ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποια είναι η Αραράτ που θα βρεθεί στον δρόμο του Άρη

Η Αραράτ θα είναι στον δρόμο του Άρη στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League, μετά τη δραματική της πρόκριση στα πέναλτι με αντίπαλο την Εγκνατία.

Ποια είναι όμως η ομάδα από την Αρμενία την οποία θα αντιμετωπίσει ο Άρης στις 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου;

Μπήκε ξαφνικά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αρμενίας και πέτυχε σε χρόνο-ρεκόρ. Η Αραράτ-Αρμένια με έδρα το Γιερεβάν ιδρύθηκε μόλις το 2017 ως Avan Academy, βασισμένη σε παίκτες της τοπικής Ακαδημίας αλλά και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές της Πιούνικ.

Το 2018 ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Ρωσοαρμένιου επιχειρηματία, Σαμβέλ Καραπετιάν και πήρε προσωρινά το όνομα Αραράτ Μόσχας, μέχρι να κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν 2017-18 και να αποκτήσει την τωρινή της ονομασία.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωσή της στο αρμενικό ποδόσφαιρο. Δύο σερί πρωταθλήματα το 2019 (ως νεοφώτιστη) και το 2020, ένα Κύπελλο και κατά συνέπεια ένα νταμπλ το 2020, ένα Σούπερ Καπ το 2019. Ακολούθησε η 5η θέση το 2020-21, η 2η θέση πέρυσι και η 3η φέτος, που της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τέταρτη φορά στα επτά χρόνια ιστορίας της.

Στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ως τώρα να «σπάσει» το φράγμα των ομίλων, αποκλειόμενη δύο φορές στα play-offs του Europa League (2020, 2021) από Ντουντελάνζ και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα. Πέρυσι έπεσε θύμα έκπλήξης στο ίδιο στάδιο, τον β’ γύρο του Conference League, από την εσθονική Πάιντε.

Η έδρα της είναι το «Yerevan Football Academy Stadium», με χωρητικότηρα μικρότερη των 1.500 θεατών!

Στα αμιγώς αγωνιστικά, στις αρχές Ιουνίου προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, απομακρύνοντας τον Βαρντάν Μπιτσακτσιάν και προσλαμβάνοντας τον Βαρντάν Μινασιάν, άλλοτε προπονητή της εθνικής Αρμενίας (2009-2013). Αν υπάρχει ένα γνώριμο πρόσωπο προς το ελληνικό κοινό εντός του κλαμπ αυτός είναι ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν. Ο 35χρονος, πλέον, διεθνής εξτρέμ πέρασε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από Ολυμπιακό (2014-15), Κέρκυρα (2015-16) και Λαμία (2020-2021, β’ μισό), καταγράφοντας συνολικά 16 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από τους παίκτες που πρέπει να προσέξει αναμφίβολα ο Άρης είναι ο Ιβοριανός φορ της Αραράτ, Βίλφρεντ Εζά, ο οποίος δεν έχασε αποστολή, έπαιξε σε 37 από τα 40 ματς στη σεζόν με απολογισμό 16 γκολ και δύο ασίστ. Επικίνδυνος και με εξαιρετική χρονιά και ο Νιγηριανός εξτρέμ, Τέντον Γιανέ, ο οποίος πέτυχε… νταμπλ-νταμπλ (10 γκολ, 11 ασίστ).

To Top