Πρίφτης: “Έχω θετική διάθεση για να παραμείνω” – Τι είπε για Βεζένκοφ, Τόμας και Χαρίση!

Ο Δημήτρης Πρίφτης θέλει να μείνει στον Άρη και την επόμενη χρονιά, θεωρεί μάγκα και τσαμπουκά τον Σάσα Βεζένκοφ, δεν παραιτήθηκε μετά την ήττα από τον Κολοσσό και θεωρεί ότι υπήρξε σωστή διαχείριση στην περίπτωση του Κώστα Χαρίση εξηγώντας το σκεπτικό του.

Η συνέντευξη του τεχνικού του Άρη στην εφημερίδα “Metrosport”:

«Κανένας όρος για τετράδα»

Καταγεγραμμένη πεποίθηση για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, δεν υπήρχε. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα, ούτε το συμβόλαιό του περιλαμβάνει σχετικό όρο. «Δεν υπάρχει όρος τετράδας. Η συμφωνία που κάναμε με τη διοίκηση ήταν να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, να φτιάξουμε μια φθηνότερη ομάδα και μας βοήθησε η δυνατότητα της επιλογής από την ευρύτερη αγορά των ξένων. Στο μυαλό μου δεν υπήρχε η τετράδα, ούτε τώρα υπάρχει. Αν θέλουμε να μπούμε στη λογική των αριθμών, υπήρχε η εξάδα», είπε και προχώρησε σε περαιτέρω επεξηγήσεις. «Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει σωστή διαχείριση βάσει του αρχικού πλάνου. Είχαμε δύο πυλώνες. Το αγωνιστικό, όπου θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, αξιοπρεπείς και το οικονομικό σε σχέση με το αγωνιστικό. Να έχουμε καλή οικονομική διαχείριση. Δεν έχουμε πέσει έξω. Ελαφρύναμε το μπάτζετ μετά τις αποχωρήσεις παικτών κι έτσι ο αρχικός στόχος μας, να φθάσουμε στο τέλος της χρονιάς με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα έξοδα, υλοποιείται».

Αυτή είναι η αλήθεια. Η προσδοκία της 4αδας προέκυψε στην πορεία. Ήταν αδύνατο να οριοθετηθεί τέτοιος στόχος όταν ξεκίνησε η χρονιά. «Λόγω ενός συνδυασμού πολλών πραγμάτων», απάντησε και συμπλήρωσε: «Η ομάδα που δημιουργήθηκε έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά πράγματα που πρέπει να διαχειριστεί όπως και το οικονομικό. Το άρθρο 99 είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την ομάδα και θα έπρεπε να κινείται σε δύο ταμπλό σε ότι αφορά τις οικονομικές επιβαρύνσεις. Πρέπει να είμαστε συνετοί σε αυτά που στοχεύουμε».

«Δεν παραιτήθηκα»

Αυτή την περίοδο, ο Αρης απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς που έγινε τους προηγούμενους μήνες. Υπήρξε όμως και μια περίοδος όπου το. καράβι πλησίαζε, επικίνδυνα, τα βράχια. Άσχημα αποτελέσματα είχαν κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, είχαν προκαλέσει διαδοχικές συναντήσεις. «Ήταν στην αντίστοιχη περίοδο του πρώτου γύρου όπου είχαμε άσχημα αποτελέσματα», είπε ο ίδιος. Μετά μάλιστα την ήττα από τον Κολοσσό Ρόδου, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της διοίκησης. «Εν δυνάμει, αυτό μπορεί να ισχύει πάντοτε. Δεν θέλω να βρίσκομαι κάπου που δεν με θέλουν και γενικότερα θέλω να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν είπα ‘παραιτούμαι’, αλλά συζητήσαμε με τη διοίκηση και όλοι μαζί με ψύχραιμη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης διαχειριστήκαμε την περίοδο με τον σωστό τρόπο. Ο καθένας από τον τομέα του. Ένιωσα σε πολύ μεγάλο βαθμό την υποστήριξη όλων των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφομαι καθημερινά. Στα γραφεία, από τον πρόεδρο, από τη διοίκηση», παραδέχθηκε.

priftis_ARIS

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που ακολούθησε της ήττας από τον Κολοσσό Ρόδου, ο Δημήτρης Πρίφτης είχε ζητήσει προθεσμία δύο εβδομάδων. Έχοντας αποφασίσει να προχωρήσει σε τομές. Ο ίδιος χαμογέλασε όταν ρωτήσαμε σχετικά, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει. «Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε τάξη τους ρόλους. Είναι αλήθεια ότι είχαμε ένα εκτεταμένο rotation με πολλούς παίκτες που, είτε σωστά είτε λάθος, διεκδικούσαν στο δικό τους μυαλό, αρκετά λεπτά συμμετοχής. Αυτό δημιουργούσε αποδιοργάνωση και ανησυχία στο μυαλό των παικτών, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που δεν φαινόμασταν συντονισμένοι στο γήπεδο. Μπήκαν ρόλοι στο ποιοι είναι πριν από ποιους, ενώ το θέμα του rotation λύθηκε μόνο του με τις αποχωρήσεις των Μανωλόπουλου, Γκίκα. Μείναμε 12 παίκτες που εμπεριέχει ρίσκο κι έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορείς να κάνει προπόνηση σε πολύ μεγάλη ένταση υπό τον φόβο τραυματισμού. Ο Φλιώνης μας βοηθάει αλλά έχει παράλληλα και τα διαβάσματά του καθώς βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία».

«Ο Τόμας υποστηρίχθηκε απ’ όλους»

Βέβαια, τραυματισμός προέκυψε και ήταν αυτός του Τόρεϊ Τόμας. Ο Αμερικανός αντιμετώπισε δύο σοβαρούς τραυματισμούς στη διάρκεια της χρονιάς, δεν αλλοίωσαν όμως την πίστη του προπονητή του στο πρόσωπό του. «Τον πιστεύω, γι’ αυτό τον επέλεξα. Προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Προτίμησα να περιμένω από το να φέρω κάποιον που θα είχε δυσκολία ένταξης. Δεν ήταν όμως μόνο δική μου απόφαση, αλλά όλης της ομάδας, όπως και των παικτών βάσει των αποτελεσμάτων που πήρε η ομάδα».

«Δεν ήταν λανθασμένη η διαχείριση του Χαρίση»

Δεν έδειξε μετανιωμένος για κάποια από τις αποφάσεις που έλαβε από την ημέρα ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Αρη. «Για να προοδεύσει μια ομάδα πρέπει να λειτουργήσει σε ήρεμη ατμόσφαιρα γιατί αν έχεις παίκτες που δεν έχουν αποδεχθεί τον ρόλο τους, τότε δημιουργείται μια καθόλου ήσυχη κατάσταση κι αυτός ο κλονισμός φαίνεται στο γήπεδο», είπε. Ωστόσο, είχε δεχθεί έντονη κριτική για την μη χρησιμοποίηση του Κώστα Χαρίση. Στις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος, ο έμπειρος σέντερ ήταν έως και εκτός 12αδας. «Δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Υπήρχαν σκέψεις από την αρχή κι εκφράστηκαν εκατέρωθεν. Η δουλειά που κάνουμε εμφανίζει καινούργια δεδομένα, νέες συνθήκες. Βάσει αυτών των καινούργιων δεδομένων και αναμφίβολα βάσει της νοοτροπίας αλλά και της προσπάθειας του Κώστα σ’ εκείνη την περίοδο, αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ ενεργό και σημαντικό μέλος της ομάδας σε επίπεδο νοοτροπίας αλλά και αγωνιστικά. Προσωπικά δεν άλλαξα κάτι, του συμπεριφερόμουν με σεβασμό ακόμη κι όταν δεν τον χρησιμοποιούσα, το ίδιο και ο Κώστας. Άλλαξαν οι συνθήκες με τους παίκτες που αποχώρησαν αλλά και η δική μου σκέψη. Βλέποντας έναν άνθρωπο να προσπαθεί καθημερινά, έπρεπε να είμαι δίκαιος και να τον ανταμείψω».

xarisis_aris_koroivos

«Έχω θετική διάθεση για να παραμείνω»

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει διακρίνει το κλίμα ενθουσιασμού που υπάρχει και στις τάξεις των φιλάθλων του Αρη. Η παρουσία τουλάχιστον 3.000 φιλάθλων στις κερκίδες του Nick Galis Hall στον αγώνα με τον Κόροιβο Αμαλιάδας, εντάσσεται στα πειστήρια. «Υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά τον διαχειριζόμαστε έξυπνα, με σύνεση. Ενστικτωδώς υπάρχει αυτή η χαρά από τις διαδοχικές νίκες, από την άλλη πλευρά όμως έχουμε δύσκολο πρόγραμμα. Δεν με φοβίζει, απλώς έχω την επιθυμία να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το οτιδήποτε έχουμε μπροστά μας. Ο δε κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά μας και συμμετέχει. Υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ένα με τον κόσμο, ιδιαίτερα στα κρίσιμα σημεία και βγαίνει κυρίως στην άμυνα. Η ομάδα μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα. Αν δεν τα καταφέραμε, δεν θα σημαίνει ότι η χρονιά είναι αποτυχημένη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη θέση που θα τερματίσουμε στη κανονική διάρκεια και φυσικά από την ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε στα πλέι οφ», είπε. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι, η πίεση που περιλαμβάνει η θέση του προπονητή στον Αρη, δεν είναι απαραιτήτως κακή. «Η πίεση έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του κόσμου που ονειρεύεται και προσδοκεί. Από ένα σημείο και μετά εξαρτάται από εσένα αν θα σε αφήσει να σ’ επηρεάσει. Αισθάνομαι την πίεση του αποτελέσματος, αλλά όταν την μοιράζεσαι με τους γύρω του, γίνεται πιο διαχειρίσιμη, αποφορτίζεσαι».

priftis_arvanitis_pale1

Όσο για τα δικά του όνειρα; Όταν τέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση, ύψωσε ένα. φράγμα. «Είναι πολύ προσωπική», απάντησε για να συμπληρώσει. «Κοιτάω το μέλλον στο ποσοστό που πρέπει. Σκέφτομαι, ονειρεύομαι, προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Θέλω να είμαι σε περιβάλλον όπου νιώθω ό,τι με θέλουν, όπου υπάρχει εμπιστοσύνη και ψύχραιμη αντιμετώπιση των λαθών. Το ανθρώπινο δυναμικό να είναι μαζί σου, στην ίδια σελίδα».

Εκεί θέσαμε το δικό του μέλλον στη τεχνική ηγεσία του Αρη. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει διετές συμβόλαιο, αλλά στη σχέση που έχει αναπτυχθεί θα μετρήσει περισσότερο ο ψυχισμός. «Τίποτα είναι δεδομένο. Θα συζητήσουμε εκ νέου το καλοκαίρι αλλά από τη δική μου πλευρά, υπάρχει διάθεση παραμονής, δεν είμαι άνθρωπος των πολλών αλλαγών. Θεωρώ πολύ σημαντικό να συνεχίζεις μια δουλειά που έχεις ξεκινήσει, γενικότερα είμαι της σταθερότητας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει συζήτηση, ίσως το θεωρούμε δεδομένο», απάντησε.

aris_paok_thomas_vezenkov_priftis«Ο Σάσα είναι μάγκας και τσαμπουκάς»

Το αστείρευτο ταλέντο του Βεζένκοφ και κυρίως ο ώριμος χαρακτήρας του 19χρονου φόργουορντ, έχουν εντυπωσιάσει τον προπονητή του Αρη. Και μόνο η αναφορά του ονόματος του Σασα Βεζένκοφ πρόσθεσε μια λάμψη στο πρόσωπο του Δημήτρη Πρίφτη. Διότι, είναι άλλο να σου το περιγράφουν από το να γίνεσαι καθημερινός μάρτυρας του πλούσιου ταλέντου ενός αθλητή. Αυτό έχει συμβεί στον προπονητή του Αρη. «Μεγάλωσε ένα χρόνο κι έγινε ακόμη πιο ώριμος. Κυρίως όμως, είναι μάγκας. Γιατί είναι και συνετός και τσαμπουκάς όταν πρέπει. Έχει τη σωστή δοσολογία και από τα δύο συστατικά. Πιστεύω κι ελπίζω ότι το μυαλό του θα διατηρηθεί σε αυτά τα δεδομένα», είπε.

Είναι αλήθεια πάντως ότι ο παίκτης έχει εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του. Και τη περσινή σεζόν έκανε εξαιρετικά πράγματα, φέτος όμως δικαίως εντάσσεται στους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος. «Μεγάλωσε ένα χρόνο κι έγινε πιο ώριμος. Και στο παιχνίδι του, σε σχέση με τα στοιχεία που του λείπουν πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψει. Έχει εισάγει καινούργια στοιχείο στον τρόπο που αγωνίζεται. Διεισδύει περισσότερο, βάζει το κορμί του παραπάνω στο λόου ποστ είτε για να εκτελέσει είτε για να δημιουργήσει. Αμυντικά, νομίζω ότι επίσης προσπαθεί να βελτιωθεί. Σε όλους τους τομείς έχει πολύ δρόμο ακόμη. Χρειάζεται υπομονή και εργατικότητα”.

«Θα πετύχει η εθνική ομάδα»

Στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει και η εθνική ομάδα. Ένα ραντεβού. χάθηκε, ένα άλλο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στο Ευρωμπάσκετ. «Δώσαμε τη μάχη μας αλλά έτσι είναι τα σπορ. Κάποιες φορές κερδίζεις, άλλες όχι. Σύντομα όμως θα δικαιωθεί η προσπάθειά μας γιατί περιβάλλεται από μεγάλη εμπιστοσύνη και από την πλευρά της ομοσπονδίας. Ήταν πολύ συμπαγής η ομάδα και το ένιωσα την ημέρα όπου θεωρητικά αποτύχαμε χάνοντας από τη Σερβία. Ένιωσα ότι είμαστε πραγματική ομάδα», απάντησε. Επί του παρόντος βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι όλοι παρόντες”.

priftis+katsikaris

To Top