Προφυλακίστηκαν στην Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Την προφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες στον Έβρο από Τούρκους, αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, ενώ αντιφατικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Stoiximan.gr: Το Τσάμπιονς Λιγκ παίζει ΕΔΩ με εκατοντάδες ειδικά στοιχήματα & πολλές εκπλήξεις!

Tα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου. Μεχρί τη δίκη τους, τη Δευτέρα, οι στρατιωτικοί θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα δύο στελέχη του στρατού ξηράς θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι δύο στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ «οι δύο στρατιωτικοί εμφανίσθηκαν ως κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην τουρκική επικράτεια, ενώπιον αυτοφώρου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι θα πρέπει να παραταθεί η κράτησή τους, όπως εκτιμάται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο προχώρησε στην απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ο τρόπος και τα κίνητρα εισόδου των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην τουρκική επικράτεια».

«Τυπικό το όλο θέμα» υποστηρίζει ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, είπε ότι το όλο θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογο του, κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την ανάγκη «άμεσης διευθέτησης του ζητήματος» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος.Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε ο τομεάρχης της Ν.Δ..

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πηγή: thepressproject

To Top