Πούτιν: «Η ΔΟΕ διαστρεβλώνει το Ολυμπιακό ιδεώδες»

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε σήμερα (12/9) τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ότι πολιτικοποιεί τον αθλητισμό, καθώς συνεχίζει να «ζυγίζει» την απόφασή της για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς στο Παρίσι.

Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να χρειαστεί να αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία στο Παρίσι, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η ΔΟΕ δεν έχει λάβει της τελική απόφασή της, αλλά ανακοίνωσε ότι οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις πράξεις των κυβερνήσεων τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρωσική σημαία στους Αγώνες.

Ο Πούτιν ρωτήθηκε για το θέμα σε ένα φόρουμ στη Ρωσία και απάντησε αναφέροντας τα ιδανικά του Γάλλου «πατέρα» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ιδρυτή και προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

«Όσο για το ίδιο το Ολυμπιακό κίνημα, θα έλεγα ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διαστρεβλώνει την αρχική ιδέα του Πιερ ντε Κουμπερτέν, που είπε ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι έξω από την πολιτική» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Δεν πρέπει να διχάζει, αλλά να ενώνει τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε ότι υπήρξε μια «απαράδεκτη εμπορευματοποίηση» του αθλητισμού τις τελευταίες δεκαετίες και πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πέσει στην παγίδα των οικονομικών συμφερόντων. Ανέφερε ότι το Ολυμπιακό κίνημα «ευτελίζεται» με την έννοια της «φθοράς» και δεν εκπληρώνει τις βασικές λειτουργίες του.

«Σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν είναι μόνο να σημειώνουμε ρεκόρ, αλλά να ενώνουμε τους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει δηλώσει ρητά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μείνουν μακριά από την πολιτική, προκειμένου να μη χάσουν την ικανότητά τους να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους.

Η Ουκρανία απείλησε να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του Παρισιού, εάν η Ρωσία και η Λευκορωσία λάβουν μέρος, αλλά ο υπουργός Αθλητισμού της, σε συνέντευξή του στο Reuters τον Ιούλιο, τόνισε ότι θα μπορούσε να μην πραγματοποιήσει αυτή την απειλή, εφόσον οι αθλητές από αυτές τις χώρες αγωνίζονταν ως ουδέτεροι.

To Top