Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν: Το μέλλον της σεζόν στα χέρια της ΟΥΕΦΑ!

Το μέλλον της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα από την αυριανή (17/3) τηλεδιάσκεψη της ΟΥΕΦΑ με τις 55 χώρες μέλη της, με τέσσερα σενάρια να είναι προς εξέταση.

Stoiximan.gr: Όπου κι αν είσαι, είναι και το Casino σου: Κορυφαία Jackpots & δημοφιλή slots ΕΔΩ!

Το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει ανάμεσα στην ΟΥΕΦΑ και τις 55 χώρες μέλη της. Όσο βαρύγδουπη κι αν ακούγεται αυτή η φράση εν μέσω μίας πανδημίας που πλήττει όλη την Ευρώπη, είναι η πραγματικότητα, αφού οι επιπτώσεις από την ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού και της καραντίνας στην οποία έχει μπει όλη η Γηραιά Ήπειρος ενδέχεται να επιφέρουν ένα αθλητικό οικονομικό κραχ.

Η ΟΥΕΦΑ έκρινε ότι δεν μπορεί να πάρει αυθαίρετα και δεσμευτικά οποιαδήποτε απόφαση. Δεν είναι η κατάσταση ίδια σε όλες τις χώρες. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, σύνεση και συναίνεση. Γι’ αυτό και θα ακουστούν όλες οι απόψεις, όπως επίσης και η γνωμοδότηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ασφαλές να επαναρχίσουν κάποια πρωταθλήματα; Κι αν ναι, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα σενάρια που κυκλοφορούν, ωστόσο κανένα από αυτά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικρατέστερο.

Το πρώτο σενάριο είναι και το ευκταίο. Ο ιός περιορίζεται, η κανονικότητα επανέρχεται και ο Π.Ο.Υ. διαβεβαιώνει ότι τα πρωταθλήματα θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν. Με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα στην έξαρση του, με εξαίρεση την Ιταλία και την Ισπανία. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα από τις αρχές Μαΐου, κάτι που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ημερομηνιών, με δεδομένο ότι το Euro θεωρητικά πρέπει να ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου (θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω επ’ αυτού).

Το δεύτερο σενάριο είναι η συντόμευση της λήξης των πρωταθλημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Πιθανό Final-4 ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες ομάδες, υβριδικά πλέι-οφ για Ευρώπη και υποβιβασμό, οτιδήποτε μπορεί να συντομεύσει την σεζόν. Κάτι τέτοιο εξετάζεται ακόμα και για το Champions League, όπου έχει πέσει στο τραπέζι ενός Final-8 ή Final-4 στην Κωνσταντινούπολη, όπου είναι προγραμματισμένος ο τελικός.

Το τρίτο σενάριο είναι η ματαίωση της σεζόν. Αυτό βέβαια γεννά πολλαπλά ερωτηματικά. Αν υποθέσουμε ότι η σεζόν λήγει εδώ, τότε δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με τον πρωταθλητή, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τις ομάδες που υποβιβάζονται. Κάπου εδώ έρχεται ο μεγάλος διαχωρισμός. Δεν είναι όλες οι λίγκες το ίδιο. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Χαβιέρ Τεμπάς είπε πως αν η σεζόν λήξει σήμερα, τότε η ζημιά για τους συλλόγους θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Στην Premier League η χασούρα είναι ακόμα μεγαλύτερη, τίθεται ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας συλλόγων. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι οι μεγάλες λίγκες θα πιέσουν με κάθε τρόπο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν -οποτεδήποτε. Οι πιο κυνικοί Γερμανοί έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενη της χασούρας και έχουν προβλέψει ένα μοντέλο για την συνέχεια. Πρωταθλήτρια η ομάδα που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή, ευρωπαϊκό εισιτήριο σε όσους βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ζώνη στην στιγμή της διακοπής και κανένας υποβιβασμός.

Πρέπει να πούμε εδώ όμως ότι σε μία τέτοια περίπτωση πρόωρης λήξης της σεζόν είναι πολύ δύσκολο η ΟΥΕΦΑ να επιβάλλει ένα κοινό τρόπο χειρισμού της κατάστασης σε κάθε χώρα. Με άλλα λόγια, η τελευταία λέξη για την τύχη κάθε λίγκας θα περάσει στα χέρια της κάθε ομοσπονδίας και της εκάστοτε λίγκας που θα πρέπει να αποφασίσει για την συνέχεια. Όλα αυτά βέβαια εκτός αν και οι 55 χώρες αποφασίσουν από κοινού, ότι θέλουν ένα κοινό / ενιαίο μοντέλο ολοκλήρωσης της σεζόν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Το τελευταίο σενάριο αφορά την πλήρη ακύρωση της σεζόν. Κανένας πρωταθλητής, κανένας υποβιβασμός, μία σεζόν σαν να μην έγινε. Σε αυτή την ακραία περίπτωση, συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν οι ίδιες ομάδες που είχαν στο ξεκίνημα της φετινής ευρωπαϊκής σεζόν και στην ίδια διοργάνωση, εκκινώντας φυσικά από την ίδια φάση.

Όλα τα σενάρια έχουν τρωτά σημεία, όλα μοιάζουν να έχουν επώδυνες συνέπειες. Στην κατάσταση που είμαστε η ΟΥΕΦΑ ψάχνει το μη χείρον, που είναι βέλτιστον, πάντα βάζοντας πάνω από όλα την δημόσια υγεία.

Η κυριαρχούσα τάση ανάμεσα σε ισχυρές λίγκες και συλλόγους είναι η προσπάθεια για επιμήκυνση της σεζόν και ολοκλήρωση της με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αφού σε άλλη περίπτωση το οικονομικό κόστος είναι ανεπανάληπτο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μετάθεση του Euro 2020, είτε τον Δεκέμβριο, είτε το προσεχές καλοκαίρι, κάτι το οποίο όμως σκοντάφτει στην διοργάνωση του διευρυμένου Παγκόσμιου Συλλόγων που θα διοργανώσει το καλοκαίρι του 2021 η ΦΙΦΑ.

Όλα μοιάζουν λοιπόν με μία αλυσίδα, που ο ένας κρίκος εξαρτάται από τον άλλον.

Στην πραγματικότητα η ΟΥΕΦΑ δίνει μία μάχη με τον χρόνο. Θα ήθελε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως αυτός είναι δεδομένος, σχεδόν τετελεσμένος. Πιθανότατα, κάτι θα πρέπει να θυσιαστεί. Πιθανώς αυτό με το μικρότερο (οικονομικό) κόστος.

 

 

To Top