ΜΠΑΣΚΕΤ

Προύσα: Η πόλη του… Άρη, αλλά και των σπουδαίων Ελλήνων (photos)

Η Προύσα ξυπνά τις πιο όμορφες αναμνήσεις στους φιλάθλους του Άρη. Στις 3 Απριλίου 1997 οι κίτρινοι κατέκτησαν μέσα στην έδρα της Τόφας το Κύπελλο Κόρατς, ολοκληρώνοντας μια επική ανατροπή. Ποια είναι, όμως, η Προύσα;

Καταρχήν πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη, την τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Τουρκίας. Πολύ συχνά αναφέρεται ως Yesil Bursa, δηλαδή Πράσινη Προύσα, λόγω των πολλών πάρκων και του πράσινου τοπίου που την περιβάλλει. Άλλωστε βίσκρται κοντά στο όρος Όλυμπος της Μυσίας (Ουλουντάγκ) με τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Τουρκίας.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά κατά την αρχαιότητα, όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε’ δώρησε την πόλη Κίο (τότε ονομασία της Προύσας) στον Προύσιο Α’ της Βιθυνίας το 202 π.Χ. για τη βοήθεια που του πρόσφερε ο τελευταίος στην εκστρατεία εναντίον της Περγάμου και της Ηράκλειας του Πόντου. Ο Προύσιος μετονόμασε την πόλη, από το όνομά του, σε Προύσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου υπήρξε μία πολύ σημαντική πόλη της Μυσίας.

Με την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1326, ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που σηματοδότησε την ανάπτυξή της, η οποία συνεχίστηκε και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αδριανούπολη το 1364.

Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη και ένα σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο και διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας, φιλοξενώντας 47.000 σπουδαστές. Η Προύσα είναι διάσημη για τα μεταξωτά της αλλά και για την κουζίνα της.

Είναι η πόλη καταγωγής δύο εκ των πιο φωτεινών μυαλών του ελληνισμού. Του Μανόλη Ανδρόνικου, του αρχαιολόγου που συνέδεσε το όνομά του με τις ανασκαφές στη Βεργίνα και την “ανάδειξη” του τάφου του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κάρολου Κουν, ίσως του πιο σπουδαίου θεατράνθρωπου.

Δύο τεράστιες προσωπικότητες της χώρας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Προύσα πριν εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα…

To Top