ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Που θα βρίσκονται οι ελληνικές ομάδες στο Europa Conference League (Europa League 2);

Και το Europa League 2… βαφτίστηκε Europa Conference League! Η UEFA έκανε γνωστό την Τρίτη το βράδυ την επίσημη ονομασία της νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης η οποία θα μπει στις ζωές μας από την σεζόν 2021-22.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Διαβάστε την σχετική ανάλυση από το gazzetta.gr:

Ποιες ομάδες λοιπόν θα συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση; Από ποιες χώρες; Πόσο εύκολη ή πόσο δύσκολη θα είναι για τους ελληνικούς συλλόγους;

Αρχικά ας επαναλάβουμε το format της νέας διοργάνωσης. Ενα format που είχε γίνει γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2018.
  • 8 όμιλοι των 4 ομάδων με ματς εντός κι εκτός έδρας και στη συνέχεια θα έχουμε τα νοκ άουτ ματς των 16, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός.
  • Θα προστεθεί ένας νοκ-άουτ γύρος πριν την φάση των «16». Σε αυτόν θα αναμετρούνται οι δεύτερες των ομίλων με τις ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων του Europa League.
  • Στο Europa Conference League θα γίνουν συνολικά 141 αγώνες σε 15 αγωνιστικές εβδομάδες, ακριβώς όπως και στο Europa League.
  • Ο νικητής του Europa Conference League θα κερδίζει αυτόματα το εισιτήριο για το Europa League της επόμενης περιόδου.
  • Tα ματς θα διεξάγονται τις Πέμπτες στις 19:45 και στις 22:00.

Πάμε τώρα και στα θέματα που αφορούν τις ελληνικές ομάδες. Ποιες θ’ αγωνίζονται και σε ποια φάση θα μπαίνουν;

Αυτό θα οριστικοποιηθεί στο τέλος της φετινής σεζόν. Αν ο Ολυμπιακός κρατήσει την Ελλάδα στην 15η θέση θα έχουμε:

  • 2 ομάδες στο Champions League (πρωταθλητής και δεύτερος στο πρωτάθλημα στον 2ο προκριματικό)
  • 1 ομάδα στο Europa League (ο τρίτος της βαθμολογίας στον 3ο προκριματικό)
  • 2 ομάδες στο Europa Conference League (ο τέταρτος και ο πέμπτος της βαθμολογίας στον 2ο προκριματικό)

Αν ο Ολυμπιακός δε τα καταφέρει και τερματίσουμε στην 16η θέση (ή την 17η δεν θ’ αλλάξει κάτι), τότε θα έχουμε:

  • 1 ομάδα στο Champions League (πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό)
  • Καμία ομάδα στο Europa League
  • 3 ομάδες στο Europa Conference League (ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος της βαθμολογίας στον 2ο προκριματικό)

Ποιες ομάδες θα συμμετέχουν συνολικά;
10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα play off του Europa League θα μπουν κατευθείαν στους ομίλους του Europa Conference League
Για παράδειγμα φέτος αποκλείστηκαν ομάδες στα play off του Europa League όπως η Tορίνο, η Στρασβούργο, η Μπερ Σεεβα, η Σπαρτάκ Μόσχας, η ΑΙΚ Στοκχόλμης, η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, η Στεάουα, η Αντβέρπ, η Ριέκα, η Μόλντε.

Οι άλλες 22 θα προκύψουν από τα προκριματικά του Europa Conference League.
Οι 5 θα προκύψουν από ομάδες που αποκλείστηκαν από τα προκριματικά του Champions League και του Europa League. Για την ακρίβεια:

  • 20 ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League θα μπουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.
  • Οι 10 που θα προκριθούν θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League και οι 5 που θα προκύψουν θα κληρωθούν με άλλες 5 ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 3ο προκριματικό του Europa League.
  • Οι νικητές των ζευγαριών αυτών θα πάρουν άλλα 5 εισιτήρια για τους ομιλούς του Europa Conference League.

Oι άλλες 17 θέσεις θα προκύψουν από τα προκριματικά των ομάδων που θα συμμετέχουν μέσω των πρωταθλημάτων τους.

  • Στον 1ο προκριματικό θα μπουν 72 ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 29-55 στο UEFA ranking.
  • Οι 36 νικήτριες θα προστεθούν στις 54 του 2ου προκριματικού. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 6-29 στο UEFA ranking. Μεταξύ αυτών δηλαδή θα είναι η 6η της Ρωσίας, η 5η της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
  • Οι 45 νικήτριες θα προστεθούν στις 7 του 3ου προκριματικού γύρου. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 6-12. Δηλαδή η 5η της Ρωσίας και η 4η της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας.
  • Οι 26 νικήτριες θα προστεθούν στις 8 των play off. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1-5 στο UEFA ranking. Δηλαδή η 7η της Ισπανίας, της Αγγλίας (πιθανότατα γιατί οι Αγγλοι θα δίνουν αρχικά την θέση στο νικητή του Carabao Cup), της Γερμανίας και της Ιταλίας και η 6η της Γαλλίας συν οι 3 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Europa League.
  • Οι 17 που θα προκύψουν θα μπουν στους ομίλους.

Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι στην διοργάνωση δεν θα βρεθεί ποτέ το μεγαθήριο. Οι ισχυρότερες ομάδες θα είναι επιπέδου Τορίνου (από τα play off του Europa League) και επιπέδου ΓουλβςΕσπανιόλΑϊντραχτΜονπελιέ.

Ομως παρά το… υποβαθμισμένο επίπεδο της νέας διοργάνωσης οι ελληνικές ομάδες θα κληθούν να ξεκινούν από τον 2ο προκριματικό. Οι αντίπαλοι προφανώς θα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας σε σχέση με αυτές που βρήκαν φέτος για παράδειγμα αλλά και πάλι ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα έχουν σίγουρη πρόσβαση στους ομίλους.

Στο τέλος είναι καθαρά θέμα οπτικής. Εάν οι ελληνικές ομάδες δουν τη νέα διοργάνωση ως μιας ευκαιρία τότε θα έχουν αρκετές πιθανότητες όχι μόνο να μπουν ομίλους (θα πρέπει να το θεωρούμε αυτονόητο) αλλά και να φτάσουν μακριά στην διοργάνωση.

Εάν δεν την δουν σοβαρά μετά τη μη συμμετοχή μας στο φετινό Europa League θα έχουμε το… προτέρημα να μη βλέπουμε ομάδα ούτε στο Europa Conference League.

To Top