ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του δημοψηφίσματος

Στα χέρια των συμβούλων Επικρατείας έχει περάσει πλέον η διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, καθώς κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσφυγή ενός μηχανικού και ενός δικηγόρου τέως σύμβουλος Επικρατείας.

Οι δύο Έλληνες πολίτες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψήφισματος της Κυριακής.
Αύριο, θα καταθέσουν στον Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα.

Στην προσφυγή τους οι δύο πολίτες υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας», αφού εκδοθήκαν για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

Πηγή: Protothema.gr

To Top