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου έχει ως εξής. Ούτε ο Άρης μπορεί να «ζει» μόνο με μεταγραφές, είναι απλή λογική αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον. Αυτό είναι το δίλημμα που θα έδινα στην παρούσα διοίκηση αλλά είναι ακόμα νωρίς. Ο προπονητής και η διοίκηση παρακινούνται από την δίψα του κόσμου και είναι λογικό ο Άρης να επιζητά αυτή την διάκριση, γιατί χτίζει πάνω στις διακρίσεις του. Αν μιλάμε, όμως, για ορθολογικό χτίσιμο, θα πρέπει να κοιτάξουμε το βάθος. Δεν μπορεί κανένας προπονητής να παίξει με 20 ξένους ποδοσφαιριστές, ο Άρης είναι παραδοσιακά μία ομάδα που έβγαζε ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να κοιτάξει και τις ακαδημίες του πολύ καλά, αν θέλει να έχει μέλλον. Φέτος έκανε την υπέρβαση των μεταγραφών, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν μπορούσε να χαλάσει η χημεία της περσινής ομάδας. Επειδή εμείς επιζητάμε άμεσα αποτελέσματα, αυτό είναι μεγαλό ρίσκο και το είδαμε. Κάποιοι παίκτες δεν είναι έτοιμοι, μπορεί να είναι σε 3 μέρες από τώρα να εναρμονιστούν με αυτό που κάναμε πέρυσι».

Ο Μάντζιος άλλαξε τακτική την κατάλληλη στιγμή; «Ναι και νομίζω κάποιος άλλος δεν θα μπορούσε να το κάνει. Για αυτό είπα ότι πρέπει να παραμείνει, είμαι αυστηρός κριτής. Είμαι φίλαθλος του ποδοσφαίρου και της ομάδας. Από και πέρα κοιτάω τα πράγματα ορθολογικά σαν φίλαθλος και προπονητής ποδοσφαίρου. Αν θέλουμε να έχει μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Άρης είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας, πρέπει να κοιτάξει τα πάντα γύρω του. Χτίζει, αλλά να χτίζει ορθολογικά».

Για το ότι ο Μάντζιος προσπαθεί να ισορροπήσει την ενσωμάτωση των νέων παικτών αλλά και την μελέτη του πρωταθλήματος σε βάθος: «Ο κόσμος και η παιδεία του παίζουν σημαντικό ρόλο στο τι θέλουν να δουν από την ομάδα. Ο κόσμος διψάει μόνο για διακρίσεις, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα «κουμπί» που πατάς και τις φέρνεις. Οι οποιεσδήποτε διακρίσεις. Μπορεί να θέλω φέτος πρωτάθλημα και να έχω μία φιλοσοφία, αλλά σε δύο βδομάδες να πω ότι δεν μου κάνει ο Μάντζιος. Δεν πάει έτσι το ποδόσφαιρο. Αυτό θέλω να τονίσω. Εμένα με ενδιαφέρει εκ των έσω τι γίνεται. Ο κόσμος είναι «εκ των έσω». Για αυτό θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η ποιότητα του κόσμου και η παιδεία του. Ο Άρης έχει ανάγκη τον κόσμο του με ποιότητα σκέψης αν θέλει να προχωρήσει μπροστά, αν θέλει να έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα. Συμφωνώ και σε εμένα αρέσουν τα αποτελέσματα, αυτά δείχνουν το ποιος είσαι. Δεν γίνεται όμως μία ομάδα με τέτοια ιστορία και τόσο κόσμο να κοιτάζει μόνο το «σήμερα». Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πολλοί καινούριοι παίκτες δεν ήταν έτοιμοι να παίξουν, κάποια στιγμή είχαμε μέσα 8 καινούριους».

Ταρακουνήθηκε ο Μάντζιος από τις κριτικές και άλλαξε τακτική με τον Παναθηναϊκό; «Θεωρώ ότι επειδή γνωρίζει την ομάδα, έκανε τις απαραίτητες κινήσεις και λογικό ήταν να υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Το ποδόσφαιρο έχει και πιο περίεργη τύχη. Πήγε σε μία σταθερότητα, σε μία φιλοσοφία που την ήξερε, με λιγότερες προσθήκες, να μην αλλοιώσει όλο τον κορμό και λογικό είναι να φέρει η ομάδα αποτελέσματα και με την βοήθεια της τύχης. Θέλουμε ακόμα ένα αποτέλεσμα για να είμαστε ακόμα καλύτερα. Είπαμε, βήμα-βήμα θα φέρουμε και ένα ακόμα καλό αποτέλεσμα. Η ομάδα έχει καλές βάσεις, ήρθαν ικανοί ποδοσφαιριστές, αλλά πρέπει να ετοιμαστούν για αυτό που θέλουμε εμείς».

Σχετικά με την προηγούμενη σεζόν: «Το περσινό ρόστερ ήταν ελλειπές, το να κάνεις πρωταθλητισμό δεν είναι καθόλου εύκολο, κρίνεται σε λεπτομέρειες. Θέλει αγωνιστική σταθερότητα κάθε Κυριακή. Πήγαμε σε ματς Κυριακής και Τετάρτης συνεχόμενα, πρώτη φορά στην ιστορία μας, άσχετα αν έχουμε ξένους παίκτες. Εκείνα τα τρία ματς που μας σακάτεψαν έγινα μετά την διακοπή μέσα στην έδρα μας, ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και λογικό ήταν στο τέλος αφού ήταν αποτυχημένες οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, δεν πήρες τις ανάσες που έπρεπε να πάρεις. Ο Γκάμα, 35 χρονών με χιαστό έπαιξε όλα τα παιχνίδια, δεν σου βγήκε ο Γκαρσία στην κατάσταση που τον θέλαμε εμείς σαν παίκτη. Δύο λάθη, έχασες δύο ματς στο τέλος, είναι λογικό. Η ομάδα αν βάλεις τα τελευταία 40 χρόνια στην ιστορία της, δεν έχει κάνει ξανά τόσο σταθερή πορεία».

Είναι καλός προπονητής ο Μάντζιος, αλλά κάνει και αρκετά λάθη: «Φυσικά, είμαι ο πρώτος που το είπα, έχει κάνει και τα λάθη του όπως και ο καθένας. Απλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, τι φιλοσοφία υπάρχει και ποιος βρίσκεται απέναντι μας. Δεν γίνεται να έχεις στήσει μία βάση και να την πετάς. Είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει να μένουν σταθερά στις ομάδες».

Ο Άρης πείστηκε, μετά τις δύο νίκες, ότι μπορεί να πετύχει πολλά: «Το σημαντικό αυτό είναι. Πρώτα η ομάδα να πιστεύει στον εαυτό της, οι ποδοσφαιριστές οι ίδιοι, εκείνοι παίζουν κι είναι πρωταγωνιστές, μετά όλοι οι άλλοι. Δεν γίνεται να τους πιστεύουμε μόνο εμείς».

Είναι ο Καμαρά η λύση στα γκολ; «Βλέπω ένα θετικό πρόσημο, ο άνθρωπος ήρθε από μεγάλα πρωταθλήματα, έχει το μεγάλο προσόν ότι είναι αγωνιστικότατος, είναι πολύ μεγάλο προσόν αυτό. Μπορεί να βάλει το «πόδι του στην φωτιά», πρόκειται για έναν μοντέρνο σέντερ φορ, που χρειάζεται απολύτως αυτό το στοιχείο. Από εκεί και πέρα το πόσο θα δέσει με την ομάδα, το πόσο θα τον «ταΐσουμε» με φάσεις, δεν θα κριθεί μόνο από εμάς, άσχετα από το ότι κρινόμαστε κάθε Κυριακή. Νομίζω ότι μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα, αν εκείνη λειτουργεί κατά τον τρόπο που η φιλοσοφία του προπονητή αφουγκράζεται από τους παίκτες και το έκαναν ένα μεγάλο διάστημα πέρυσι. Φέτος θα χρειαστεί περισσότερο γιατί οι απαιτήσεις είναι τέτοιες, ειδικά μέσα στο Χαριλάου. Πάντα εκεί είναι η δυσκολία, να διασπάσεις τις κλειστές άμυνες. Ο χώρος βολεύει τους γρήγορους επιθετικούς, εμείς έχουμε αυτό το στοιχείο. Το θέμα είναι το πόσο υπομονή έχει η ομάδα δίνει ο κόσμος και ο προπονητής για να μπορέσει να υπάρξει καλή και οργανωμένη άμυνα. Εκεί έγκειται και η ποιότητα της μεγάλης ομάδας».

Η επικράτηση του Κουέστα: «Από πέρυσι το είχαμε καταλάβει ότι ο Κουέστα δεν ξεκίνησε φέτος, αλλά εκείνος ήταν στην ουσία ο βασικός. Νομίζω ότι είμαι δίκαιος. Λέμε ότι μπορούμε να πάρουμε ότι θέλουμε από τον καθένα και θα εξαφανίσουμε καλούς παίκτες; Με τις απαιτήσεις που υπάρχουν, από τον καλό προσπαθείς να πάρεις το καλύτερο. Ο Κουέστα είναι τερματοφύλακας με τρομερές ικανότητες, αν δεν έκανε παλαιότερα λάθη, θα έπαιζε σε πολύ μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το είχα επισημάνει και πέρυσι. Τα προσόντα του Κουέστα είναι απίστευτα, αν είναι καλά ψυχολογικά μπορεί να κάνει πολύ καλά πράγματα σαν τερματοφύλακας. Αυτός που γνωρίζει καλύτερα είναι ο προπονητής και την κατάλληλη στιγμή παίρνει τις σωστές αποφάσεις για να αποδόσει η ομάδα».

Η εξέλιξη της φετινής ομάδας; «Αν μου πει κάποιος ότι ξέρει στο ποδόσφαιρο τι θα συμβεί 100%, θα είχε χάσει όλη την ομορφιά του. Για αυτό είναι ο βασιλιάς των σκορ, χτίζουμε για να μπορούμε να έχουμε, να προσέχουμε και να ονειρευόμαστε».

Για την αδικία με τους μείον 6 βαθμούς: «Νομίζω ότι είναι άδικο και θεωρώ ότι θα υπάρχει αντικειμενική αποκατάσταση της αδικίας. Από εκεί και πέρα η ομάδα θέλουμε να κερδίζει».

To Top