Πρίφτης: «Καλό για την Εθνική ότι πάει με χαμηλότερες προσδοκίες»

Συνέντευξη στο Web Radio της ΕΟΚ μίλησε ο Δημήτρης Πρίφτης, μιλώντας για την Εθνική μας ομάδα και την προετοιμασία της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ αναφέρθηκε και σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό!

Ο πρώην προπονητής των «πράσινων» και νυν της Ρέτζιο Εμίλια, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καλό για την Εθνική το ότι πάει στο Μουντομπάσκετ με χαμηλότερες προσδοκίες, ενώ όσον αφορά του «αιώνιους», χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή των μεταγραφών, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα όσον αφορά την ενότητα και τη χημεία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας προπονητής:

Για τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις του από την Εθνική: «Αυτή η ομάδα είναι μια ιδέα, μια ιστορία, η οποία έρχεται από μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν. Δικαιολογημένα διεγείρει τις φιλοδοξίες όλων και υπάρχει ένας ενθουσιασμός. Είναι μια ατμόσφαιρα που επικρατεί πάντα τα καλοκαίρια γύρω απ’ την Εθνική και σίγουρα όταν ανεβάζεις τον πήχη στις προσδοκίες ανεβαίνει λίγο και η πίεση. Όλη αυτή η πίεση μεταφέρεται και στην ομάδα. Φέτος υπάρχουν πολύ σημαντικές απουσίες και οι προπονητές και το staff προσπαθούν να το διαχειριστούν. Είναι μια ομάδα που έχει 4-5 «3άρια», όπου σαφώς θα πρέπει να γίνουν κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κάποιοι θα βοηθήσουν και στο «4», κάτι που ήδη γίνεται.

Είναι καλό ότι πάμε με χαμηλότερες προσδοκίες. Έχει μια καλή ατμόσφαιρα η ομάδα αυτήν τη στιγμή, βγάζει ένα… ζοριλίκι από την άμυνα, δεν παραδίδεται εύκολα, ακόμα κι όταν φεύγουν οι διαφορές. Τα τελευταία δύο παιχνίδια που τα κρατήσαμε σε χαμηλό σκορ, ήταν σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε απόσταση «αναπνοής», γιατί σημαίνει ότι με ένα «ξέσπασμα», ένα σουτ, δύο κλεψίματα μπορείς να επιστρέψεις. Νομίζω ότι στα δύο τελευταίο φιλικά ο κόουτς θα γίνει και λίγο πιο συγκεκριμένος, γιατί έδωσε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά μέχρι τώρα, δοκίμασε πάρα πολλά σχήματα. Προσπάθησε να διατηρήσει και τη «φρεσκάδα» κάποιων παιδιών».

Για το αν ήταν χρήσιμες οι ήττες στο «Ακρόπολις»: «Από το πρώτο φιλικό στη Σλοβενία, όπου στο 1ο δεκάλεπτο είχε πολύ μεγάλη έκταση στο σκορ, είχα μια καλή αίσθηση για το τρόπο που έβλεπα την ομάδα ν’ αγωνίζεται, το κλίμα της, την αύρα της. Θεωρώ ότι αυτές οι ήττες του «Ακρόπολις» δημιουργούν κάποιες προϋποθέσεις για να πάμε καλύτερα. Η ομάδα έχει καλά στοιχεία, έχει κομμάτια που πρέπει να διαχειριστεί το staff λόγω των απουσιών και της ανομοιομορφίας που έχει το ρόστερ και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλά».

Για το… πρόβλημα που έχουμε στα νοκ-άουτ παιχνίδια τα τελευταία χρόνια: «Δυστυχώς αυτό είμαι φαινόμενο που το έχουμε χρόνια και ελπίζω να το ξεπεράσουμε σιγά-σιγά. Πάντως, όταν η ομάδα θα έχει αυτήν την αμυντική σταθερότητα, θα ανεβάζει πάρα πολύ τις πιθανότητές της για να κάνει αυτό το ένα ματς που χρειαζόμαστε. Χθες μπήκαν 2-3 σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Αν σε κάθε δεκάλεπτο δεχόμασταν 25 πόντους, αυτά τα σουτ δε θα είχαν καμία σημασία. Άρα πρέπει να δεχόμαστε έναν μέσο όρο 15-18 πόντων σε κάθε δεκάλεπτο, δηλαδή μέσα στο επιθετικό μας πλαίσιο που συνήθως πηγαίνουμε, και έτσι θα ανεβάζουμε τις πιθανότητές μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα δύσκολο ματς, ένα ματς με καλό αντίπαλο, αρκεί να μη δεχόμαστε πολύ εύκολα καλάθια και πολλούς πόντους. Πρέπει να “δαγκώνουμε” στην άμυνα».

Για το ρόστερ της Εθνικής Ανδρών: «Έχουμε καλούς αθλητές, όλη η ομάδα πιστεύω ότι είναι πολύ ανταγωνιστική. Είναι πολύ ευχάριστο που είναι ξανά εδώ ο Μήτογλου και είναι πραγματικά «δώρο» για την ομάδα αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής φαίνεται το πόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα είχαμε για μια επιτυχία πέρυσι αν συνυπήρχε ο Ντίνος με όλο το υπόλοιπο δυνατό μας ρόστερ. Ο Θανάσης είναι ένας απ’ τους καλύτερους game changers, μπαίνει μέσα κι έχει τρομερή επίδραση στο παιχνίδι χωρίς να παίζει η ομάδα κάτι για εκείνον. Απ’ τον τρόπο που ενεργεί και κινείται χωρίς τη μπάλα έχει τρομερή επιρροή και impact στον τρόπο του παιχνιδιού».

Για τα παιδιά που έρχονται από τις μικρότερες ηλικιακά Εθνικές: «Βλέπω ότι υπάρχουν παιδιά που θα έρθουν στην πορεία, όπως για παράδειγμα ο Λευτέρης Μαντζούκας, που θα μπορούσε κι αυτός να ήταν σ’ αυτήν την ομάδα. Έρχονται παιδιά από πίσω και απ’ τις Εθνικές Παίδων, Εφήβων και Νέων, όπου πήγαν καλά φέτος. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξα τα πράγματα. Έχουμε παιδιά από κάτω, όπου στο μέλλον μπορούν κάποια απ’ αυτά να εξελιχθούν. Υπάρχει ταλέντο, είναι θέμα διαχείρισης και δουλειάς».

Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ρέτζιο Εμίλια: «Είναι ένα καινούργιο εγχείρημα, ένα διαφορετικό πρωτάθλημα το οποίο δεν το ξέρω. Έχω δει, έχω μελετήσει αρκετά, ξέρω κάποιες ομάδες, κατά καιρούς έχω αντιμετωπίσει κάποιες, αλλά σίγουρα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Θα είναι μια καινούργια εμπειρία. Φτιάξαμε μια ομάδα σχεδόν ολοκαίνουργια, με αρκετά νέα πρόσωπα. Βρίσκω εκεί τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα που ήμασταν μαζί στην Ούνικς και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για ‘μένα. Από ‘κει και πέρα, μπαίνουμε στη “μάχη” της σεζόν σε λίγες μέρες».

Για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν: «Αναμφίβολα ο Παναθηναϊκός έχει ανεβάσει πάρα πολύ τον πήχη. Αυτό το καλοκαίρι σε επίπεδο μεταγραφών έχει πάρει το πρωτάθλημα. Βέβαια, είναι και μια ομάδα που δεν πήγε σε μια λογική με κάποιες προσθήκες, αλλά σχεδόν ολικής αλλαγής. Με βάση το ρόστερ και θεωρητικά το επίπεδο των παικτών που αποκτήθηκαν νομίζω ότι θα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Από ‘κει και πέρα, είναι θέμα και του πώς θα λειτουργήσουν μεταξύ τους. Υπάρχουν οι προδιαγραφές και οι βάσεις να φτάσει πάρα πολύ μακριά, χωρίς όμως να παραβλέπουμε το στοιχείο της δουλείας που πρέπει να γίνει από κοινού.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό στο θέμα ενότητας και χημείας, γιατί έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό κάποια κομμάτια του ρόστερ παρ’ όλο που κάποιοι παίκτες-«κλειδιά» έχουν φύγει, όπως ο Βεζένκοφ και ο Σλούκας. Έχει, όμως, μια βάση απ’ τις προηγούμενες χρονιές. Όσον αφορά το παιχνίδι της Ευρωλίγκας, αν βάλουμε και στην εξίσωση ότι κάποιοι παίκτες θα λείπουν λόγω εθνικών ομάδων, εκεί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα γιατί θα είναι στις Εθνικές, θα έρθουν λίγο αργά, θα πρέπει να ξεκουραστούν κάποιοι. Πιστεύω ότι θα επανέλθει μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο ομάδες και ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι θα είναι πολύ δυνατός».

To Top