ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Πρίφτης: “Μακάρι να τα φέρει έτσι η ζωή και να ενωθούμε και πάλι με τον Άρη”

Ο Δημήτρης Πρίφτης μίλησε για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο με τον κορωνοϊό, αλλά και τον… Άρη!

Για το ότι ο ίδιος και το ελληνικό τιμ της Ούνιξ έχουν εγκλωβιστεί στο Καζάν: «Δεν έχουμε αισιόδοξες εξελίξεις. Στασιμότητα θα έλεγα. Είμαστε σε αναμονή του ανοίγματος των συνόρων, δηλαδή να ξεκινήσουν οι πτήσεις τουλάχιστον από πλευράς Ρωσίας. Είμαστε σε στάση αναμονής και μένουμε σπίτι. Συνεχίσαμε να προπονούμαστε αφού ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα ματς. Στη συνέχεια το ΝΒΑ μπήκε στη λογική του να αναστείλει το πρωτάθλημα και η VTB ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη λίγκα. Μετά από δύο μέρες πάρθηκαν τα μέτρα στη Ρωσία και δεν ήταν εφικτή η αναχώρησή μας. Κάποιοι ξένοι παίκτες πήραν έγκαιρα άδεια και έφυγαν, όμως εμείς όχι και παραμείναμε εδώ, είμαστε εγκλωβισμένοι. Έχουμε επαφή με το Προξενείο αλλά δεν υπάρχει βούληση ούτε από τη Ρωσία να σηκωθεί αεροπλάνο ούτε από την Ελλάδα να το υποδεχτεί. Είμαστε περίπου 110 άτομα εδώ. Ο Γιώργος Δέδας είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση (σ.σ. στη Μόσχα), είναι στην κυριολεξία στο δρόμο. Εμείς τουλάχιστον είμαστε στα σπίτια μας. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και αυτήν τη στιγμή κατανοούμε κι εμείς ότι προέχει η ασφάλεια και η θωράκιση της χώρας. Γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα και προέχει αυτό στο μυαλό της Κυβέρνησης. Για μας δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι δίκαιο».

Για την καθημερινότητα και την προετοιμασία: «Περιμένουμε την οριστική ανακοίνωση του EuroCup παρότι όλοι ξέρουμε ότι δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί κάτι μέχρι το καλοκαίρι. Δεν έχουμε δεδομένα για την επόμενη χρονιά, όλος ο πλανήτης είναι ένα ερωτηματικό. Εμείς κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, βλέπουμε παίκτες, μελετάμε για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Όμως επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική προετοιμασία διότι παντού, σε όλες τις δουλειές, υπάρχει μία στασιμότητα. Για μένα δεν έχει αλλάξει πολύ η πραγματικότητά μου, η επαφή μου με την οικογένειά μου έτσι κι αλλιώς γινόταν μέσω τηλεφώνου. Απλά τώρα αρχίζω να ασχολούμαι λίγο με τη μαγειρική δειλά δειλά. Είναι καιρός για όλους μας να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο».

Για την απόφασή του να πάει στην Ούνιξτο 2017: «Δεν πρόκειται περί δικαίωσης. Ήταν μία εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαι πολύ δικαιωμένος από την παρουσία μου στον Άρη και τη Θεσσαλονίκη. Όλο αυτό το κομμάτι που έζησα στη Θεσσαλονίκη. Ήρθαν τα πράγματα έτσι που βρέθηκε μία δουλειά. Το επάγγελμά μας είναι τέτοιο που οπουδήποτε υπάρχει δουλειά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε. Υπάρχουν θετικά εδώ, αλλά υπάρχουν και αρνητικά με κυριότερο ότι είσαι πολύ μακριά από τη χώρα σου και φυσικά από την οικογένειά σου. Από την άλλη υπάρχει μία μεγαλύτερη συνέπεια στις συνθήκες. Είμαι σε μία αρκετά καλή ομάδα, υπάρχει εμπιστοσύνη εδώ, είμαι ήδη τρία χρόνια. Όλοι εξελισσόμαστε και ήταν μία φυσιολογική ροή των πραγμάτων.

Για την παρουσία του στον Άρη: «Η παρουσία μου στον Άρη με έχει σημαδέψει. Έχει καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία μου στο μπάσκετ αλλά και στη ζωή μου. Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία, πολύ έντονες στιγμές. Είναι… αγαπησιάρικη ομάδα ο Άρης, έντονη, της υπερβολής και του πάθους. Όλο αυτό το διάστημα το έζησα με πολλή αγάπη και πολλές φορές νιώθω νοσταλγία. Πολλές φορές σκέφτομαι και παρακολουθώ, είμαστε σε επαφή με την ομάδα και με τους ανθρώπους της, οι περισσότεροι άλλωστε είναι φίλοι μου. Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ. Και τον αντίπαλο του Άρη αγαπώ!».

Για το αν νιώθει ότι έκλεισε ο κύκλος του στον Άρη ή ότι έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς: «Ως γνωστόν η ζωή κάνει κύκλους και ποτέ δεν ξέρεις. Μακάρι να τα φέρει έτσι η ζωή και να ενωθούμε και πάλι. Υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτήν την ομάδα, αυτό είναι γνωστό. Το τι θα κάνεις είναι θέμα προτεραιοτήτων και τη στιγμή που καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις, πρέπει να αξιολογήσεις τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή είμαι σε μία ηλικία που πρέπει να εργαστώ. Κάθε απόφαση έχει και μία δυσκολία. Να είμαστε υγιείς, δυνατοί και προχωράμε. Αγαπώ τον Άρη και την Ελλάδα, αλλά πιο πολύ αγαπώ την οικογένειά μου. Παντού υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα».

Για την κατάσταση στη Ρωσία: «Τα μπάτζετ που όλοι πιστεύουν ότι είναι μεγάλα, είναι πλασματικά. Κι αυτό γιατί όσοι έρχονται να δουλέψουν εδώ, πληρώνονται περισσότερο για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις αποστάσεις, τον καιρό κτλ. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, τα ταξίδια είναι μεγάλα. Στην Ελλάδα κάνεις γρήγορα το Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εμείς στην VTB θέλουμε τουλάχιστον δύο πτήσεις για να πάμε κάπου».

Για τη φετινή χρονιά του Άρη: «Ας μη μιλάμε υποθετικά. Θα ήθελα να σωθεί ο Άρης φέτος. Μαθηματικά υπήρχαν δυνατότητες, οπότε υφίσταται ως πιθανότητα. Το πρόβλημα του Άρη δεν είναι τόσο το αγωνιστικό. Είναι γενικότερο το θέμα στην ομάδα. Μιλάω με τους προπονητές, τους βοηθούς, τους ανθρώπους της ομάδας, διατηρώ τις σχέσεις μου και απογοητεύομαι όταν η ομάδα βρίσκεται σ’ αυτό το σημείο. Αλλά πάντα είχα ελπίδα και όσο μπορούσα από την πλευρά μου, μιλώντας με τους ανθρώπους της ομάδας, προσπαθούσα να τους ενθαρρύνω και να τους διατηρήσω την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Χρειάζεται σθένος και προσπάθεια».

Για την Basket League: «Η λίγκα είναι ενδιαφέρουσα και διατηρεί το στίγμα της παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σίγουρα η απουσία του Ολυμπιακού ήταν ανασταλτικός παράγοντας αλλά η λίγκα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της. Είναι σκληρή, πολύ δυνατή, έχει ενδιαφέρον. Κάποιες ομάδες που θεωρητικά είναι υποδεέστερες διακρίνονται κι αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον. Πάντα η Basket League είναι ενδιαφέρουσα για να την παρακολουθήσεις. Θα έλεγα ότι η λίγκα ήταν τριών ταχυτήτων. Ο Παναθηναϊκός είναι σε άλλη ταχύτητα, έχει ένα γκρουπ που έπεται αλλά το μεγαλύτερο γκρουπ ήταν αυτό για την παραμονή. Είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Για τη συνύπαρξη με τους Θωμά Νίκου, Βασίλη Σίμτσακ και Χάρη Γλάρο στο Καζάν: «Είμαι μία συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ένα συμπαγές γκρουπ, δουλεύουμε καλά και προχωράμε. Έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη φιλία μεταξύ μας κι αυτό είναι σημαντικό».

Για το αν έχει πρόταση από τον Παναθηναϊκό: «Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι σε κάποια ομάδα. Πέρα από το γεγονός ότι έχω συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά, το οποίο είναι με οψιόν, η Ούνιξ καλύπτει τις προσδοκίες και τις βλέψεις μου».

Για το ποιοι παίκτες αναδείχτηκαν από την Basket League: «Ο Φράνκαμπ πήγε πολύ καλά, ο Χάνλαν έπαιξε πολύ καλά, τα παιδιά του Προμηθέα ξεχώρισαν. Η ελληνική λίγκα είναι ένα πολύ καλό πρωτάθλημα για να έρθει ένας παίκτης και να μπει στην ευρωπαϊκή λογική του μπάσκετ. Οι παίκτες αναπτύσσονται και βελτιώνονται εδώ κι αυτό φαίνεται και από τη μεταγραφή του Μιλουτίνοφ στην ΤΣΣΚΑ.

Για τους λόγους που οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες διαλέγουν Έλληνες προπονητές: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν Έλληνες προπονητές παντού, σε όλο τον πλανήτη. Εγώ είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της κοινότητας και θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλη αξία σαν επαγγελματίες. Έχουμε γνώση και εμπειρίες και πιστεύω ότι μπορούμε να σταθούμε παντού. Αυτό αποδεικνύεται και ελπίζω να συνεχίσει να αποδεικνύεται και να στέλνει η Ελλάδα προπονητές στο εξωτερικό και να τους δίνονται ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Έχουμε σχολή. Είμαστε χώρα που παράγει και προπονητές και παίκτες και διαιτητές».

Για το αν υπάρχει πίεση στην Ελλάδα που δεν αφήνει τους προπονητές να μείνουν πολλά χρόνια σε μια ομάδα: «Και στο εξωτερικό υπάρχει πίεση, σε όλες τις ομάδες. Να πούμε ότι η ΤΣΣΚΑ δεν έχει πίεση; Απλώς στην Ελλάδα ίσως εκφράζεται λίγο πιο έντονα και στις περισσότερες ομάδες υπάρχουν οργανωμένοι φίλαθλοι, που εκδηλώνονται παραπάνω, είμαστε πιο εκδηλωτικοί γενικώς. Πολλές φορές οι οπαδοί συμμετέχουν στα δρώμενα μιας ομάδας κι αυτό δημιουργεί μία ατμόσφαιρα και ένα περιβάλλον ίσως πιο πιεστικό. Οι δημοφιλείς ομάδες πολλές φορές είναι ομάδες του κόσμου και παίζει ρόλο και επηρεάζει τις αποφάσεις με την παρουσία του και δημιουργείται μία αίσθηση πίεσης. Όμως μη φαντάζεστε ότι κι εδώ δεν υπάρχει πίεση, όλοι θέλουν το αποτέλεσμα».

Για το τι πρέπει να γίνει για να έρθει σε καλό επίπεδο συνολικά το ελληνικό μπάσκετ: «Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, περισσότερη πειθαρχία και εφαρμογή των κανόνων ώστε να διασφαλιστεί μία οικονομική και οργανωτική υγεία. Σ’ αυτό το κομμάτι πάσχει η χώρα μας και η κοινωνία. Πρέπει να είσαι ανθεκτικός στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στους μισθούς και την οικονομική συνέπεια».

Για την Εθνική και το αν είναι εφικτό να μαζευτούν οι κορυφαίοι προπονητές ως μία ομάδα, όπως έκανε παλιότερα η Σερβία: «Είναι μία πολύ καλή ιδέα και έχει συζητηθεί με κάποιους. Είναι ευχής έργον να γίνει και θα είμαι αρωγός αν συμβεί. Η Εθνική είναι μία ιδιαίτερη ομάδα, μία κατάσταση που χρειάζεται αυτοθυσία και μεγαλείο ψυχής ώστε να υποτάξεις τα προσωπικά σου πιστεύω και να μπεις κάτω από την ομάδα γιατί είναι η ομάδα της πατρίδας σου».

Για το αν το EuroCup προτίθεται να ακολουθήσει το μοντέλο του Champions League για ένα final 8 που θα κρίνει τη σεζόν: «Αυτό είχε συζητηθεί στο ξεκίνημα της έξαρσης του κορωνοϊού, ώστε να επισπευστούν τα πράγματα και να γίνει ένα γρήγορο final 8 σε μία πόλη. Θεωρώ ότι είναι μία καλή ιδέα ανάγκης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο είναι δύσκολο να γίνει. Πιθανό να συζητηθεί και να γίνει και τη θεωρώ μία καλή επιλογή αν θέλεις να τερματίσεις την προηγούμενη σεζόν, παρόλο που δεν είναι εντελώς δίκαιο το επόμενο ρόστερ να παίξει αυτό που έμεινε ημιτελές από το προηγούμενο. Όμως μιλάμε για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εγώ βάζω ένα ερωτηματικό στο θέμα των διεθνών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε μία καλή διαχείριση της όλης κατάστασης και να μπορέσει να βγει γρήγορα από τα μέτρα και να διοργανώσει το εγχώριο πρωτάθλημα. Για τις διεθνείς διοργανώσεις έχω ερωτηματικά. Για να γίνουν πρέπει να είναι στην ίδια σελίδα πολλές χώρες, κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές και να είναι αυτές οι χώρες χωρίς κρούσματα για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να γίνονται μετακινήσεις. Στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το θέμα του τουρισμού».

Για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό: «Ήταν αξιοπρεπείς οι παρουσίες τους, πάντα οι δύο ομάδες κυνηγούν το κάτι παραπάνω λόγω της παρουσίας τους τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ολυμπιακός είχε μία ιδιαιτερότητα που έπρεπε να διαχειριστεί (σ.σ. την απουσία του από το πρωτάθλημα). Συνάντησε κάποιες δυσκολίες, με δύο αλλαγές προπονητών στη χρονιά. Πιστεύω ότι είναι δύο παραδοσιακές ομάδες στην Ευρωλίγκα που πάντα έχουν τη δική τους αξία και υπόσταση. Οι αντίπαλοί τους είναι κάποιες ομάδες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και δεν είναι εύκολο να τις ανταγωνιστείς σε επίπεδο πρώτης τετράδας. Πρέπει να συνυπάρξουν πολλά πράγματα και να έχεις μία χημεία».

Για τον Οκάρο Ουάιτ: «Μετά τον Άρη έχει μία διαδρομή πολύ επεισοδιακή. Έχει αλλάξει πολλές ομάδες, η επιμονή του να παίξει στο ΝΒΑ τον έβγαλε από την ευρωπαϊκή τροχιά του. Είχα μία επικοινωνία πέρυσι. Προερχόταν από έναν τραυματισμό. Η νέα τάξη πραγμάτων όπως εξελιχθεί είναι πιθανό να τον ξαναφέρει στην Ευρώπη».

Για την επαφή του με τον Άρη: «Έχουμε ένα γκρουπ με τα παιδιά από την τελευταία χρονιά μου στον Άρη, το οποίο ξεκίνησα εγώ κατά λάθος, για να στείλω ευχές για τις γιορτές και το… εμπλουτίσαμε. Είμαστε όλοι ενεργοί σ’ αυτό το γκρουπ, παίκτες, προπονητές, ασίσταντ».

Για την επόμενη χρονιά: «Ο Άρης έχει προπονητής και καλό προπονητή που τα πάει καλά. Παίκτες θα βρει για να φτιάξει μία καινούργια ομάδα και να προχωρήσει».

Για τον ΠΑΟΚ: «Δύσκολη χρονιά και ούτε εκεί είναι αγωνιστικό το πρόβλημα. Όλα ξεκινούν από πιο πριν. Δεν είναι ευχάριστο αυτές οι δύο ομάδες που είναι δημοφιλείς να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση».

Για τον Ηρακλή: «Είχε πολύ καλή παρουσία και είναι επίσης πολύ καλό να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι ομάδα με κόσμο και ιστορία. Είχε καλό ρόστερ και ήταν αναμενόμενο να πάει καλά».

Πηγή: basketplus.gr

To Top