Ποια η διαδικασία με τον Έλληνα διεθνή που φέρεται να βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ

Τα επόμενα βήματα στο θέμα με τον Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή που φέρεται να βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.

Την επίσημη ενημέρωση από την UEFA αλλά και την Internatonial Testing Agency που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στους ελέγχους ντόπινγκ, αναμένουν τόσο η ΕΠΟ όσο και ο ΕΟΚΑΝ (ο εθνικός φορέας καταπολέμησης του ντόπινγκ) σε σχέση με την φημολογία για θετικό δείγμα διεθνούς Έλληνα ποδοσφαιριστή, σε έλεγχο που έγινε μετά το ματς στην Τιφλίδα με αντίπαλο την Γεωργία.

Στο συγκεκριμένο ματς (όπως είθισται) ελέγχθηκαν δύο διεθνείς μας και τα αποτελέσματα στάλθηκαν από την ΙΤΑ στην UEFA. Η συγκεκριμένη εταιρία που θεωρείται ο μεγαλύτερος “παίκτης” στο τομέα των ελέγχων ντόπινγκ παγκοσμίως, έχει συμβόλαια με πολλές διεθνείς ομοσπονδίες και συνεργάζεται με όλα τα πιστοποιημένα από την WADA εργαστήρια ανάλυσης παγκοσμίως.

Όσον αφορά τη διαδικασία σε περίπτωση θετικού δείγματος, ενημερώνονται (υποχρεωτικά) ταυτόχρονα από την εταιρία η WADA, η οικεία παγκόσμια ομοσπονδία, η αρμόδια εθνική αρχή (ΕΟΚΑΝ) και βέβαια ο αθλητής. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που είναι και ο εντολέας του ελέγχου σε αυτή την περίπτωση, ενημερώνεται επίσης άμεσα. Αυτή με τη σειρά της ενημερώνει την εθνική ομοσπονδία προκειμένου να προχωρήσει στις διαδικασίες για τον προσωρινό αποκλεισμό του αθλητή από την αγωνιστική δραστηριότητα σε επικοινωνία με την λίγκα και την ομάδα του. Ο προσωρινός αποκλεισμός ισχύει μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

Ο αθλητής έχει δικαίωμα να ζητήσει την εξέταση και του δευτέρου δείγματος, το οποίο προέρχεται από την ίδια δειγματοληψία ούρων και όχι από δεύτερο έλεγχο. Τότε μόνο εξετάζεται το δεύτερο μπουκαλάκι. Η διάρκεια της τιμωρίας εξαρτάται από την ουσία που βρέθηκε στο δείγμα και η έναρξη της από το αν ο αθλητής αποδεχθεί ότι πήρε την ουσία ή όχι.

Επί του παρόντος η επίσημη θέση της ΕΠΟ και του ΕOΚΑΝ είναι πως ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση από οποιονδήποτε διεθνή φορέα για το συγκεκριμένο θέμα.

To Top