Πιρέ, η ομάδα από την Ταϊτή, που θέλει να παίξει με την Τσέλσι

Είναι φοιτητές, εργάτες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, επικεφαλής επιχειρήσεων και… άνεργοι! Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές της Πιρέ, της ομάδας από την Ταϊτή, που βρέθηκε από το… παράθυρο στο Μουντιάλ συλλόγων του 2022, αντικαθιστώντας την Οκλαντ Σίτι από την Νέα Ζηλανδία, που αποσύρθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η διοργάνωση, αρχίζει σήμερα (03/02) και θα ολοκληρωθεί στις 12 του μήνα, στα Ηνεωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και οι παίκτες της Πιρέ, αυτής της ερασιτεχνικής ομάδας, επιπέδου ισοδύναμου με την 5η κατηγορία της ηπειρωτικής Γαλλίας, καλούνται απόψε (18:30) ν΄ αντιμετωπίσουν την «οικοδέσποινα» Αλ Τζαζίρα, στον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά.

«Φιλοδοξία μας είναι να περάσουμε τον πρώτο γύρο. Γνωρίζουμε το χάσμα που μας χωρίζει από το διεθνές ποδόσφαιρο. Θα ήταν κατόρθωμα, αλλά σε έναν αγώνα όλα είναι δυνατά», δηλώνει ο Χεϊμάνα Σάλεμ, πρόεδρος της δις πρωταθλήτριας Πολυνησίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πιρέ, Ναέα Μπένετε, είναι πιό αισιόδοξος: «Δεν έχω ιδέα για το επίπεδό τους, αλλά είναι επαγγελματίες. Εάν πετύχουμε δύο νίκες, μπορούμε να παίξουμε εναντίον της Τσέλσι»!

Ο Μπένετ έχει εμπειρία υψηλού επιπέδου, αλλά στο ποδόσφαιρο… άμμου, καθώς ήταν αρχηγός της «Tiki Toa», της εθνικής ομάδας beach soccer της Ταϊτής, που έχασε στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, το 2015 και το 2017.

Στο χορτάρι όμως, η ανταγωνιστικότητα των Ταϊτινών ποδοσφαιριστών είναι πιο… περιορισμένη. Η ζώνη της Ωκεανίας δεν έχει το επίπεδο των άλλων ηπείρων και η Νέα Ζηλανδία, εξασφαλίζει συνήθως, τις σπάνιες διαθέσιμες θέσεις κατά την διάρκεια διεθνών διαγωνισμών.

«Αναγκαστικά θα είναι αρκετά περίπλοκο. Τεχνικά, ποδοσφαιρικά, σωματικά. Αλλά είμαι σίγουρος, ότι οι παίκτες δεν θα πάνε «με το λουλούδι στο αυτί», όπως λέμε στην πατρίδα μας», σχολιάζει με την σειρά του, ο Μαραμά Βαϊρουά, ο οποίος έχει αγωνισθεί στην Ναντ και στην Νις και προσθέτει: «Δεν μιλάω για σκορ προφανώς, αλλά για την επιθυμία να δείξουμε τις αξίες μας με πνεύμα πολεμιστή. Για αυτό, εμπιστεύομαι τον προπονητή, είναι ο πρώτος μου εξάδελφος»

Ο «Βενιαμίν» της ομάδας, είναι ο 17χρονος, Τανετόα Χαουμάου, ο οποίος ταξίδεψε για πρώτη φορά στην ζωή του, εκτός Πολυνησίας. Ο νεαρός αμυντικός, ο οποίος παρακολουθεί μία σχολή για την συντήρηση μηχανοκίνητων οχημάτων, ονειρευόταν «να δει τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι» και ελπίζει να… τραβήξει το βλέμμα του Τόμας Τούχελ: «Ποτέ δεν ξέρεις, εάν με εντοπίσει ο προπονητής της Τσέλσι»…

Η συμμετοχή της Πιρέ στο Μουντιάλ συλλόγων 2022, θα… «ενισχύσει τα ταμεία» της ομάδας με τουλάχιστον 500.000 δολάρια, ποσό που θα εισπράξει από την FIFA, η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση στο τουρνουά.

«Είναι μια οικονομική ευκαιρία, που θα μας επιτρέψει να δομήσουμε τον σύλλογό μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να την μοιραστούμε με άλλους 16 συλλόγους από την Ωκεανία, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου από την Ταϊτή», τόνισε ο Σάλεμ.

Το ποδόσφαιρο της Ταϊτής θα επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο, μετά την ιστορική συμμετοχή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Βραζιλίας, το 2013.

«Το ποδόσφαιρό μας, έχει εξελιχθεί πολύ από τότε, αλλά εξακολουθεί να είναι ερασιτεχνικό. Ο τίτλος κρίνεται κάθε χρόνο, μεταξύ δύο ή τριών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης της Πιρέ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο και που διοργανώνουν αγώνες με φίλους. Αλλά αυτό δεν πάει άλλο», καταλήγει ο Βαϊρουά.

To Top