ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πράσινο φως» για την επανέναρξη και των ακαδημιών αλλά σε γκρουπ 10 ατόμων – Τι άλλο ανοίγει

Θετικές είναι οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ενόψει βεβαίως και του ανοίγματος του τουρισμού σε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Μουσείων, των θερινών σινεμά, των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και των αθλητικών ακαδημιών.

Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγήσεις με βάση και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά άρσης μέτρων σχεδόν στο σύνολό τους, με εξαίρεση για την ώρα του ωραρίου κυκλοφορίας, τα οποία επιβλήθηκαν με το lockdown του προηγούμενου Νοέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία, στις 21/5 τα θερινά σινεμά και μια εβδομάδα μετά θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα. Από τις 17/5 ξεκινούν και οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους με συμμετοχή μέχρι 10 άτομα.

Επισημαίνεται πως η Κυβέρνηση με “όπλο” τους εμβολιασμούς και τα self test, επιμένει στην άρση μέτρων και εισηγείται νέο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown μετά τις 15 Μαΐου, ημερομηνία- σταθμό στον προγραμματισμό καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα του τουρισμού.

Η επιτροπή που συνεδριάζει ακόμη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα αποφασίσει συνολικά για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πολιτισμού.

Εξετάζεται επίσης η επέκταση του ωραρίου μετά τις 23.00, το αργότερο από τις 15 Μαΐου οπότε θα ανοίξει και ο τουρισμός. Παρά δε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη περί ενδεχόμενης κατάργησης του SMS μόνο για τους τουρίστες, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται σε συνολική κατάργηση. Βέβαια στην πράξη οι τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα προφανώς και δεν στέλνουν μηνύματα, ούτε εφαρμόζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σημειωτέον δε ότι από την Δευτέρα 10 Μαϊου θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

To Top